Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Szabadítsátok fel Michigant!”- Twitteren biztatta a karantén ellen tüntető híveit Trump

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több száz, főleg jobboldali radikális kezdett autós demonstrációkba április 15-én az USA jó néhány, a járványhelyzet miatt szigorú kijárási korlátozásokat bevezető, és demokrata államban.

A tüntetés a legnagyobb számú résztvevőt a közép-nyugati Michigan államban vonzotta. Itt Gretchen Whitmer kormányzó nagyon szigorú utazási- és kijárási korlátozásokat vezetett be, miután a vírus tömeges fertőzést okozott egyes, Detroithoz közeli déli megyékben. A korlátozások ellen Trump milliárdos, konzervatív támogatói, és számos, az állam északi megyéiben az időszakos turizmusból élő vállalkozó szerveződött, de megjelentek a tüntetés körül a szélsőjobboldal szervezetei is, ezek közül a „Proud Boys” vitte a vezető szerepet.

A demonstrálók kifejezték, nagyon féltik a járványellenes intézkedések miatt veszélybe került megélhetésüket, és volt olyan tiltakozó is, aki a brit Guardian helyszíni tudósítóinak azt mondta, neki és férjének életükben először kellett munkanélküli segélyért folyamodniuk, ezért azt követelik, hogy az élet minél előbb álljon helyre:

Miután április 15-én a michigani, állami fővárosban a tüntetők kocsisora dugót is okozott, és több államban, így Virginiában, Minnesotában is autós kivonulások szerveződtek, Trump elnök – helyi idő szerint péntek délután azt írta Twitterre:

„Szabadítsátok fel Michigant! Szabadítsátok fel Virginiát! Szabadítsátok fel Minnesotát!” – később az állításokat többször megismételte, majd a szabad fegyverviselést garantáló második alkotmánymódosítás megvédésére is biztatta a demonstrálókat.

Utóbbi rész azért kerülhetett be az elnöki üzenetek közé, mert Michigan fővárosában, Lansingben, április 15-én, a szervezők kifejezett tiltása ellenére, több demonstráló kiszállt az autójából, és a társadalmi távolságtartás szabályait megszegve, csoportosan követelte Whitmer kormányzó távozását a parlament lépcsőin állva. Számos demonstráló pedig ide magával hozta félautomata fegyverét is.

A demonstrálók egy csoportja egy nagy, lansingi klinika bejáratát is elállta, így éppen műszakváltás idején nem tudtak az egészégügyi dolgozók ki- és be közlekedni, egy mentőautó pedig 10 percig kellett, hogy várakozzon a blokád miatt kialakuló dugóban.

Így hát péntek esti sajtótájékoztatóján Trump elnök is magyarázkodásra kényszerült a Tweetek miatt. Azt mondta, természetesen nem gondolja ő sem, hogy a korlátozások teljes egészét fel kell oldani, szerinte üzenetei csupán arra vonatkoztak, hogy egyes demokrata kormányzók „túl kemények” és „ez nem jó.”

Gretchen Whitmer a tüntetésekre úgy reagált, mivel azok Lansingben teljes káoszt okoztak, ezért a „felelőtlenség” miatt az is, lehet, hogy drákói intézkedéseit jóval tovább kell fenntartani. Hozzátette, a szólás- és gyülekezési-szabadság alapvető joga az amerikaiaknak, még ebben a helyzetben is, ugyanakkor a szélsőjobboldali tüntetők itt több esetben az életmentést is akadályozták.

Kihangsúlyozta továbbá, éppen az ellene tüntető, északi megyék lakóinak életét szeretné megóvni a lezárásokkal, még ha ők ezt nem is veszik komolyan.

A demonstrálók szerint semmiféle állami szabályozás nem kellene a járvány idejére, és a védekezést a polgárok „egyéni felelősségtudatára” kellene bízni. Ugyanakkor a feszültség oka az is, hogy az állam északi részében élők eddig – pontosan a szigorú lezárások miatt – alig érzékeltek valamit abból, milyne komoly prolbémákat okozhat egy tömeges Covid-19 fertőzés, ezért nem is nagyon hisznek benne, hogy súlyos fertőződési góc alakulhatna ki náluk.

Ráadásul különböző, Trump-támogató nagytőkések által finanszírozott konzervatív politikai csoportok erre az érzésre még rá is játszanak. Egy, a Bets DeVos közoktatási miniszter családjához, és Eric Prince volt iraki zsoldosvezérhez köthető politikai csoport például a michigani tüntetések fő szervezői között volt. Trump volt tanácsadója, a sokat kritizált Steve Bannon pedig „War Room” nevű podcastjében biztatta, és szervezte is a „Gridlock hadműveletnek” elkeresztelt, konzervatív megmozdulásokat, és élesen kritizálta a vírusjárványra adott, szerinte „direkt eltúlzott” és „túl baloldali” állami reakciókat.

Mivel az USA különböző államaiban a kijárási korlátozások, és tilalom immár több mint egy hónapja tartanak, a hagyományosan a Republikánusokat támogatók türelme is egyre fogy, ezt pedig az elnök újraválasztási kampányában aktív politikai csoportok igyekeznek is minél inkább kihasználni.