Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem vár tovább a főváros, saját forrásból kezdi meg a tömeges tesztelést

Ez a cikk több mint 3 éves.

Alírta azt az újabb szerződést, amely lehetővé teszi, hogy újabb tízezer koronavírustesztet végezhessenek el Budapesten, így az eddig elvégzett, körülbelül ezer teszt után újabb húszezer tesztre áll készen a Fővárosi Önkormányzat – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön.


Karácsony a Facebook-oldalára felöltött videóban a nemezetközi tapasztalatokra és a mérvadó egészségügyi szervezetek iránymuatásaira hivatkozva érvel a minél több teszt elvégzése mellett. Mint mondja, a tesztelésnek kiemelt szerepe van a betegség terjedésének lassításában és ha később enyhíteni akarunk a mostani szigorításon, akkor rengeteget kell tesztelni.

„Mégis sokaknak az az érzése, hogy a magyarországi járványügyi hatóságok nem tesztelnek eleget. A Fővárosi Önkormányzat azonban nem tud már várni többet”

– teszi hozzá a főpolgármester.

Ezért döntött úgy a budapesti városvezetés, hogy saját forrásból – ide értve a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány támogatását is – elindítja a tömeges tesztelést Budapesten. A teszteket a főváros a szociális, és idősotthonokban dolgozó munkatársakon, gondozottakon és az intézmények lakóin végzi el először. (A WHO csütörtöki közlése szerint a vírus európai áldozatainak majd fele idősek otthonában élt.)

Karácsony azt is kiemelte: lehetőséget biztosítanak a kerületi önkormányzatok számára is, hogy ők is folytasság ezt a munkát a saját intézményeikben. 

„Ezzel együtt is újra kérjük a kormányt, hogy sokkal többet teszteljenek, főleg az idősotthonokban mind Budapesten, mind vidéken”

– zárja mondandóját Karácsony a videóban.

A Fővárosi Önkormányzat közleményt is kiadott a bejelentésről, amely szerint a következő napokban 10 ezer PCR típusú koronavírus tesztet végeznek el a fővárosi cégeknél és intézményekben.

Hozzáteszik: a budpesti városvezetés eddig összesen 28 ezer tesztet szerzett be. Ebből 10 ezer darab közbeszerzési eljárás keretében a Kelen Kórház Kft.-től vásárolt IgM/IgG típusú teszt, amelyeknek a felhasználása folyamatos az idősotthonokban és a hajléktalan ellátó szervezeteknél. A 10800 PCR teszt szolgáltatója a Corden International Kft. A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzat intézményeiben folyó védekezési munkát a központi kormányzat 500 db IgM/IgG teszt átadásával támogatta.

Az elvégzett tesztek száma miatt kezdettől érik kritikák a magyar kormány járványügyi intézkedéseit.

A csütörtökön rendelkezésre álló adatok szerint Magyarországon eddig összesen 55 390 koronavírustesztet végeztek el.

Mint a Portfolio elemzése rámutat, ez a szám névértékét tekintve nem kimondottan alacsony, viszont ha 1 millió főre vetítjük, akkor egész Európában az egyik legalacsonyabb: ilyen összevetésben csak Szerbia, Bulgária, Moldova, Ukrajna van mögöttünk. (Itt fontos közbevetni az Átló – Az Átlátszó adatviuzalizációs rovata  – megjegyzését, amely szerint a nemzetközi összehasonlításokat is érdemes fenntartásokkal kezelni, mivel az egyes országok különféle módszertanok és protokollok alapján tesztelnek, és nincs egységes módszertan arra sem, hogy az elhunytakat milyen szempontok alapján regisztrálják a koronavírus áldozataként.)

Budapest, 2020. április 3.
Koronavírus-mintákat tesztelnek az ország legnagyobb, kifejezetten virológiai diagnosztikával foglalkozó laboratóriumában, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virológiai Laboratóriumi Osztályán, Budapesten 2020. április 3-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője a napokban értékelte a magyar járványügyi helyzetet, és megalapozottnak tartotta azt a tesztelési módot, amit Magyarország követ. Az irodavezető szerint Magyarországon megfelelő számú és kiterjedtségű tesztelés zajlik; a világszervezet egy igazolt fertőzött környezetében tíz tesztelést tart szükségesnek, ezzel szemben Magyarországon harmincat végeznek el – ismertette.

Más gyakorlatot látszik követni ugyanakkor például Csehország, ahol az MTI keddi híre szerint több mint 27 ezer személyt tesztelnek le csütörtöktől kezdve, egy hét leforgása alatt, hogy megállapíthassák: a lakosság milyen része került eddig kapcsolatba az új koronavírussal.

Ennél is tovább megy Németország, ahol hetente több millió ember tesztelését tervezik: a szövetségi kormány egy szerdai, az MTI által közölt hír szerint egy formálódó járványügyi törvénycsomagja szerint a 83 milliós lakosság 5,4 százalékának megfelelő 4,5 millióra kell emelni a hetente elvégzett koronavírustesztek számát, hogy Németország fokozatosan maga mögött hagyja a társadalom és a gazdaság működését fékező járványügyi vészhelyzetet.

Idehaza kedden az MSZP és a DK is tömeges tesztelésre szólított fel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Parlamentben ötvenezer koronavírusteszt érkezéséről számolt be, csütörtökön pedig egymillió teszt érkezéséről adott hírt a külügyminisztérium.