Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A PDSZ szerint nem ők, hanem a kormány veszélyeztet emberéleteket az érettségi megtartásával

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Gondolja át és vonja vissza a PDSZ-ről tett kijelentéseit” – ezt üzeni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Maruzsa Zoltánnak, miután az oktatásért felelős államtitkár szombaton a köztévén az egykori NSZK területén működő Vörös Hadsereg Frakció nevű szélsőbaloldali fegyveres csoporthoz (Rote Armee Fraktion) hasonlította  az érettségi megatartását bíráló szakszerevzetet, mondván: „Javaslom nekik, hogy fontolják meg, módosítsanak nevet, vegyék fel esetleg a Vörös Hadsereg Frakció elnevezést, ez sokkal jobban lefedné a tevékenységüket”.

Az EMMI pedig szintén szombaton közleményt adott ki, amely szerint „a járvány közepette is politikai akciókat űz a balliberális elkötelezettségű PDSZ”.

„Nézetkülönbségeink ellenére mindeddig bíztunk abban, hogy Ön és a kormány tagjai számára is világos volt, hogy közös célunk a biztonság, az emberi életek védelme. Különösen döbbenetes és sértő ezért, hogy immár nemcsak politikai hátsó szándékkal, de egy tömeggyilkos szervezetéhez hasonló működéssel vádol bennünket

– írja Maruzsa államtitkárnak írt válaszában a PDSZ.

A Rote Armee Fraktionról Tamás Gáspár Miklós írt még 2009-ben, a Kalligram kiadásában megejelent RAF: Búcsúszimfónia című kötetbe egy esszét, amelyet a szerző 70. születésnapjára készült aluldalán a Mérce is közölt 2018-ban.

A szakszervezet szerint a minisztérium arról is elfelejtekezik, a napokban a PDSZ nyilatkozatban állt a kormány mögé, amikor az kihirdette sokat támadott döntését a nyelvvizsga-követelményekkel kapcsolatban.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a PDSZ jelezte, hogy megakadályozná a vizsgák megtartását, és arra buzdítja a tanárokat, hogy a munkavállóként általuk kivehető hét napnyi szabadság felhasználásával bojkottálják az érettségiztetést.

Csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy május 4-től mintegy 83 ezer végzős diák számára ugyan szigorú egészségvédelmi szabályok mellett, de megkezdődik az írásbeli érettségi.

Most újabb nyílt levélben fejezte ki értetlenségét a PDSZ  az előtt a tény előtt, hogy az érettségi megtartásával gyakorlatilag a korlátozások lazítása mellett döntöttek annak dacára, hogy hamarosan a tömeges fertőződés szakaszába lép a járvány Magyarországon. A szakszervezet hangsúlyozza: nem az az állításuk, hogy egyáltalán ne legyen idén érettségi, hanem az, hogy hogy a vizsga május negyedikei megrendezése felelőtlenség.

A PDSZ azt is javasolja, hogy – ha már az érettségi megtartásának időpontjához ragaszkodik a kormány -, legalább a vizsgajelentkezés módosításának határidejét tolják ki, ami jelenleg április 21-e éjfél.

Eddig lehet benyújtani jelen állás szerint az érettségi vizsgajelentkezés módosítására vonatkozó kérelmet a vizsgajelentkezést fogadó intézményhez, beleértve a jelentkezés törlésének lehetőségét is.

A PDSZ szerint mivel az idei vizsgákra rendkívüli helyzetben és aggasztó körülmények között kerül sor, a döntésre adott négy nap, amelyben egy hétvége is beékelődik, rendkívül kevés. Azzal érvelnek emelett, hogy a diákok többsége ilyen részletekbe menően nem figyeli a hivatalos hirdetményeket, és mivel a szokásos tájékoztatási technikák nem működnek a digitális oktatás keretei között, nem biztos, hogy ez az információ időben eljut hozzájuk.

A PDSZ javaslata szerint legkorábban éprilis 27-éig kellene meghosszabbítani a jelentkezési kérelem módosításának határidejét, de ennél is jobb és méltányosabb megoldásnak tartanák, ha a jelenlegi körülmények között akár május 4-én reggel 8 óra 30 percig is bejelenthetnék a vizsgázók, hogy nem kezdik meg a vizsgafolyamatot.

Nem csak a közoktatásban dolgozóktól éri kritika a kormánynak azt a tervét, miszerint a járványhelyzet közepette is megtartják az írásbeli érettségiket.  A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) az érettségi, a felsőoktatási záróvizsga és az alkalmassági vizsga lebonyolítása kapcsán az MTI-hez eljuttatott közleményt adott ki szombat este, amelyben a vizsgák elhalasztása mellett érvelnek.

„A Kormányzat a szakmai szervezetek, a szakszervezetek véleményének figyelmen kívül hagyásával hozta meg döntését az idei érettségi vizsgával kapcsolatban. A május 4-i határidő ellentmond a bevezetett korlátozó intézkedéseknek”

– írják.

Az FDSZ szerint az írásbelik megtartása veszélyezteti 83 ezer diák és közel 36 ezer pedagógus és családjaik egészségi állapotát, és sok megválaszolatlan kérdést vet fel személyi, jogi kérdésekben és a technikai lebonyolítás tekintetében is.

Az FDSZ kéri a kormányzattól, hogy a szakmai szervezetek, a szakszervezetek, a diákok és a szülők kérésének alapján vizsgálja felül saját döntését és az érettségi időpontját halassza el, vagy módosítsa annak eljárását.

Azt is javasloják, hogy amennyiben a kormányzat ragaszkodik az érettségi május 4-ei elkezdéséhez, akkor a vizsgán csak azok vehessenek részt, akiknek a koronavírus tesztje negatív, és minden résztvevő számára a kormányzat biztosítson megfelelő védőfelszerelést: kesztyűt, szájmaszkot és védőruhát is.

Korábban hasonló javaslattal élt a Pedagógusok Szakszervezete is: ők szintén azt javasolják, hogy amennyiben valóban május elején megtartják az írásbeli érettségiket, minden olyan személyt teszteljenek, aki azokon részt vesz.

A kormányközeli Magyar Nemzet a lap vasárnap megjelent cikke szerint úgy értesült, a szaktárca nyitott az Országos Diáktanács azon javaslatára, hogy a vizsgán csak azokat a témaköröket kérjék számon, amelyeket a digitális oktatás bevezetése előtt elsajátítottak a tanulók.

Címlapkép: MTI / Czeglédi Zsolt