Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony még nem tudhatta, hogy van-e hozzá joga, de kénytelen volt lezáratni Budapest három közparkját

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés (22:45): 

Még nem jelent meg a Magyar Közlönyben a kijárási korlátozásokban a polgármesteri többletjogosítványokat tisztázó kormányrendelet akkor, amikor Karácsony Gergely csütörtökön késő este közleményben jelezte:

elrendeli péntektől hétfőig, reggel 8-tól hétfő estig minden nap reggel 8 és este 10 óra között a Margitsziget, az Óbudai Sziget és a Római-part lezárását.

„Az idő sürget. A húsvéti hosszú hétvége órákon belül elkezdődik” – indokolta döntését Karácsony. Mint írja, az intézkedésre azért van szükség, hogy ne alakuljon ki a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg.

Mielőtt ezt a döntést meghozta volna, a főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában nyilatkozott csütörtök este, ahol azt mondta, ő úgy tudja, hogy a polgármesterek csupán a piacok és a közparkok kapcsán kaptak jogosítványokat. A Karácsony úgy fogalmazott a műsorban, hogy ebben a helyzetben „nem tehetünk mást, mint hogy lezárjuk a közparkokat”.

Azt is megjegyzte, ő úgy tudja, hogy a Botka László által csütörtökön este bejelentett boltbezárási intézkedések, amelyeket a polgármester saját hatáskörben hozott meg, semmisek. Karácsony nem értette, miképpen történhet meg hogy a kormány egészen késő estig nem tájékoztatta a polgármestereket, és így a sötétben kell tapogatózniuk – mondta a főpolgármester az ATV-n a Magyar Hang beszámolója szerint.

A rendelet aztán nem sokkal a Főpolgármesteri Hivatal közleménye után megjelent a Magyar Közlönyben.

Karácsony értesülései helyesnek bizonyultak: a rendelet szerint a polgármester (vagy a fővárosi fennatartású közterületek esetén a főpolgármester) a kijárás korlátozására szigorúbb szabályokat állapíthat meg a következő négy napra. Boltbezárásra ugyanakkor valóban nem ad felhatalmazást a dokumentum.

Korábban írtuk:

Bár a kormány úgy döntött, nem rendel el újabb korlátozó járványügyi intézkedéseket, csupán határozatlan ideig meghosszabbítja azokat, a ma délután szigorítási jogosítványokat kapó polgármesterek közül már van, aki jelezte: élne a lehetőséggel, és további lépéseket tesz a vírus terjedésének lassítása érdekében.

Botka László, Szeged polgármestere csütörtök este Facebook-oldalán jelezte: a csongrádi megyeszékhely területén a patikák, élelmiszer- és dohányboltok kivételével a város minden üzletét bezáratná a húsvéti időszakra, azaz a következő négy napra.


Karácsony Gergely az Orbán döntésére reagáló posztjában kilátásba helyezte, hogy „amennyiben a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja”, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meg is fogja hozni.

A főpolgármester nem ment el szó nélkül amellett, hogy Orbán Viktor tulajdonképpen „visszadobta a labdát” a polgármestereknek, akiknek cselekvési lehetőségei a kormány vészhelyzeti rendelkezései nyomán igen beszűkültek.

„Bár a kormány kierőszakolta magának a korlátok nélküli felhatalmazást, ám amikor életbevágó döntést kellene hozni, a polgármesterekre úgy tol felelősséget, hogy eszközöket nem ad hozzá”

– írja a Facebookon Karácsony. Azt is hozzátette ugyanakkor: beletelik egy kis időbe, mire kiderül, jogilag hogyan kell értelmezni a miniszterelnök bejelentését. A főpolgármester arról is beszámolt, hogy ma estétől minden budapesti háztartást telefonon is megkeres azzal a kérésével, hogy mindenki maradjon otthon.

A szerdai kormányülés után, amelyen Karácsony is részt vett, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter méltatta a kormány és a főváros közötti együttműködést. Karácsony a kormányülésen amellett érvelt, hogy a korlátozásokat még egy hónappal hosszabbítsa meg a kormány, és azt is kijelentette, hogy Budapest a járvány megfékezése terén mindenben együtt kíván működni a kormánnyal.

Karácsony pártja, a Párbeszéd csütörtök este az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezi, szigorítást várt volna a kormánytól. Mint írják, nem elegendő a jelenlegi helyzet fenntartása. „A fővárosban sokkal élénkebb a forgalom, amióta Orbán Viktor a polgármesterek feje fölött átnyúlva bevezette az ingyenes parkolást az egész ország területén” – teszik hozzá. Az átgondolatlan kormányrendelet a Párbeszéd szerint hozzájárult a járvány gyorsuló terjedéséhez.

A Párbeszéd úgy gondolja, be kell zárni a fodrászszalonokat, a masszázsszalonokat és minden olyan helyet, ahol a 1,5 méteres távolság nem tartható a szolgáltatás jellegéből adódóan. Azt is hangsúlyozzák: „Ezeknek az intézkedéseknek ugyanakkor kéz a kézben kell járniuk a bezárt üzletek, szolgáltató helyek alkalmazottainak jövedelempótlásával”. Majd kitérnek arra is, hogy a bérek érdemi átvállalását várnak a kormánytól, példaként Szlovákiát említve, ahol az állam a bezárt üzletek alkalmazottainak bérének 80 százalékát fizeti.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint erre a bejelentésére felesleges volt Orbánnak korlátlan és határozatlan idejű felhatalmazást adnia magának, hiszen most azokra a polgármesterekre bízza az életbe vágó döntéseket, akiktől egy hete még meg akarta vonni a jogköreiket. Hozzátette ugyanakkor: bízik abban, hogy az emberek által közvetlenül választott települési vezetők, polgármesterek felelős döntést fognak hozni.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik nevében Lukács László György a Facebook-oldalán reagált még Orbán délutáni bejelentésére. Szerinte a miniszterelnök legfrissebb döntése csalódást keltő, mert nem hozta meg a kijárási szigorításról szóló felelős döntést. A Jobbik szerint a legszigorúbb kijárási tilalomra van szükség, hogy az egészségügy ne roppanjon bele a járványhelyzetbe.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán