Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely azt kéri a kormánytól, még egy hónapig maradjon a kijárási korlátozás

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mai kormányülés után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke sajtótájékoztatót tartott, ahol a szombaton lejáró kijárási korlátozásról, illetve egyéb, önkormányzatokat érintő kérdésekről számoltak be.

Gulyás Gergely elmondta, „a híresztelések ellenére” az önkormányzatokkal való együttműködés elkerülhetetlen, a kormány pedig készen áll erre, hiszen közös céljuk, hogy a járvány terjedését lassítani tudják és az időseket megvédjék. A politikai vitáknak nincs itt az ideje – szögezte le.

Bár a főpolgármester szerint Gulyás Gergellyel kissé másképp értelmezik a kormány és az önkormányzatok közötti gördülékeny kommunikációt, a mai kormányülésről pozitívan vélekedett, szerinte a kormány konstruktívan állt az önkormányzatok javaslataihoz.

Karácsony három dologról számolt be:

  • Egyeztetve a Fővárosi Közgyűlés frakcióival, a polgármesterekkel és a főpolgármester-helyettesekkel azt javasolta a kormánynak, hogy a ma érvényben lévő korlátozó intézkedéseket (beleértve a kijárási korlátozást is) nagyjából még egy egy hónapig  tartsa fenn. Hozzátette: a végső döntés a kormányé.
  • A válság természetesen az önkormányzatokat is érinti, a fővárosi önkormányzat és az ország minden polgármestere azt tartja a legfontosabbnak, hogy kivegye a részét ennek kezeléséből, ezért a főpolgármester azt javasolja, induljon egyeztetés az önkormányzati szövetségek és a kormány között. A tervek szerint a javaslataikat egy hónap múlva ismertetik a kormány képviselőivel.
  • Karácsony javasolta továbbá, hogy az idősotthonokban dolgozók és ott lakók koronavírus-tesztelése induljon el, ugyanis az a benyomásuk, hogy ez segít a hatékonyabb védekezésben. A kormány részéről ebben együttműködési szándék mutatkozott, a következő napokban megindul az ezzel kapcsolatos szakmai egyeztetés.

Karácsony Gergely ma reggel az ATV Start című műsorának vendége volt, ahol arról beszélt, a kormány kivérezteti az önkormányzatokat, ezért úgy érzi, a kormányülésen jeleznie kell, hogy az önkormányzati rendszer csődbe fog menni. Ahogy arra a sajtótájékoztatón is utalt, azt is elmondta, az önkormányzatok nem kapnak semmilyen információt a kormánytól, ő maga is az operatív törzs napi tájékoztatóiból informálódik, nincsenek bevonva a döntésekbe sem.

Azt is kijelentette, szerinte a kormány már eldöntötte, hogy meg fogják hosszabbítani a kijárási korlátozásokat, és ő ezt támogatja is. Úgy véli, muszáj  fenntartani a korlátázásokat, szerinte fellazultak a betartási szabályok, amin változtatni kell.

Szita Károly a sajtótájékoztatón elmondta, a megyei jogú városok véleménye egyértelmű abban, hogy a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat minimum fenn kell tartani, „de nem ördögtől való ennek szigorítás sem”, elsősorban a húsvéti ünnepek idejére, ugyanis azt látják, hogy a jó idő beköszöntével lazul a fegyelem.

Ennek hatékonyabb betartatásában a kormány segítségét kérték, továbbá javaslatokat tettek az idősek bevásárlási idejével, a védőfelszerelések beszerzésével, illetve a lakosságot érintő korlátozásokkal kapcsolatban (hogy pontosan mik ezek, nem részletezte).

Szita arról is beszélt, a városok költségvetése „békeidőben”, decemberben készült, amikor a koronavírusra még csak nem is gondoltak, ezért átalakításokra van szükség. Most a védekezést és a gazdaság erejének megtartását, illetve minél előbbi talpraállítását kell megcélozni most – mondta. Ezzel kapcsolatban – ahogy azt Karácsony Gergely is bejelentette – egy hónap múlva konkrét javaslatokkal ülnek majd tárgyalóasztalhoz a kormánnyal.