Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az I. kerület nem kér a Becsület napjából, saját megemlékezést tart az önkormányzat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Február 8-ra idén is készülnek Európa szélsőjobboldali csoportjai, hogy Budapesten találkozzanak a Becsület napja alkalmából, és közösen emlékezzenek meg a kitörésről.

Ahogy azt a Mérce megírta: a bejelentett demonstrációk közül kettőre a rendőrség nem adott engedélyt (tavaly is így volt: akkor a Zsófia főhercegné nevű hajón adtak egymásnak titkos randevút az európai nácik).

Az idei demonstrációk betiltásának külön érdekessége, hogy a rendőrség tiltó határozatában a Kibic Magazin szemléjén keresztül hivatkozik Ungváry Krisztián 24.hu-n megjelent írására, melyben a köztévé nácikat mosdató műsorára reagált. Ebben a történész kifejti, hogy a Várban rekedt német katonákat és magyar társaikat nehéz lenne Európát védő hősként látni, tekintve, hogy akkor legfeljebb a náci birodalom maradványait védték.

Azt azért fontos kiemelni, hogy a szintén a kitörésre emlékező Kitörés Túrát továbbra sem tiltották be a hatóságok, holott a résztvevők ruházatából, az útvonalból és az időpontból egyértelműen kiderül, hogy a náci szimpatizánsok programsorozatához tartozik.

És ahogy eddig, úgy idén is szerveződik antifasiszta tiltakozás is.

Idén azonban fontos fejlemény, hogy az I. kerületi önkormányzat sem kér a nemzetközi nácifelvonulásból: V. Naszályi Márta, a kerület ősszel megválasztott ellenzéki polgármestere a Mércének elmondta, hogy úgy döntöttek, saját megemlékezéssel készülnek február 8-11. közt, hogy Budapest ostromáról megemlékezzenek.

A polgármester jelezte, hogy céljuk legfőként az: idén ne szélsőséges csoportok ide-oda vonulásáról szóljon ez a néhány nap. Épp ezért az önkormányzat erre az időszakra lefoglalta a területet – ami egyben azt is jelenti, hogy más demonstrációt egy időben nem lehet tartani. Ami elég jó módja annak, hogy valóban ne adjanak teret a szélsőjobbnak.

„Itt meghalt rengeteg ember méltatlanul, mi rájuk szeretnénk emlékezni. Aki részt akar venni ezen a megemlékezésen, azt szívesen látjuk” – fogalmazott a polgármester.

V. Naszályi Márta hozzátette: a következő napokban még pontosabb tájékoztatást adnak majd a programokról, jelenleg azonban folyik még az egyeztetés az érintettekkel. A polgármester szerint ez nem kizárólag I. kerületi ügy, túlnyúlik a Várnegyeden – többek közt azért is, mert a Becsület napján demonstrálók is túl szoktak futni a kerülethatáron -, budai, sőt budapesti jelentőségű ügy. Emellett fontosnak tartja, hogy azokkal is egyeztessenek, akik az antifasiszta ellendemonstrációt szervezik, hiszen „sok szempontból közösek a céljaink”.

V. Naszályi Márta úgy fogalmazott: szeretnék kivenni a megemlékezést a politikai keretek közül, hogy az a méltatlan feszültség, ami az elmúlt években erre a napra telepedett, megbonthatóvá váljon. A legfőbb céljuk, hogy „szélsőséges ideológiákkal terhelt csapatok” ne foglalják el a köztereket, és elinduljon egy olyan diskurzus, amelyben a közös múlt eddig kibeszéletlen és feldolgozatlan traumáira közösen kereshetik a választ.

És bár hosszú-hosszú idő óta ez az első alkalom, hogy a kerület önkormányzata foglalkozik ezzel a helyzettel, azért azt is érdemes megemlíteni, hogy az erre szakosodott honlapokon (aki kíváncsi, keresse meg, én nem linkelem be a cikkbe) azért jócskán lehet találkozni a Becsület napjára mozgósító videókkal és felhívásokkal, amelyekből kiderül: a nácik idén is jónéhány programmal készülnek a hétvégére.