Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely: csak a végzősök érettségizhetnek májusban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Cikkünk frissül!

Csütörtök délelőtt tartott kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki beszélt többek közt az érettségi lebonyolításának mikéntjéről is. A miniszter szerint idén 113 ezren jelentkeztek érettségire, de közöttük vannak olyan is, akik előrehozottan szeretnék letenni a vizsgát.

Utóbbiaknak azonban nem lesz lehetőségük erre most, csupán annak a 83 ezer végzősnek, aki idén befejezi középiskolai tanulmányait és az esetleges felsőoktatási továbbtanuláshoz szükségük van az érettségire.

Gulyás arról is beszélt, május 4-én kezdődik az érettségi, szigorú egészségvédelmi szabályokat vezetnek be ekkorra, a vizsgázók között pedig biztosítani kell a másfél méteres távolságtartás.

Sőt arra is emlékeztetett, nem kötelező mindenkinek most tavasszal érettségiznie, aki szeretné, őszre halaszthatja azt, ebben az esetben azonban már csak a jövő évi egyetemi felvételi folyamatban.

Gulyás Gergely megköszönte az önkormányzatoknak az együttműködést a húsvéti hosszú hétvégén, szerinte bizonyosságot nyert, hogy a helyhatóságok pontosan ismerik a településeiket, és tudják, hol kell elkerülni azt, hogy nagyobb tömeg jelenjen meg.

Ennek a sikeres együttműködésnek köszönhetően a kormány úgy döntött, hogy szombattól nemcsak újabb egy héttel hosszabbítják a kijárási korlátozásokat, de a hétvégére az önkormányzatok újra megkapják a jogi lehetőséget, hogy saját hatáskörben állapítsanak meg a közterület-használati korlátozásokat.

Néhány kisebb gazdasági jellegű intézkedést is bejelentetett a miniszter:

  • a céges beszámolók és adóbevallások leadási határidejét 2020. szept 30-ig halasztják;
  • a SZÉP-kártyán adott juttatások után június 30-ig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni, sőt a kártya egyes alszámláira feltölthető maximális összeghatárok is emelkednek;
  • a rozsdaövezetekben a lakások építése és eladása után 27 helyett 5 százalékos áfát kell csak fizetni;
  • a vészhelyzet alatt az adófizetési kötelezettségét elmulasztó egyének jó adózói minősítését nem veheti el az adóhatóság;
  • a fizetés nélküli szabadság időtartamára is fizetnie kell a munkaadónak egészségügyi szolgáltatási járulékot a munkavállalók után, így május elsejéről utóbbiaknak is megmarad az egészségbiztosítási jogviszonyuk.

Sajtókérdésre a miniszter újra kiállt a munkaalapú társadalom elve mellett, vagyis megismételte: nem tervezik sem a családi pótlék, sem a munkanélküli támogatás összegének növelésére. Gulyás szerint nem szabad átállni a segélyezésre, mert az nem ösztönzi munkára az embereket. (Arról, hogy a gazdasági válság miatt tömegesen megszűnnek a munkahelyek és ezért nincs, ahol embereknek dolgozniuk, így az állam akár segíthetné is őket, nem beszélt.)

Címlapkép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu