Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely: 51 ezerrel több a munkanélküli, törvény jöhet a különleges gazdasági övezetekről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón elmondta, a tegnapi kormányülésen döntés született arról, hogy a koronavírus miatti korlátozások május 3-áig, vagyis a járvány tetőzésének várható kezdetéig, ezt követően pedig megkezdődhet a fokozatos enyhítés – erről jövő héten születik döntés.

A miniszter arról is beszélt, hogy a május eleji tetőzéssel a védekezés új szakasza kezdődik el, ezért olyan új szabályrendszert kell megalkotni, amely a leginkább veszélyeztetett korosztály és a leginkább fertőzött nagyvárosok védelmét biztosítja, de közben a gazdaság fokozatosan újraindulhat.

A kormány a gazdaság újraindításához szükséges lépésekről is tárgyalt, melynek legfontosabb pillérei – ahogy azt már sokszor hallhattuk az utóbbi hetekben – a munkahelyek megtartása és új munkahelyek teremtése.

A miniszter közölte a márciusi munkanélküliségi adatokat is.

Ezek alapján a koronavírus-járvány kitörését követően Magyarországon 51 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma, az üres álláshelyek száma pedig 44 ezerre csökkent a korábbi 70-80 ezerről.

A napokban nagy felháborodást keltett gödi különleges gazdasági övezettel kapcsolatban Gulyás arról beszélt, a kormány szándéka csupán az, hogy munkahelyteremtő beruházásokat támogasson. Szerinte Gödön az ellenzéki polgármester és alpolgármester között konfliktus alakult ki, Balogh Csaba polgármester pedig már a választási kampányában is a Samsung-gyár bővülése ellen érvelt, ha rajta múlik, meg sem valósul a beruházás. A miniszter ezzel arra utalt, hogy a 4-500 milliárd forintos kiemelt nemzetgazdasági fejlesztést (amit a volt fideszes polgármester asszisztálásával, a helyiek határozott tiltakozása ellenére indítottak el Gödön) nem lehet a városvezetésre bízni, teljes mértékben ki kell venni a kezéből, mivel nem láttak garanciát a beruházás biztosítására.

Gulyás szerint a Samsungtól beérkező, a város költségvetésének jelentős részét kitevő helyi iparűzési adó elvételével valójában nem vettek el pénzt a várostól, mivel Göd továbbra is részesedik az iparűzési adóból, de emellett a megyei fejlesztéseknek és a szomszédos településeknek is részesülniük kell a bevételből.

Gödön kívül egyelőre nem született hasonló döntés másik városról, de Gulyás szerint érdemes lenne törvényben is rögzíteni a kormány jogát a különleges gazdasági övezetek kijelölését illetően, hogy legyen lehetőség a nagy beruházások biztosítására.

Az önkormányzatoktól elvont bevételekkel (pl. gépjárműadó) kapcsolatban a miniszter közölte: ezek értéke jelentősen kevesebb, mint ami az állami költségvetésből kiesik. Szerinte az önkormányzatok bajba kerülésével kapcsolatban pártpolitikai nyilatkozatok születtek, egy ilyen helyzetben ez a hozzájárulás nem tekinthető óriásinak.

Élő közvetítésünk a kormányinfóról itt nézhető vissza:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd