Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem indít eljárást az NMHH a Hír TV kitörés napi neonáci megemlékezésről szóló riportja miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mai ülésén tárgyalta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnökének beadványát, melyben a Hír TV kitörés napi neonáci megemlékezésről készült híradós anyagát kifogásolta – írja a Média1. A politikus azért fordult a médiatanácshoz, mert szerinte a Hír TV műsora emberi méltóságot sértett, nem felelt meg a szabályok alapján a tájékoztatási kötelezettségnek, valamint a kiegyensúlyozott tájékoztatás és az alkotmányos rend alapelvi követelményének.

Szabó szerint „az állami hirdetésekkel teletömött, nyílt kormánypropagandát sugárzó Hír TV végtelenül egyoldalúan, az uszító szólamokat felerősítve számolt be az eseményekről, s már-már negatív színben tüntette fel az antifasisztákat.”

A televízió „Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket” című híradása minden jel szerint szándékosan egységes, összefüggő eseménysornak mutatta be a Városmajorban a német-magyar szövetséges csapatok sikertelen, 1945-ös kitörésére, mint hőstettre emlékező eseményt, a számos szélsőjobboldali által is látogatott emléktúrát és azt a kiállításmegnyitót, amelyen V. Naszályi Márta I. kerületi, Őrsi Gergely II. kerületi ellenzéki polgármesterek közösen vettek részt Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármesterrel és Karácsony Gergely főpolgármesterrel, valamint Ungváry Krisztiánnal, az ötletgazda történésszel.

Budapest, 2020. február 8.
Antifasiszta ellentüntetõk 2020. február 8-án a Városmajorban, ahol szélsõjobboldali szervezetek „Becsület napja” elnevezéssel azokra a katonákra és civilekre emlékeztek, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból. A megemlékezést, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, a Légió Hungária és a Hungarian Hammerskins nevû szervezetek rendezték. A megemlékezés ellen – ugyancsak mintegy ötszáz – antifasiszta tüntetõ tiltakozott.
MTI/Kovács Tamás

A hiteles és kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében pedig csupán Pokorni Zoltánt, illetve a szélsőjobboldali esemény egyik fő szónokát, a Légió Hungária vezetőjét, Incze Bélát idézték mint „békés emlékezőt”, a kiállítás szervezőitől egy szó sem került be a híranyagba.

Az Inczétől idézett mondat így hangzott:

„Az antifasisztáknak pedig azt szeretném megköszönni, hogy azt a hangulatot, mely annak idején is uralkodott Európában, a második világháború ideje alatt, megteremtik nekünk!”

Mint az február 8-i tudósításunkból is kiderül: a kiállítás éppen azért született meg, mert az I. kerület saját megemlékezést szervezett, mivel „nem kért” az úgynevezett „Kitörés-túrából, a nagy számban megjelent antifasiszta tüntetők pedig nem a megemlékezéseket, hanem célzottan a neonáci rendezvény ellen tiltakoztak.

Az NMHH ma úgy döntött, nem indít eljárást a kormánypárti TV csatorna ellen, mivel a műsorban sem az emberi méltóság, sem az alkotmányos rend megsértése nem volt azonosítható, a  tájékoztatás „deklaratív, alapelvi jellegére tekintettel” pedig nincs hatásköre a médiahatóságnak.

Emellett kiegyensúlyozottsági panaszként sem tudták kezelni a politikus bejelentését, mivel annak előfeltétele, hogy a kérelmező először a médiaszolgáltatóhoz forduljon kifogásával, ez azonban nem történt meg.

A Hír TV riportja több politikust és pártot is felháborított: elsőként Karácsony Gergely főpolgármester (és vele együtt a főpolgármester-helyettesek és a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai), majd a teljes Párbeszéd, végül Pikó András józsefvárosi polgármester is kijelentette, addig nem megy vendégként a Hír TV-be, amíg a csatorna bocsánatot nem kér.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője korábban azt mondta, egyértelműen félremagyarázott történelmi eseményről ilyen egyoldalúan beszámolni sérti a budapesti áldozatok, és a náci terror áldozatainak emlékét, de egyben sérti a jelenleg is hatályos törvényeket – jelesül a médiatörvényt is, amely kimondja, minden közérdeklődésre számot tartó eseményről az összes fél álláspontját semlegesen bemutatva kell tájékoztatni, a lehető leggyorsabban, ami ebben az esetben nem történt meg.

Címlapkép: MTI / Kovács Tamás