Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Betarthatatlan a kijárási korlátozás a hajléktalan emberek számára

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az önkéntes jogászokból álló, hajléktalan és bizonytalan lakhatású embereknek ingyenes jogi segítséget nyújtó Utcajogász Egyesület közleménye szerint a pénteken kihirdetett, szombattól életbe lépő kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet nem elég kidolgozott, ebben a formájában pedig kiszámíthatatlan helyzetbe hozza a lakhatási problémákkal küzdőket.

A jogászok szerint az elsődeleges probléma az, hogy azok, akik nem az utcán, hanem valamilyen szállón élnek, már múlt héten kijárási korlátozással szembesülhettek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat szerint pedig – az éjjeli menedékhelyek kivételével – a rászorulókat egy szociális ellátó sem veheti fel.

Tehát azoknak,  akik most váltak otthontalanná, a szűkös számú éjjeli menedékhely az egyetlen lehetőség, hogy ne maradjanak az utcán.

Az Utcajogász rámutat: az utcán maradt emberek a hatályos magyar jogszabályok szerint egyszerre vannak kitéve az 5000-től 500.000-ig terjedő pénzbírságnak és a szabálysértés miatti elzárásnak.

Hiszen ne felejtsük el: jelenleg is érvényben van a hajléktalanságot kriminalizáló törvény, így a közterületeken maradó hajléktalan emberek nemcsak a mai napon elrendelt kijárási korlátozás szabályait szegik meg, hanem 2018-ban elfogadott és az Alkotmánybíróság által 2019-ben alkotmányosnak talált „életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályait” is megsértik.

Nemcsak az otthontalanok kerültek nehéz helyzetbe a kijárási korlátozással: bajba kerülhetnek a bizonytalan lakhatású emberek is, akik olyan lakásban élnek, aminek a használatát nem tudják igazolni. Márpedig általános probléma Magyarországon, de különösen a nagyvárosokban, hogy a lakástulajdonosok nem engedik bejelentkezni bérlőiket a kiadott lakásba. Szintén nem ritka, hogy úgy kerül sor a lakás kiadására, hogy a kiadásról nem születik írásbeli szerződés. Azok, akiket nem engedtek bejelentkezni, gyakran a korábbi lakcímüket használják vagy ún. településszintű lakcímük van, ami csak az adott település – fővárosban a kerület – nevét tartalmazza, konkrét lakcím nélkül.

Fokozottan igaz ez a kisgyerekes családokra, hiszen őket még kevésbé szívesen „jelentik be” a bérbeadók lakásukba, mivel tévesen azt gondolják, hogy gyermekes családokat nem lehet kilakoltatni.

A mai napon kiadott kormányrendelet szerint holnaptól „a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására” csak a rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

Nem világos azonban, hogy a rendőrség hogyan tudja majd ellenőrizni, az emberek pedig hogyan tudják majd igazolni, hogy honnan indultak és hova tartanak, ha semmilyen irattal (lakcím, bérleti vagy szívességi lakáshasználati szerződés) sem rendelkeznek.

Az Utcajogász Egyesület álláspontja szerint kiadott kormányrendelet annak ellenére betarthatatlan, hogy szabálysértési eljárással és katonák bevonásával fenyegeti a rendelet megszegőit. A veszélyhelyzetben kiadott járványügyi intézkedés véleményük szerint azért sem tud érvényesülni, mert a mindenkori magyar kormány évtizedek óta nem foglalkozik olyan súlyos társadalmi problémákkal mint a lakhatási szegénység.

Azok számára, akik nem tudják majd „alapos indokkal” igazolni magukat, azt tanácsolja a szervezet, hogy hivatkozzanak arra, hogy műkörmöshöz mennek.

A kormányrendelet szerint ugyanis alapos indokkal rendelkezik a kijáráshoz, így nem követ el szabálysértést, aki műkörmöshöz megy. 

Továbbá a kijárási tilalom korlátozásával kapcsolatos szabályok részletesebb kidolgozását javasolják a kormánynak, illetve hogy a nekik és az önkormányzatoknak rendelkezésére álló lakás céljára használható üres létesítményekben szabadítsanak fel helyeket a szállókon és az utcákon élők részére, hogy a kiszolgáltatottságból fakadó élethelyzetüket könnyítsék, illetve a túlzsúfoltságból fakadó magas fertőzésveszélyt csökkentsék.

Végül pedig segítő intézkedések kidolgozását sürgetik (pl. lakbérplafon, költségvetési támogatás) az olyan emberek számára, akik a megváltozott körülmények miatt nehezebben tudják fedezni lakhatási költségeiket. 

(Utcajogász)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton