Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kásler menesztését követelte az ellenzék a Parlamentben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ellenzéki össztűz zúdult kedden Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszterre, amiért az emúlt hétvégén két kórházigazgatót is menesztett a járványügyi védekezés közepette.

Mint ismert, előbb Csernavölgyi Istvánnak, a székesfehérvári Szent György Megyei Kórház igazgatójának kellett távoznia a Kásler utasítására, majd Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját is felmentette. Utóbbi menesztése ellen – mint arról a Mérce is beszámolt – több mint száz orvos és ápoló tüntetett hétfőn.  

Míg Csernavölgyi István esetében a kötelező elektronikus adatszolgáltatás késedelme szolgált indokul arra, hogy távoznia kell posztjáról, Cserháti Péter a hivatalos indoklás szerint azért vesztítette el korábbi állását, mert nem teljesítette intézményével az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi előírásait.

Mivel a mai parlamenti ülésnapot Szijjártó Péter kezdte napirend előtti felszólalásával a kormány képviseletében, ezért a pártok frakcióinak  2-2 percben volt lehetősége reagálni a külügyminiszter mondataira. Az ellenzéki szónokok  ezalatt gyakorlatilag egyhangúlag szedték le a keresztvizet az emberminiszterről a múlt heti döntései miatt.

A Jobbik részéről Lukács László György úgy fogalmazott: a kormányüléseken már nem lenne helye Kásler Miklósnak, aki „még a húsvétot is arra használta fel, hogy kettő nagyon fontos kórháznak az igazgatóját menessze”. Szerinte elfogadhatatlan az, hogy egy veszélyhelyzetben a kormány egyik egészségügyért felelős tisztségviselője kórházigazgatók kirúgásával van elfoglalva. Megértik, hogy a kormány intézkedni akar, de ne személyes leszámolásokat, bosszúkat hajtson végre – ismertette a politikus a Jobbik álláspontját.

Arató Gergely a DK-ból szintén arra kérte a kormányt, hogy mentse fel a szerinte alkalmatlan Káslert. Úgy fogalmazott: mindent elmond a kormány egészségpolitkájáról és az egészségügyi irányításáról, hogy immáron sokadszor nem az egészségügyért is felelős tárca vezetője, Kásler Miklós, hanem a külügyminiszter számol be a koronavírus elleni védekezésről a Parlamentben. Az ellenzéki politikus a magyar védekezést a román helyzettel hasonlította össze, ahol már lemondott az egészségügyi miniszter, amikor elkezdődött az orvosok és egészségügyi dolgozók tömeges megfertőződése.

Szakács László az MSZP részéről úgy reflektált Kásler miniszter elmúlt hetére:  a húsvéti hétvégén a kormány nem stabil kézzel kormányzott, hanem ehelyett a súlyos betegek kivonását kezdték meg az egészségügyi ellátásból, és kórházigazgatókat bocsátottak el.

Az idézett napirend előtti hozzászólások az alábbi videó első 23 percében teljes hosszukban meghallgathatók:

Nem csak a napirend előtti felszólalásokban támadták az ellenzéki képviselők Kásler Miklós döntéseit: Szél Bernadett az MTI-hez eljuttatott közleményben tudatta kedden, hogy ombudsmanhoz fordul „a betegek érdekeiért kiálló kórházi vezető eltávolítása és a kórházak kiürítésének, a krónikus betegek elhanyagolásának szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan gyakorlata” miatt.

Mint arról mi is beszámoltunk, a 24.hu információi szerint a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról nagypénteken kaptak telefont a betegek hozzátartozói, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat.

Szél Berndett szerint az egészségügyi ellátórendszerben tapasztalható állapotok miatt súlyos felelősség terheli a kormányt, mert ahelyett, hogy működő egészségügyet hozott volna létre, elérte, hogy egy minden szempontból szétesett, kiégett rendszerre hulljon a koronavírus-járvány.

„Az orbáni úgynevezett „válságkezelés” káosza itt is tetten érhető: olyan intézkedéseket várnak el, amelyek nincsenek tekintettel sem a betegek állapotára, sem a szükséges kezelések elmaradásának következményeire — és aki nem hajlandó Taigetosszá tenni a megmaradt magyar egészségügyet, kirúgásra számíthat”

– olvasható Szél közleményében, aki úgy véli, súlyos felelőtlenség olyan betegeket is haza küldeni, akiknek életfontosságú a kórházi rehabilitációja, ezért szerinte „az ellátórendszerben zajló felháborító események” miatt az alapvető jogok biztosának haladéktalan vizsgálata szükséges.