Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Április közepéig látnak előre a részlegesen leálló hatvani Bosch-gyár dolgozói

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kollektív szabadságkiadással és munkaóra-áthelyezéssel próbálja megoldani a koronavírus miatt kialakult helyzetet a hatvani Bosch-gyártelephely, amely a járvány miatt részlegesen leáll a következő időszakban. Megkérdeztük a Bosch-dolgozókat képviselő Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezetét a hatvani munkavállalók helyzetéről.

A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gyárban – amely a Bosch-csoport gépjármű-elektronika részlegének legnagyobb gyártóközpontja, és ahol több mint 5100 munkavállalót foglalkoztatnak  – március 21. óta átmeneti időszakra fokozatosan csökkentik a termelést. A részleges leállásban érintett dolgozóknak egyelőre fizetett szabadságot adott ki a munkáltató, a kimaradt munkaórákat pedig átcsoportosítja későbbre.

Mint azt Kozma Zsolttól, az ÉTMOSZ elnökétől megtudtuk, erre a telephelyen hatályos kollektív szerződés lehetőséget ad, amely „rugalmas foglalkoztatási lehetőséget biztosít a munkáltató számára”.

„Szakszervezetünk elsődleges szempontja, hogy részleges vagy teljes termelés leállítása okán egyetlen kollégánk se maradjon otthon fizetés nélküli szabadságon”

– közölte a szakszervezeti vezető.

Mivel a  munkaidő átcsoportosítása a kollektív szerződés értelmében a munkáltató saját hatáskörébe tartozik, Kozma Zsolt szerint az ÉTMOSZ nem kötött semmilyen megállapodást az átmeneti időszakra.

„Ettől függetlenül az egyeztetéseken megvitattuk ezen eszközök ésszerű kereteken belül történő alkalmazásának feltételeit és mértékét” -tette hozzá.

A szakszervezet elnöke úgy látja: a Bosch mostani intézkedései többségében április közepéig lefedik a munkatársak igazolt és fizetett távollétét.

Az ezt követő időszakban a munkavégzés szüneteltetésére járó (az eddig megszokott létfenntartás szintjének minimális mértékkel történő csökkentésével) díjazásáról kezdődnek el majd el az egyeztetések.

A jövedelmek csökkentése mellett kiemelten fontos szerephez jutnak a foglalkoztatási garanciákra vonatkozó egyeztetések is. Amennyiben a körvonalazódó gazdasági krízis időszaka elhúzódik, az további kérdéseket vet fel a jelenlegi foglalkoztatási létszám tekintetében is.

„Ennek hatásait jelenleg még nem látjuk, de amennyiben ez bekövetkezik, kellő körültekintéssel történő kezelése közös feladata lesz a feleknek” – válaszolt kérdésünkre Kozma Zsolt.

A hatvani Bosch-gyár dolgozóinak helyzetét érdemes annak tükrében nézni, hogy a hazai gépjárműipar más szereplőinél milyen helyzetbe kerültek a dolgozók, miután számos vállalat nem akar állásidőt fizetni a kieső időszakra a dolgozóknak.

A Bosch többi telephelyet még nem érinti a leállás, a magyarországi Bosch-csoport többi termelő kapacitása egyelőre változatlanul működik. A beszállító közleménye szerint a telephelyeken minden hatósági rendelkezést követ a vállalat és tovább szigorította a belépés szabályait is.