Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szabó, Szél és Hadházy törvényjavaslata alapján csak alapbérüket vehetnék fel a képviselők

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szabó Szabolcs, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők benyújtottak egy törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, melynek értelmében a 199 képviselő csak az emelés előtti alapfizetését kapná meg a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet ideje alatt.

„Morális kötelességünk is az emberekkel tudatni, hogy a képviselők nem azért képviselők, hogy a saját jólétüket biztonságba helyezzék.”

– kommentálta Hadházy Ákos a javaslatot a három képviselő Facebook-videójában.

Mint ismeretes, a Fidesz április elejétől megemelte az országgyűlési képviselők fizetését, átlagosan 11,4 százalékkal. A képviselők egy korábbi törvény értelmében a nemzetgazdasági havi átlagos bruttó bér háromszorosát kapják meg alapbérként, ez az idei felülvizsgálat után emelkedett jelentősen.

A három független képviselő mellett a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd is szolidaritási alapba utalja át a megemelt képviselői tiszteletdíjakat, erről a pártok maguk számoltak be szombaton.

Az MSZP közleményében emlékeztetett, hogy a párt már a járvány ideje előtt is különböző karitatív és segélyakciókat támogatott az általa létrehozott, képviselői alapbérén felüli emelésből befolyó összegekkel.

A szocialisták 2018 nyarán döntöttek először arról, hogy megemelt bérük tíz százalékán felül további kétszázezer forintot fizetnek be havonta a szolidaritási alapba.

A pénzt úgy használják fel, hogy évente két alkalommal pályázatot írnak ki különböző társadalmi célok támogatására. A frakció és az elnökség ezután dönt a források elosztásáról.

A Párbeszéd az extrajövedelem szétosztásán kívül válságkezelő Alapjövedelem bevezetését követeli a kormánytól, amely minden magyar állampolgárnak legalább havi 100 ezer forint jövedelmet garantál, az egészségügyi dolgozók bérének duplázása, valamint az 500 milliós vagyon felettieknek „Mészáros Lőrinc-adó” bevezetése mellett.