Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Milliók az út szélén” – így reagált az ellenzék Orbánék gazdaságvédelmi csomagjára

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Milliókat hagyott az út szélén” a kormány koronavírus-válságra válaszul meghirdetett intézkedés-csomagja Korózs Lajos MSZP-s képviselő szerint. Az ellenzéki párt ma déli sajtótájékoztatóján Korózs ehhez hozzátette, a járványveszély okozta jelenlegi, rendkívüli helyzetben a szociális ágazat dolgozói „rabszolgamunkát” végeznek, a nyugdíjasokat pedig – azzal, hogy a 13. havi nyugdíjként meghirdetett összegeket heti bontásban és csak 2021 februárjától kapnák meg – ugyancsak átverte szerinte a kormányzat.

Korózs beszámolt róla, szerinte nem kapott egyenes, lényegre törő választ azokra a kérdésekre, amelyeket a szociális ügyekért felelős államtitkárhoz az Országgyűlésben intézett, többek között arról, lesz-e országosan bevezetett ingyen utazás, megfelelő védőfelszerelés és megfelelő számú vírusteszt  a hajléktalan emberekkel és idősotthoni ellátottakkal is foglalkozó szociális dolgozók részére. Figyelmeztetett, az ingyenes tömegközlekedést a rendkívüli helyzetben a rendvédelmi szervek dolgozói szerencsére már megkapták, de ugyanerre lenne szükség a szociális ágazatban is.

Komjáthi Imre, a párt alelnöke ehhez hozzátette, a dolgozók segítésére szánt intézkedés-csomag, és Parragh Lászlónak a Kereskedelmi- és Iparkamara elnökének tegnap esti szavai, melyek szerint „annyi ember ment tönkre, hogy azzal már nem tudunk mit kezdeni”, azt bizonyítják, hogy a kormány kész

„milliókat az út szélén hagyni, […] miközben a haveroknak és a multinacionális cégeknek” kedvez.

Az alelnök ehhez hozzátette, ugyan „konstruktív ellenzék” próbálnak maradni a krízishelyzetben de „a kritikát” sem rejtik véka alá. Az  MSZP korábban már nyilvánosságra hozta saját „védelmi csomagját” is, amelyben 6.5%-os nyugdíjemelést, a szociális ágazat bérrendezését, kiterjesztett tesztelést is javasolnak. Ezenkívül Komjáthi Imre rendkívül fontosnak tartaná továbbra is, hogy a munkanélküli segélyezés három hónapos időtartamát a körülményekre való tekintettel hosszabítsák meg.

DK: „Parragh László távozzon!”

Élesen reagált az Iparkamara elnökének az ATV tegnap esti műsorában tett kijelentéseire Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője is. Szerkesztőségünkhöz eljuttatottt közleményében úgy fogalmazott:

„A Demokratikus Koalíció szerint ez annak a kormányzati beismerése, hogy a kormány nem akarja vagy nem tudja kezelni a válságot.”

Ezért a párt felszólította Parraghot arra, minden köztisztségéről azonnali hatállyal mondjon le és vonuljon vissza.

A felszólítást Barkóczi úgy indokolta:

„Nincs szükség sem olyan gazdasági tanácsadóra, sem olyan kamarai elnökre, aki csak szétteszi a kezét, amikor emberek, családok, vállalkozások mennek tönkre.”

Varju László, a párt országgyűlési képviselője ezenkívül kérte azt is, hogy a kijelentés után a kormány és az Iparkamara erre az évre legalább a kamarai tagdíj megfizetése alól mentesítse a vállalkozói formában dolgozókat.

A Momentum az önköltséges diákok tandíjának felezését javasolja

50%-kal csökkentené a felsőoktatási intézményekben önköltséges alapon tanuló diákok tandíját a Momentum Mozgalom. Hajnal Miklós, a párt szóvivője már a Mérce tegnap esti, élő adásában is előre jelezte, pártja azt tartaná üdvösnek, ha a már így is nehéz szociális helyzetbe kerülő diákoknak ezekkel a terhekkel a rendkívüli helyzetben nem kellene szembenézniük. Buzinkay György elnökségi tag ma pedig Facebook-bejegyzésben is szorgalmazta a tandíjak megfelezését.

Tegnap az ellenzéki pártok képviselői a Mérce élő műsorában értékelték a kormány gazdaságmentő akciótervét. A műsor itt tekinthető meg:

Nemrég cikksorozatban közöltük az ellenzéki pártok javaslatait azzal kapcsolatban, szerintük milyen eszközökkel enyhíthetőek a COVID-19 okozta, azonnal jelentkező negatív gazdasági hatások, hogy ne essenek el további társadalmi csoportok az alapvető javaktól. (A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd javaslatai itt olvashatók).

 

Mint fogalmazott,

„a vírusválság súlyosan érinti a felsőoktatás hallgatóit is. Egyrészt a digitális oktatásra való átállás az egyetemek, főiskolák minden tagja számára is sok kihívással járnak, ráadásul szakonként is nagyon mások a lehetőségek: egy orvostanhallgató sokkal kevésbé tud otthonról tanulni, mint egy történész.

Másrészt a járvány hatásai anyagilag is nehéz helyzetbe sodortak nagyon sok hallgatót. A legtöbb önköltséges képzésben tanuló, azért, hogy fenn tudja tartani magát és tudja fizetni a tanulmányait, az iskola mellett dolgozik is, jellemzően a vendéglátásban vagy más érintett szektorban –  így a vírusválság miatt már nagyon sok diák elvesztette vagy könnyen elvesztheti a bevételi forrását.”

A párt ma külön közleményben a magyar dolgozók, bérből élők egyre kilátástalanabb helyzetére hívta fel a figyelmet a turizmus gyakorlati megszűnése, a túlterhelt szociális- és egészségügyi ágazat és a kijárási korlátozások által súlyosan érintett szolgáltató szektor süllyedése és a globális gazdasági leállás miatt.

Szerintük azonban segítségre a kormánynak még a szorult gazdasági helyzetben is számos módja nyílik, éppen ezért a párt egy átfogó „szociális ellátórendszer” megerősítése céljából támogatná a korábban benyújtott, a magyar oligarchák rendkívüli megadóztatását előirányzó ún. „Mészáros-adóról” szóló törvényjavaslatot is.

Szél Bernadett független kéépviselő a parlament tegnapi, plenáris ülésében, felszólalásában ugyancsak kifogásolta, hogy a kormány a rendkívüli helyzet körülményei között egy csapásra titkosította a 600 milliárdos, Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelezésének részleteit, ugyanakkor „a fél ország azt próbálja kisilabizálni, mit ad és leginkább mit nem ad a kormány a bajban”. Ez Szél szerint azt jelenti, hogy, mivel a vasútvonal kínai hitelből és beruházásokból, főként a nemzetközi, vasúti teherszállítás céljaira valósulna majd meg, „a Fidesz térdre ereszkedik a Kínai Kommunista Párt előtt.”

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd