Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány beadta a derekát, Magyarországon is jöhet a reprezentatív tesztelés – koronavírus-összefoglaló csütörtökön

Ez a cikk több mint 4 éves.

Világszerte 2 682 225-nél tart a regiszrált fertőzöttek száma. A betegek (nominális) számát tekintve az öt legfertőzöttebb ország továbbra is az USA, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Németország, hatodikként pedig szorosan ott van az Egyesült Királyság is.

A magyar kórházak továbbra is ágyakat szabadítanak fel

Magyarországon 14 idős, krónikus beteg halt meg és 116-tal, 2284-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel. Az elhunytak száma ezzel 239-re emelkedett. 390-en gyógyultan távoztak a kórházból. Jelenleg 850 koronavírusos beteget ápolnak  magyar kórházakban, közülük 61-an vannak lélegeztetőgépen.

A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára. (Ide kapcsolódó hír, hogy az Index cikke szerint Orosházán egy félig bénult férfit az ágyfelszabaíídtásokra hivatkozva bocsátottak haza a kórházból, majd a 72 éves beteg fél nappal később életét vesztette.)

Az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, aki fertőzhet.

„Még emelkedő tendenciát mutat a koronavírus-járvány, nem vagyunk a végén, napról napra több a fertőzött” – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Budapest, 2020. április 22.
A kormany.hu által közreadott képen Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, Müller Cecília országos tisztifõorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivõje (b-j) a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én.
MTI/Botár Gergely/kormany.hu

A kormány is reprezentatív tesztelésbe kezd

Egy harmincezres teszteléssel mérik fel az ország koronavírus fertőzöttségét reprezentatív vizsgálat során – ezt Palkovics László jelentette be az ATV kérdésére egy online a járványról rendezett ITM konferencián.

„A kollégáim javasolták, hogy a tesztelések számát növelni kell. A jövő héttől elindul egy reprezentatív vizsgálat, ami abban az értelemben reprezentatív, hogy nemcsak 1500 vizsgálatot fogunk elvégezni, mint Ausztriában, hanem lényegesen nagyobb számot” – mondta az innovációs és technológiai miniszter. A reprezentatív tesztelésekkel szeretnék megnézni „az országnak a lényegi területein, Északnyugat-Magyarországon, Nyugat-Magyarországon, Budapesten és környékén, Délkelet-Magyarországon Szegedtől Kecskemétig, Debrecenben, Nyíregyházán, és Miskolcon, milyen az átfertőzöttség”.

Hasonló gyakorlat mellett kötelezte el magát például Csehország, ahol az MTI keddi híre szerint több mint 27 ezer személyt tesztelnek le csütörtöktől kezdve, egy hét leforgása alatt, hogy megállapíthassák: a lakosság milyen része került eddig kapcsolatba az új koronavírussal.

Palkovics bejelentése mindössze pár órával az után történt, hogy a Fővárosi Önkormányzat úgy döntött, saját forrásból  elindítja a tömeges tesztelést Budapesten. A teszteket a főváros a szociális és idősotthonokban dolgozó munkatársakon, gondozottakon és az intézmények lakóin végzi el először.

Az idősotthonok továbbra is a kormány és az önkormányzatok szembenállásának terepe a vírus elleni védekezésben: az elmúlt két napban háromszor is tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban Budapest Főváros Kormányhivatala, és csütörtökön közleményt adtak ki arról, hogy egyszer sem találtak orvost az otthonban. Karácsony Gergely főpolgármester úgy reagált: „Nagy baj lett volna, ha ott találja, hiszen éppen ők helyezték karanténba. Ettől még az intézmény lakóinak ellátása, ápolása biztosított volt és éppen tegnap újabb teszteléseket végeztek a lakók és a dolgozók körében a Főváros megbízásából.”

Napközben Gulyás Gergely miniszterlenökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta: a tegnapi kormányülésen döntés született arról, hogy a koronavírus miatti korlátozások május 3-áig, vagyis a járvány tetőzésének várható kezdetéig, ezt követően pedig megkezdődhet a fokozatos enyhítés – erről jövő héten születik döntés.

Budapest, 2020. április 3.
Koronavírus-mintákat tesztelnek az ország legnagyobb, kifejezetten virológiai diagnosztikával foglalkozó laboratóriumában, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virológiai Laboratóriumi Osztályán, Budapesten 2020. április 3-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Az EU-tagállamok pénzügyi alap előterjesztését sürgették gazdaság fellendítésére

Az Európai Unió tagországainak vezetői azzal bízták meg az Európai Bizottságot, hogy május 6-ig terjesszen elő olyan költségvetési javaslatot a 2021-2027 közötti időszakra, ami megfelelő pénzügyi alapot biztosít a koronavírus-válság sújtotta gazdaság fellendítésére – közölte Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke Brüsszelben csütörtökön az MTI közlése szerint.

Az ET videokoncferenciáját követően csütörtök este Angela Merkel német kancellár azt mondta:

júniusban kezdődhet a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló első, 540 milliárd eurós európai uniós csomag végrehajtása, és a közösség tagjai abban is egyetértenek, hogy létre kell hozni egy újabb alapot is a járvány miatt válságba süllyedő gazdaság helyreállítására.

Elmondta, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus 240 milliárd eurós hitelkeretére, az Európai Bizottság 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programjára és az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euró keretösszegű garanciaalapjára építő első válságkezelő csomag révén gyorsan hatékony segítséget juttatnak a rászorulóknak, de a júniusi induláshoz egy sor teendő még hátravan, így a német törvényhozásnak (Bundestag) is dönteni kell az ügyben.

A válságkezelés második szakaszában egy gazdasági helyreállítási, újjáépítési alapra lesz szükség, amely szorosan kapcsolódik a 2021-ben kezdődő hétéves ciklus EU-s költségvetéséhez. Erről az Európai Bizottság készít javaslatot az Európai Tanácsnak – ismertetette Angela Merkel.

Olaszország lassan túllehet a legrosszabb napokon

A korlátozások enyhítése ütemezésének bejelentését Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a hétvégére ígérte. Olaszországban jelentősen csökkent az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma egy nap alatt, a halottaké 464-gyel nőtt, és 25 549-re emelkedett – közölte csütörtök este az olasz polgári védelmi hatóság, kiemelve, hogy az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt 851 fővel mérséklődött. A járványgörbe lefelé ívelése ellenére azonban az elhunytak napi száma továbbra is ingadozó, és hetek óta nem süllyed négyszáz alá.

Moszkvában még csak most jön a neheze

Moszkva még az út felét sem tette meg a koronavírus-járvány feletti győzelem felé – jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

Szobjanyin szerint noha megfigyelhető már pozitív dinamika, korai még arról beszélni, hogy a Covid-19-megbetegedések száma tetőzött volna. Elmondta, hogy a fővárosi kórházak megbirkóznak a feladattal, de minden nap egyre több beteg érkezik, ezért bővíteni kell a kapacitásokat. Elismerte, hogy hiány van orvosi felszerelésből, elsősorban lélegeztetőgépekből. Az Interfax hírügynökség a fővárosi operatív stábtól úgy értesült, hogy amíg négy nappal ezelőtt mintegy 1300 embert kellett kórházba szállítani, addig ez a szám szerdára 1800, csütörtökre pedig 1900 főre emelkedett.

Oroszországban egyébként egy nap alatt 4774-gyel 62 773-ra nőtt az igazolt fertőzések száma a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. A halálozások száma 42-vel 555-re, a gyógyulásoké pedig 471-gyel 4891-re nőtt. Moszkvában 33 940 fertőzést (ebből 1 959 új eset), 288 halálesetet (ebből 27 az elmúlt nap alatt következett be) és 2448 gyógyulást tartanak számon.

A kisebbségek húzzák a rövidebbet

Mindeközben az Egyesült Királyságban egy, a The Guardian című lap által rendelt kutatás arra muataott rá, hogy a kisebbségek arányttalanul nagy számba képviseltetik magukat a koronavírusban elhuntyak között.

A kórházban a járványba április 19-ével bezárólag belehaló 12 593 beteg 19 százaléka fekete, ázsiai vagy más etnikai kisebbséghez tartozó személy volt, miközben ezek a csoportok az összenépssségnek csak 15 százalékát teszik ki Nagy-Britanniában.

Wasim Hanif, a birmighami egyetem professzora szerint a járvány alatt bukkantak csak igazán a felszínre azok az egyenlőtlenségek, amelyek korábban is megvoltak az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés terén.

Újabb 4,4 millió lett munkanélküli az Egyesült Államokban a múlt héten

Az elmúlt héten a vártnál többen, több mint 4,4 millióan folyamodtak első alkalommal munkanélküli segélyért az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtöki jelentése szerint. Így az elmúlt öt hétben már 26 millió fölé emelkedett azoknajk a száma, akik elveszítették az állásukat az USA-ban.

Guardian cikke szerint bár úgy tűnik, hogy a leépítési hullám valamelyest mérséklődött, várhatóan még így is több millióan fogják elveszíteni az állásukat a következő hónapokban. A foglalkoztatási hivatalokban annyian jelentkeznek, hogy azt már nehezen kezelik a hivatalnokok.

 

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán