Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem tetszett a multiknak a gazdaságvédelmi terv, a kormány le is cseréli – Vasárnapi járvány-körképünk

Ez a cikk több mint 4 éves.

Cikkünk írása idején Magyarországon az új koronavírus-járvány továbbra is felszálló ágban van, eddig összesen 1 916 fertőzöttről tudni, 11 959 honfitársunk hatósági házi karanténban van, 189-en pedig életüket vesztették. 250 ember gyógyult már fel a betegségből.

Magyarország

A hétfői országgyűlés előtt az ellenzék keményen alapozta meg a kéthetes ülésszakot: az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó a lakosság bizalomvesztése miatt kérdez a kormánytól, és kitért rá, hogy a védőfelszerelések ezerszámra állnak raktárban hetek óta, és azok nem jutnak el az egészségügy és szociális ágazatban dolgozókhoz. Az MSZP közben szociális alapba fekteti a képviselői fizetésének idei plusz összegét, ebben hasonlóan jár el a Párbeszéd frakciója is, illetve Hadházy Ákos, Szabó Szabolcs és Szél Bernadett független képviselők.

A Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt felszólította a kormányt, hogy pótolja az önkormányzatok koronavírus-járvány miatt kieső helyi iparűzési adóbevételeit. Az LMP társelnöke, Kendernay János pedig a gazdaság zöld újraindítását kezdeményezi a járvány után, csökkentve a fosszilis energiahordozók felhasználását, és leállítaná a presztízs-beruházásokat.

Orbán Viktor miniszterelnök mindenkit megnyugtatott vasárnap, hogy van elég hely az egészségügyi ellátásban, aki megbetegedett „annak lesz helye.” A Fidesz mindeközben közleményben háborodott fel Bangóné képviselő szavain, a párt szerint most nincs itt az ideje politikai vitáknak.

A kormány közben a multik rosszallása miatt átdolgozza a gazdaságvédelmi tervét, erről a Mérce is beszámolt.

Külföld

Olaszországban komoly javulás mutatkozik az előző naphoz képest, az új fertőzöttek száma mindössze 486 volt vasárnap, a szombati több mint nyolcszázhoz képest. Az elhunytak száma is csökkent. A kormány várhatóan hétfőn jelenti majd be a gazdaság fokozatos újraindításának ütemtervét, az északi tartományok általában a mielőbbi kezdést sürgetik.

Franciaországban ötödik napja csökkenőben van a kórházi kezeltek száma, Edouard Philippe miniszterelnök szerint

„A járvánnyal szemben győzelemre állunk, a helyzet lassan és fokozatosan, de biztosan javul”

bár a franciák szerinte még „nagyon sokáig” nem ugyanazt az életet fogják élni, amit megszoktak.

Spanyolországban hetek óta most esett először a halálos áldozatok száma 500 alá, miközben 4218 újabb fertőzést fedeztek fel az egészségügyi szakemberek. A spanyol kormány továbbá rendeletet alkotott, amellyel hatóságilag maximálják a szájmaszkok fogyasztói árát, és ennek betartását ellenőrizni is fogják.

Az Egyesült Államokban a járvány halálos áldozatainak száma átlépte a 40 ezret. New Yorkban némi enyhülés figyelhető meg az elhunytak és a kórházi kezelésre szorulók számában, de Andrew Cuomo polgármester figyelmeztette a lakosságot, hogy „még csak félidőnél járunk.”

Szlovéniában hétfőn átfogó szerológiai vizsgálatnak vetik alá a lakosság több ezer tagját, amelynek során gyorstesztekkel nézik meg, hogy milyen lehet a hozzávetőleges száma a fertőzötteknek a hivatalos adatokhoz képest. A reprezentatív vizsgálatra 3000 fő jelentkezését várják.

(MTI, Reuters)
Címlapkép: MTI/Mészáros János