Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán bejelentette, határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásához híven Facebook videóban jelentkezett be, hogy elmondja, milyen döntést hozott a kijárási korlátozások meghosszabbítását illetően, miután részt vett az operatív törzs ülésén, valamint egyeztetett szakemberekkel is. A bejelentést az alább tudjátok megnézni:

A miniszterelnök – nem túl nagy meglepetésre – a korlátozásokat határozatlan időre meghosszabbította és szigorításokra adott lehetőséget.

Miután a járvány terjedése egyelőre nem lassul Magyarországon, és a hagyományosan sok társasági érintkezéssel, családlátogatással töltött húsvét is a nyakunkon van, a fokozott fertőzésveszély miatt döntött a miniszterelnök a a korlátozás meghosszabbítása mellett. A korlátozás további hosszabbításáról hetenként esedékes felülvizsgálat alapján döntenek.

A miniszterelnök azt is bejelentette, húsvét idejére különleges jogosítványokat ad a településvezetőknek, akik így saját hatáskörben szigoríthatnak a kijárási korlátozáson.

Korábban országszerte több település jelentett be saját hatáskörben korlátozásokat.

Az MTI szerint Balatonfüred több parkolót is lezárt a 71-es út mellett, így aki kirándulni érkezne a húsvéti időszakban a városba, nehézségekbe fog ütközni (és egyébként sem tehetné). Balatonalmádiban és Keszthelyen is lezárnak turistacélpontokat, és Gárdony valamint Visegrád is hasonló intézkedéseket léptettek életbe, javarészt a településeken belüli mozgás és autós parkolás nehezítése útján.

A dunakanyari települések, Dobogókő, Dunabogdány, Dömös, Esztergom, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Surány, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Zebegény, Vác és Visegrád közösen adtak ki felhívást, miszerint az emberek inkább maradjanak otthon.

Tiszafüreden, Szarvason, Csongrádon, Kecskeméten és Pécsváradon se látják szívesen a turistákat az elkövetkezendő időszakban, és az elmúlt napokban Tihany polgármestere, majd Hollókő, Szentendre, Tokaj és Velence vezetői is kérték a húsvéti ünnepekhez közeledve, hogy az emberek a koronavírus-járvány miatt ne látogassanak el a népszerű kirándulóhelyekre.

Orbán eredetileg szerdára ígérte, hogy bejelenti a kijárási korlátozás meghosszabbításával kapcsolatos döntést, azonban a kormányülés után mégse állt ki a nap folyamán a nép elé. Gulyás miniszter azonban megszólalt, méltatta hogy a rendhagyó kormányülésen – melyen Karácsony Gergely főpolgármester és a megyei városok képviseletében Szita Károly is részt vettek – kiderült, hogy megfelelő kilátásai vannak a kormány és a főváros közötti együttműködésnek.

Karácsony egyébként amellett érvelt, hogy a korlátozásokat még egy hónappal hosszabbítsa meg a kormány, és azt is kijelentette, hogy Budapest a járvány megfékezése terén mindenben együtt kíván működni a kormánnyal, vagyis válságban enyhülni látszik a viszony, attól eltekintve, hogy a kormánypárti média naphosszat a Pesti úti idősek otthonában kialakult járványgócon csámcsog.

Pénteken, húsvét előtt a hosszú ideje nem látott köztársasági elnök, Áder János is beszédet fog intézni a néphez, ebben várhatóan szintén az ünnepi időszak alatti távolságtartás fontosságát fogja ecsetelni. Az államfőt a járvány kitörése óta rendszeresen érik kritikák, miszerint ebben a nehéz időszakban mintha nem töltené be legalább azon szimbolikus feladatokat, melyek pozíciójával járnak.