Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bocsánatot kért Olaszországtól Ursula von der Leyen – koronavírus összefoglaló csütörtökön

Ez a cikk több mint 4 éves.

Április 16-án a kormányzati tájékoztató oldalon közölt adatok szerint 1652 fertőzött és 199 gyógyult személy van Magyarországon, 142-en pedig életüket vesztették a koronavírus-fertőzés miatt. Világszinten átlépte a 2 milliót a fertőzöttek száma (2 101 164), több, mint félmillión meggyógyultak (532 830) és 140 773 elhunytat tartanak számon.

Magyarország

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón elmondta, csupán annak a 83 ezer végzősnek van lehetősége vizsgát tenni, aki idén befejezik középiskolai tanulmányaikat és az esetleges felsőoktatási továbbtanuláshoz szükségük van az érettségire. Gulyás arról is beszélt, május 4-én kezdődik az érettségi, szigorú egészségvédelmi szabályokat vezetnek be ekkorra, a vizsgázók között pedig biztosítani kell a másfél méteres távolságtartás.

Támogatást ad azoknak, akik a járványhelyzet miatt vesztették el állásukat a VI. kerületi önkormányzat. A támogatás összege havi 100 ezer forint, és három hónapig jár a jogosultaknak. Állásvesztési támogatást igényelhetnek azok a terézvárosi polgárok is, akik álláskeresési támogatást ugyan kapnak, de ennek összege nem éri el a havi 100 ezer forintot. Ebben az esetben az önkormányzat 100 ezer forintra egészíti ki a juttatást.-derül ki a kerület közleményéből.

Csak a járvány végéig marad, a botrányos körülmények közt leváltott Cserháti Péter utódja az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet élén. Az újonnan kinevezett főigazgató, Kovács Gábor bejelentette, ezután pályázati úton választják majd ki az intézmény új vezetőjét.

Külföld

Bocsánatot kért Olaszországtól Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azért, mert nem nyújtottak elég segítséget az országnak. Az Európai Parlament plenáris ülésén von der Leyen azt mondta, senki sem készült fel igazán erre, nem jelentkeztek túl sokan az elején, hogy segítséget nyújtsanak Olaszországnak. „Ezért az a helyes, ha Európa szívből bocsánatot kér.”

Elmondta, a változás a bocsánatkéréssel kezdődik, azóta örömteli tény, hogy „Európa a világ szolidaritással dobogó szíve lett, ahol Lengyel mentősök és Román orvosok mentenek életeket Olaszországban és ahol Német lélegeztetőgépekkel gyógyítják a Spanyol embereket.”

Felfüggeszti a legszegényebb országok hiteltörlesztési kötelezettségeit a G20. A világ legnagyobb gazdaságait tömörítő szervezet pénzügyminiszterei bejelentették, a Nemzetközi Fejlesztési Társulás alá eső, legszegényebb országok IMF és a Világbank felé esedékes hitel- és kamatfizetési kötelezettségeit május 1-től az év végéig elengedik, ezzel igyekeznek enyhíteni a rájuk váró gazdasági válságon. A közös nyilatkozat kiadásával egyidőben a vezető hatalmak képviselői a magán hitelintézeteket is hasonló lépések megtételére szólították fel.

100 ezer yen (300 ezer forint) támogatás nyújtását tervezik minden állampolgár számára Japánban. A Reuters, japán kormányhoz közel álló forrása szerint, Shinzo Abe miniszterelnök a kormánypárti és ellenzéki képviselők felöl egyaránt érkező nyomásnak eleget téve szánta el magát a széleskörű lépésre. Abe népszerűsége folyamatos csökkenésnek indult, ugyanis a közvélemény szerint a járvány kezelését későn kezdte meg, valamint annak súlyosságára érzéketlen módon kommunikálta azt. Az országban jelenleg 9000 igazoltan fertőzöttet, és 200 halálesetet tartanak számon.

Két évvel elhalaszthatják a járvány miatt az elnökválasztást Lengyelországban. A lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt szerda este nyújtott be erre alkotmánymódosítási javaslatot, aminek értelmében a május 10-re kiírt választást két évvel elhalasztanák, ezzel Andrzej Duda elnök mandátumát ötről hét évre módosítva. Az országban 7918 megbetegedés mellett 314 halálesetet regisztráltak eddig.

Be kellet zárnia mind a hat raktárát az Amazonnak Franciaországban, miután a bíróság úgy ítélte, nem tesznek eleget a dolgozók védelme érdekében. A cég dolgozói Amerikában már tüntettek a megfelelő védőfelszerléseket követelve. Amig a munkások különösen veszélyeztetve vannak és most a cég felelőtlensége miatt állásukat is elveszthetik, addig Jeff Bezos vagyona 24 milliárd dollárral nőtt.

Címlapkép: MTI/Bús Csaba