Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Hír TV a Légió Hungária vezetőjét idézte „békés megemlékezőként”

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket”

-ezzel a címmel számolt be a kormánypárti Hír Televízió tegnap, a kitörés-napi szélsőjobboldali gyűlésről és megemlékezésről.

A televízió híradása minden jel szerint szándékosan egységes, összefüggő eseménysornak mutatta be a Városmajorban a német-magyar szövetséges csapatok sikertelen, 1945-ös kitörésére, mint hőstettre emlékező eseményt, a számos szélsőjobboldali által is látogatott emléktúra indulását a Várból, és azt a kiállításmegnyitót, amelyen V. Naszályi Márta I. kerületi, Őrsi Gergely II. kerületi ellenzéki polgármesterek közösen vettek részt Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes kerületvezetővel és Karácsony Gergely főpolgármesterrel, valamint Ungváry Krisztiánnal, az ötletgazda történésszel.

A Hír TV beszámolóját, amely már a késő esti hírekben is lement, itt lehet visszanézni:

Aki tegnapi, részletes tudósításunkat követte, az azonban hamar rájöhet: a legutóbbi esemény éppen azért született meg, mert az I. kerület saját megemlékezést szervezett, mivel „nem kért” az úgynevezett „Kitörés-túrából.”

Ráadásul az idén nagy számban megjelent antifasiszta tüntetők (akiket a Hír TV felkonfja „magukat antifasisztáknak tartók”-nak nevezett), értelemszerűen nem Karácsonyék eseménye, hanem a Városmajorban gyülekező nemzetközi szélsőjobboldal ellen tiltakoztak.

A kormánypárti televízió anyaga ráadásul a kiállításmegnyitó kapcsán is csupán Pokorni Zoltánt idézte, V. Naszályi Mártától, Karácsonytól egy szó sem került be a bejátszóba, csak annyit említettek meg, hogy a három kerület közösen nyitotta meg az eseményt.

Beszéltek még arról a 6 baloldali demonstrálóról is, akik a Bécsi kapu tetejéről szovjet katonaindulókkal és más antifasiszta dalokkal, zászlókkal demonstráltak a Kitörés-túrán résztvevők ellen, róluk azt sejteti a riport, hogy a kiállításmegnyitó elleni is tiltakoztak, holott valójában a néhány órával később induló túra előtt álltak csak oda.

Ennél is furcsább, ahogyan a második részben a Hír TV egyenesen a szélsőjobboldali esemény egyik fő szónokát, a Légió Hungária vezetőjét, Incze Bélát szólaltatja meg, mint „békés emlékezőt.” Azt az egyetlen mondatot idézték be tőle, amely szerint

„Az antifasisztáknak pedig azt szeretném megköszönni, hogy azt a hangulatot, mely annak idején is uralkodott Európában, a második világháború ideje alatt, megteremtik nekünk!”

Majd az eseményt hangos dobolással zavarni igyekvő antifasiszta dobosokról láthatunk még képeket, akik alapján a Hír TV általánosítva „rózsaszínbe öltözött demonstrálókról” beszélt.

Február 8-án évről évre megpróbálják magyarországi szélsőjobboldali szervezetek (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Betyársereg, Légió Hungária) a budai várból való, 1945. február 11-i német-magyar katonai kitörés emlékét saját népszerűsítésükre felhasználni. Idén azonban, első alkalommal nagyobb arányú antifasiszta mozgósítás is fogadta a Városmajorban összegyűlteket, akik között szép számmal voltak német, francia, szerb és például ukrán szélsőjobboldaliak is.

A konfliktushoz nagyon sokszor közel állt a két, egymástól kordonokkal és a készenléti rendőrség sorfalával elzárt tömeg, ugyanakkor az esemény utáni, kisebb összetűzéseken kívül végül nagyrészt békésen zárultak le.

Címlapkép: Hír TV