Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányzati einstand a Kartonpacknál, tömeges elbocsátások a Sparnál – koronavírus összefoglaló szombaton

Ez a cikk több mint 4 éves.

A szombati napra ismét jelentősen emelkedett a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma, így az országban igazoltan már 1834-en fertőződtek meg, ebből viszont 231 gyógyult és 172-en hunytak el. A hatósági házi karanténban 12.150-en töltik a napjaikat, és eddig összesen 43.901 koronavírus-tesztet végeztek el a hatóságok.

Régiós összehasonlításban ezzel a számmal az utóbbi hétben a fertőződések emelkedését tekintve a középmezőnybe zárkóztunk fel. Azonban több, más országhoz hasonlóan még emelkedő tendenciát mutatunk, miközben Szerbiában, Szlovéniában, Görögországban és Csehországban már a tetőzésen is túllehet a fertőzések jelenlegi hulláma.

Egymillió lakosra jutó esetszámok Közép-Kelet-Európában 2020 március 13 és április 17 között (logaritmikus skálán). Ábra: Mark Handley, UCL

Az Operatív Törzs és Szijjártó Péter egymás után is bejelentették ma: újabb nagyobb szállítmány, megrendelt védőfelszerelés érkezett a mai napon Magyarországra. Kiss Róbert, az Operatív Törzs tagja közölte: 193 karton sebészi szájmaszkkal, 2000 karton kesztyűvel, 1479 karton izolációs ruhával. A szállítmányok össztömege megközelíti a 20 tonnát – tette hozzá.

Budapest, 2020. április 18.
A kormany.hu által közreadott képen Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án. Jelentõs egyéni védõeszköz-szállítmányok érkeznek április 18-án Magyarországra – közölte Kiss Róbert. Négy teherjárat érkezik Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtérre, 193 karton sebészi szájmaszkkal, 2000 karton kesztyûvel, 1479 karton izolációs ruhával. A szállítmányok össztömege megközelíti a 20 tonnát.
MTI/Botár Gergely/ kormany.hu

    

„Hatmillió maszk és hárommillió kesztyű érkezett április 18-án Kínából Magyarországra” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a pontosabb számokat. A maszkokat és a kesztyűket négy repülőgép hozta két kínai városból; a felszereléseket a központi raktárba viszik, miután elvégezték a vámolást és a minőségellenőrzést – tette hozzá. A tárcavezető elmondta, mintegy ötvenszer fordultak a Wizz Air repülőgépei a Kínát Magyarországgal összekötő légihídon.

Közben azonban az is kiderült, 74 koronavírus-teszt lett érvénytelen abból az 500 ból, amelyeket a Pesti úti Idősek Otthonának lakóin végeztek. A Magyar Narancs arról számolt be, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjába beszállított minták közül ennyi lett végül túl kicsi a megfelelő eredmények kimutatásához. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes az eset kapcsán hangsúlyozta, az egyik lakó, akinek a tesztje eredetileg negatív lett, és így az otthonban maradt, azóta tüneteket produkált, így azonnali hatállyal elkülönítették.

Elek, 2020. április 18.
A kormányhivatal ellenõrzést végzõ munkatársa (k) egy lakóval beszélget, balról Barna Attila, az eleki Naplemente Idõsek Otthona vezetõje az intézményben 2020. április 18-án. Elindult országszerte az idõsotthonok ellenõrzése, közölte Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs április 15-i sajtótájékoztatóján. Az idõsek védelmében az ország 1035 gondozó intézményében elrendelt járványügyi ellenõrzés folyamatos lesz. Elõször a nagyobb, többszáz fõs intézményeket ellenõrzik.
MTI/Rosta Tibor

A válságkezelés egészen unortodox módját valósította meg a kormány akkor, amikor ma kiderült, menesztik a tegnap állami ellenőrzés alá vont, debreceni Kartonpack teljes vezetőségét. Ahogy arról a 444.hu is beszámolt, Juhász Edit kormánybiztos a tőzsdén jegyzett cég teljes menedzsmentjét lecserélte. Az azonnali hatállyal kinevezett új vezetőség tagjai közül pedig ketten is a Fidesz tagjai, egyikük önkormányzati képviselője is volt a pártnak a VII. kerületben.

Az is ma derült ki, hogy a kormány „átgondolná” gazdasági válságkezelő programját, miután több, kiemelt multinacionális cég is jelezhette a miniszterelnök felé, „nem elégedettek” a kedvezményekkel. Jelzésértékű például, hogy az osztrák székhelyű Spar élelmiszer-üzletlánc már közölte, a megnövekedett terhek miatt máris leépítik annak a 900 embernek a többségét, akiket más területekről, április elején vettek át.

Nyugat-Európa túl lehet a tetőzésen

Továbbra is rendkívüli mértékben szedi áldozatait a koronavírus-járvány a nyugat-európai gócpontokban. Hosszú idő után Olaszországban úgy tűnik, már folyamatos csökkenő pályára állt a halálozások száma, ma 482-en voltak, az összes elhunytak száma így 23.000 fölé emelkedett.

Spanyolországban, a járvány második epicentrumában pedig azért hosszabbítaná meg a kormány a kijárási tilalmat, mert éppen most lépték át ők is a 20.000 halálos áldozatot. Franciaországban is maradt az emelkedő pálya, az áldozatok száma ott immár 19.000.

Maradnak a nehéz napok a briteknél is: ott ma ismét szomorú rekordként napi 888 halálos áldozatot jegyeztek föl, így ők már a negyedik európai ország, akik a 15.000-es halálozási összarányt is átlépték. Eközben az országban egyre több idősotthonból és kórházból érik a dolgozók által heves vádak a kormányzatot, amiért még mindig nem jut elég, megfelelő védőfelszerelés a legkritikusabb frontvonalba.

New York államban újabb nehéz hét után most csökkent a halálozási arány: az 540 elhunyt két hete nem látott, alacsony mértéket jelent. Azonban Andrew Cuomo kormányzó mai sajtótájékoztatója elsősorban arról szólt, hogy visszavágott Donald Trumpnak, aki korábban a demokrata kormányzó „túl sokat panaszkodnak” és „túl sok szövetségi segítséget kérnek”.

„Talán ha felállna a kanapéról a tévé elől, és végre elvégezné a munkáját, akkor történnet valami”

-üzente a kormányzó az elnöknek.

Már Cuomo fricskája is jelzi, hogy Donald Trump számára ez a nap a demokrata kormányzók hibáztatásáról szólt a kialakult helyzet miatt. Egyrészről azzal vádolta őket, hogy nem tesznek eleget a védekezésért, másrészt, egyes konzervatív tüntetéseket támogatva, megjegyezte, hogy egyes demokrata kormányzók – például Michiganben – pedig szerinte „túl kemény” szigorításokat vezettek be.

Kína talált még 1300 áldozatot Vuhanban

Noha eddig is számosan vádolták Kínát azzal, hivatalos fertőzési és halálozási adatai egyáltalán nem megbízhatóak, erre a kritikusok most bizonyságot is szerezhettek, miután a kínai központi kormányzat ma bevallott további, 1.300 halálesetet a vuhani fertőzés kapcsán. A kormányzat arra hivatkozott, hogy a halottak „adminisztratív késedelem miatt” nem szerepeltek eddig az adatbázisban. Eddig viszont csak 2529 áldozatot vallottak be a 11 milliós városban. Peking azonban elutasította azt a vádat, hogy a további áldozatokat szándékosan titkolták volna el.

Ha akarná sem tudná azonban eltitkolni azt Nigéria, hogy a koronavírus már az elnök közvetlen környezetében is megjelent. Noha az afrikai ország a fertőzés kezdeti szakaszában jár, ma az is kiderült, Muhamaddu Buhari elnök kabinetfőnöke nemcsak elkapta a vírust, hanem már bele is halt abba, az államfő környezetében pedig már további húsz ember is fertőzött lehet.

A WHO egyébként éppen ma jelentette be, várakozásaik szerint a járvány epicentruma Európából hamarosan átkerülhet Afrikába.

De nem járt jobban Asráf Gáni afgán elnök is, az ő kabuli palotájában is megjelent a koronavírus. A helyi biztonsági szervek pedig azt is bejelentették, minden bizonnyal egy „fertőzött dokumentum” bekerülése okozhatta a fertőzést.

Címlapkép: MTI/Árvai Károly/kormany.hu