Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Index: Ágyfelszabadítás miatt küldték haza a beteg férfit, aki fél nappal később meghalt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A járványügyi intézkedésekkel és a rehabilitációs ágyak átmeneti felszámolásával indokolták az Orosházi Kórházban egy félig lebénult, 72 éves beteg hazaküldését, aki nem sokkal később elhunyt – írja az Index.

A portálnak az elhunyt férfi élettársa számolt be a történtekről. A nő bemutatta a zárójelentést is, amelyben az szerepel:

„A jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel, időközben – a rehabilitációs és krónikus betegágyak átmeneti felszámolása miatt – a betegek áthelyezése jelen esetben nem kivitelezhető. Hozzátartozóval egyeztetve a beteget kielégítő általános állapotban, betegszállítóval otthonába szállíttatjuk.”

A beteg férfinél három éve Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, egészségi állapota ugyan folyamatosan romlott, de képes volt egyedül enni és kikelni az ágyból. Április 11-én szombaton agyi infarktust kapott, és bal oldalára teljesen lebénult, mentővel az Orosházi Kórház sürgősségi osztályára vitték, ahonnan aztán a neurológiai osztályra került. Innen bocsátották aztán haza április 21-én.

Nagyné Kiss Mária ugyanakkor azt tapasztalta, hogy élettársa nem volt „kielégítő általános állapotban”, mint ahogyan a kezelőorvos foglmazott a zárójelentésben. Szerinte a férfi magához képest is sokat fogyott, a lábán több helyen felfekvések alakultak ki, mert azon az osztályon, ahol feküdt, nem tudták tornáztatni, és táplálni is sokkal nehezebb volt, mint azt a kórház részéről mondták neki.

A nő aztán április 21-én  a férfi gondozása közben arra lett figyelmes, hogy a férfi nincs eszméleténél, majd kihívta a mentőket, akik fél óráig próbálták sikertelenül újraleszteni.

Április 20-án, a férfi hazaküldése előtt az orvos telefonált a nőnek.

„Azzal kezdte, hogy ne ijedjek meg, de a párom a rehabilitációs osztályra nem tud átkerülni, mert azt ki kellett üríteni, ezért hazaküldik. Elmondta azt is, hogy már olyan az állapota, hogy elméletileg otthon is el tudom majd látni. Tisztába tudom tenni, és az etetéssel sem lehet gond, mert darabosat, akár fasírtot is, tud enni”

– mondta az Indexnek a nő.

Az Index megkereste a kórházat a történtekkel kapcsolatban, akik azt válaszolták: bár a személyiségi jogok miatt részletes tájékoztatást nem adhatnak, azt elmondhatják, hogy „a beteg hazabocsátása előtt aktív kezelést már nem igényelt”. Az intézmény szerint a bent fekvés során a hozzátartozó jelezte, hogy az ápolási osztályon történő elhelyezéstől elzárkózik. Ezt követően bocsátották haza.

Hozzátették: a kórházban fekvő betegeknél a hatályos eljárásrend alapján történnek a koronavírustesztek, a kórház ilyen betegek ellátására jelenleg nem kijelölt intézmény.

Azt is írták, hogy a beteg hazabocsátása nem az ágyakapcitással függ össze:

„Az ágyak kiürítése miatt az Orosházi Kórházban nem volt szükség orvosi ellátásra szoruló beteget haza bocsátani, mivel a lecsökkent betegforgalom miatt az ágykihasználtságunk április elején egyébként is 40% alatt volt.”

Mint ismert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) utasítása alapján április 15-ig kellett a kórházi ágyak minimum 60 százalékát szabaddá tenni, aztán a koronavirus.gov.hu-n az jelent meg, hogy április 19-ig tegyék szabaddá a kórházak közfinanszírozott ágykapacitásának 50 százalékát, ami a „következő ütemben” 60 százalékra emelkedik.

A kormány tájékoztatása szerint arról, hogy melyik beteget lehet hazaküldeni ágyfelszabatíás címén, és melyiket nem, a kezelő orvos illetve orvosi konzílium dönt szakmai protokoll szerint.

Az ágyak felszabadítására kiadott utasítást követően a nyilvánosságban számos olyan személyes vallomás jelent meg, amely arról számol be, hogy mekkora traumát okoz az állandó szakellátásra szoruló idős hozzátartozóiknak a kórházak elhagyása.

A Mérce is tagja annak a Szolidaritási Akciócsoportnak, amely a koronavírus által a gondoskodás terén okozott változásokról is átfogó elemzést állított össze, illetve olyan közösségi megoldási javaslatokkal is él, amelyek könnyebben túlélhetővé teszik a mostani nehézségeket. A gondoskodási munkákról szóló cikket itt, a teljes sorozatot pedig itt olvashatjátok el.

(Index.hu)

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt