Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Facebook több millió felhasználójának szól a következő hetekben, hogy koronavírusos álhíreket látott

Ez a cikk több mint 4 éves.

Csütörtökön jelentette be a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg, hogy a következő hetekben több millió felhasználót értesítenek arról, ha félinformációkat, álhíreket vagy félretájékoztatást tartalmazó posztok jelentek meg a falaikon. A techóriás ezzel érdemben beismerte, hogy az álhírek terjedése ellen tett eddigi lépései – amelyek például a különböző privát csoportokban terjedő információkat nem érintették -, nem voltak elégségesek.

Zuckerberg arra is kitér, hogy március eleje óta kibővítették a megjelenő információk ellenőrzési mechanizmusait, és ennek nyomán több százezer, súlyos veszély okozására alkalmas álhírt távolítottak el a platformról és kb. 40 millió poszt terjedését csökkentették és jelölték meg mindenki számára látható módon, hogy a benne szereplő állítások félrevezetőek.

A Facebook-vezér a már félrevezető tartalomnak kitett felhasználók értesítése mellett egy másik szolgáltatás elindítását is bejelentette: létrehoznak egy külön szekciót az oldalon, amelyben kimondottan a platformon terjedő álhíreket cáfolnak megfelelő alátámasztással és bizonyítékok felsorakoztatásával.

Zuckerberg azt írja, a járvány idejére az egyik legfontosabb prioritása annak garantálása, hogy a felhasználók helytálló és megbízható információkkal találkozzanak.

A bejelentés azután érkezik, hogy az Avaaz nevű nemzetközi civil szervezet megállapította, a koronavírust érintő és már megcáfolt hamis információk 40 százaléka látható és elérhető marad a Facebookon. Az Avaaz kampányigazgatója szerint a Facebook méreténél fogva a félretájékoztatás gócpontja, még akkor is, ha az utóbbi időben jelentősen erősödött az álhírek elleni fellépése.

A Facebook most arra készül, hogy nem csupán értesíti a felhasználókat az álhírekkel való találkozásukról, de az Egészségügyi Világszervezet által ellenőrzött cáfolatokat is küld az adott embereknek. A politikusok által terjesztett nem megbízható információkat azonban továbbra sem tervezik megjelölni.

Az Európai Bizottság átláthatóságért (is) felelős alelnöke, Věra Jourová üdvözölte a Facebook lépését, ám nagyobb átláthatóságot és a cég által tárolt adatokba való szélesebb körű betekintést kért, hogy a hatóságok is fel tudják mérni az álhírek hatását.

Hogy milyen lépéseket tettek eddig a nagy techcégek a koronavírussal kapcsolat félretájékoztatás ellen, arról itt írtunk bővebben.

(via Politico)