Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyorsuló világjárvány, önkéntes karanténból a Parlamentbe sétáló fideszes képviselő – koronavírus-összefoglaló hétfőn

Ez a cikk több mint 4 éves.

Március 23-án magyar idő szerint hétfőn este világszerte 367 457 megerősített koronavírusos betegnél jár a világjárvány, amely a WHO szerint csak most gyorsul fel igazán. Az Egészségügyi Világszervezet Twitteren a következőt posztolta:

„A pandémia felgyorsult. Az első 100 ezer esetig 67 nap telt el, a következő 100 ezerig már csak 11 nap. A harmadik 100 ezer új fertőzött elérése mindössze 4 napba telt a vírusnak.”

Világszinten immáron 16 113-an haltak bele a kórba, de 100 879-en ki is gyógyultak már belőle. A hivatalos adatok szerint a bár a legtöbb fertőzött továbbra is Kínában van, a távol-keleti állami már túlvan a nehezén, és új fertőzöttet gyakorlatilag már nem is regisztrálnak. Kínát továbbra is az egyben a legmagasabb halálózási aránnyal rendelkező Olaszország (63 927 fertőzött)követi, de egyre súlyosabb a helyzet az USA-ban (45 511), Spanyolországban (33 089) és Németországban is (28 865). 

Magyarországban már exponenciális a fertőzöttek számának emelkedése

Magyaroszágon 167-re emelkedett a fertőzöttek száma, és egy hétfő esti halálesettel együtt már 8-an haltak bele a betegségbe idehaza. Ezzel együtt nálunk is nőtt a gyógyultak száma: hétfőn öttel lettek többen, így már összesen 21-en vannak. 

Nincs olyan megye, ahol ne találtak volna koronavírus-fertőzöttet – hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Kiemelte azt is, hogy már nem egyenes vonalú a fertőzöttek számának emelkedése, már exponenciális, hatványozott emelkedésnek nézünk elébe. Az elkövetkező napokban, hetekben a tömeges megbetegedések szakaszába léphetünk – tette hozzá.

Az elmúlt 24 órában 36 új fertőzöttet találtak – közölte. Hozzátette: számos olyan eset van, akik már megfertőződtek, de nem mutatják a betegség tüneteit, hiszen a fertőződést követően az esetek 80 százalékában enyhe tünetekkel áteshet valaki a betegségen, azonban az idősek és a kockázati csoportba tartozókra nézve a vírus komoly megbetegedést okoz. Megköszönte, hogy az idősek betartják az értük is hozott intézkedéseket, és a felhívásnak megfelelően kevesebben mennek utcára.     Arra vonatkozóan, hogy Magyarországon hányan fertőződhetnek meg, Müller Cecília azt mondta, erre készülnek modellszámítások. Egy járvány terjedésének számos tényezője van, amiből csak egyik az esetszám – tette hozzá.

Részleges kijárási tilalmat rendelt el a polgármester Polgár településen: március 30-ig  arendelet értelmében nem hagyhatják el otthonukat az önkormányzat azon munkavállalói, akiket pótszabadság biztosításával mentesítettek a heti munkavégzés alól, a 70 év fölöttiek, valamint az óvodások és iskolások sem. Kivételt jelent a napi élelmiszerek és gyógyszerek vásárlása, az egészségügyi és járványmegelõzési feladatok elvégzése, illetve a napi munkába járás. Az indokolatlannak tűnő közterületi jelenlétet az önkormányzat közbiztonsági csoportja ellenőrzi.

Polgár, 2020. március 23.
Maradj otthon! feliratú molinó a városháza korlátján Polgáron 2020. március 23-án. 
MTI/Czeglédi Zsolt

Hétfőn Orbán Viktorral egészült ki az online sajtótájékoztatót tartók szokásos csapata: a miniszterelnök további gazdaságpolitikai bejelentéseket tett, ezekről itt írtunk bővebben. 

Önkéntes karanténból egyenesen a Parlamentbe

Az Országház nem csak a felhatalmazási törvény ellentmondásaitól volt hangos: mint arra Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője indulatosan rámutatott, B. Nagy László fideszes szegedi országgyűlési képviselő is – bár maszkban, de – ellátogatott a hétfői ülésre, aki március 15-én még a pozitív COVID-19-tesztet produkáló Rovó László SZTE-rektor társaságában koszorúzott. A Magyar Hangnak sikerült megszólaltatnia az önkéntes karanténból a T. Házba besétáló politikust, aki saját bevallása szerint „felelősségtudatból” nem hagyta ki a plenárist. 

Ide tartozik még, hogy otthonról dolgozik a továbbiakban koronavírus-járvány miatt Trócsányi László volt igazságügyi miniszter. A Fidesz EP-képviselője az elmúlt hetekben olyan környezetben is megfordult, ahol később egy személynél koronavírusos megbetegedést állapítottak meg.

Bár az Országgyűlés összeült, nem tartja meg viszont soron következő ülését a Fővárosi Közgyűlés március 25-én, szerdán. A főpolgármester nem hívta össze a testületet a koronavírus-járvány miatt, mert a zárt térben tartott esemény járványügyi kockázatot is jelenthet, a legfontosabb pedig, hogy a kerületi polgármesterek saját kerületeikben küzdjenek nap mint nap a járvány kihívásaival. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint Budapest működése a közgyűlés elmaradása miatt sem áll le: „a fővárosi önkormányzat számos más településsel ellentétben mindaddig, amíg nem tud közgyűlést tartani, folyamatosan véleményeztetni fogja az előterjesztéseket minden frakcióval és Karácsony Gergely főpolgármester ezek ismeretében hozza meg döntéseit” – írták.

Maszkok, maszkok, maszkok

Hétfőn a kora reggeli órákban sikeresen megérkeztek a magyar kormány által Kínából megrendelt egészségügyi védőfelszelések Budapestre. Az orvosi eszközöket szállító W6 9012 járatszámú Wizz Air repülőgép a fedélzetén 30 050 darab védőruhával és 82 000 darab orvosi maszkkal érkezett a fővárosba.

Budapest, 2020. március 23.
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (j), Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fõigazgatója (j2) és Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára (j3) fogadja Tóth Ferencet (b), a Wizz Air Sanghajból érkezett repülõgépének pilótáját a Liszt Ferenc-repülõtéren 2020. március 23-án. A gép a koronavírus elleni védekezéshez használható védõruhából harmincezret, orvosi védõmaszkból nyolcvankétezret hozott.
MTI/Szigetváry Zsolt

Védőmaszkok beszerzéséről intézkedtek több városban, hogy elláthassák a helybélieket, van, ahol szállodákat ajánlanak fel a házi karanténba vonulóknak. Több önkormányzat igyekszik segíteni a rászorulóknak segélyalapok létrehozásával, bérlakások lakbérének átmeneti elengedésével, tartós élelmiszerekkel, tisztítószerekkel, illetve a szociális támogatások igénylésének megkönnyítésével.

Frissítés (23:00)

Kijárási tilalom Nagy-Britanniában

A briteknek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben szabad elhagyniuk otthonaikat az új koronavírus okozta járvány megfékezése végett – jelentette be hétfő este Boris Johnson miniszterelnök. Az intézkedés azonnali hatállyal érvénybe lépett.

Johnson a Downing Street-i rezidenciájáról közvetített televíziós beszédében közölte: a lakosság mostantól csak az alapvető szükségleti cikkek megvásárlása céljából léphet az utcára, és e célból is a lehető legritkábban. Emellett naponta egy szabadtéri testedzés – séta, futás, biciklizés – engedélyezett, az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal.

Kivételt jelent ezenkívül, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kíván gondoskodni, vagy ha munkába utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni. Johnson közölte: az előírásnak rendőrségi úton is érvényt lehet szerezni.

Korábban írtuk:

A második egymást követő napon csökkent a halottak és az új betegek száma Olaszországban

Ismét kevesebben, de így is hatszázketten haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, és ezzel 6078-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma – közölte hétfő esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén csökkent, de így is 3780 új beteget regisztráltak. A halottak száma az utóbbi három napban folyamatosan csökkent: szombaton 793-an, vasárnap 651-en haltak meg. Több mint 4800 egészségügyi dolgozó betegedett meg, ami a kínai adat kétszerese. A beteg orvosok, ápolók közül tizennyolcan veszítették életüket.  A szakszervezetek szerdára országos sztrájkot hirdettek meg, mivel a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások leállítása után, adataik szerint továbbra is 800 ezer vállalat, gyár, üzem működik, vagyis az összes 39,9 százaléka. Lombardiában 155 ezer egységről van szó, 2,1 millió dolgozóval.

A földön fekve vártak a kezelésre a betegek a kórházak túlterheltsége miatt Spanyolországba

Az internetet futótűzként bejáró videón látható, amint a Spanyolország egyik legjobban felszerelt kórházában a folyosón a fal mellett a padlón fekve várnak emberek a kezelésre.


A felvétel eredetiségét a spanyol egészségügy miniszter is elismerte, hozzátette azt is, az intézménybe új bútorokat vittek, így az az ellátást ismét a „legjobb körülmények közt tudja biztosítani”. Az ilyen felvételek jól mutatják, milyen mértékben terhelődhet túl az egészségügy, ha nem történnek meg időben a terjedést korlátozó intézkedések. Az ibériai ország a negyedik legérintettebb a járványban.

A világ legnagyobb divatházai arcmaszk és kézfertőtlenítő gyártással segítenek

A Luis Vuitton, a Gucci és az Yves Saint Laurent mellet több nagy luxus világmárka is bejelentette, az Európában is New Yorkba is kialakult egészségügyi védőfelszerelés hiány enyhítésének érdekében varrodáikban arcmaszkok és orvosi köpenyek, kozmetikai gyáraikban pedig kézfertőtlenítő gélek gyártásába kezdtek. Bár ezek a cégek a klímakatasztrófában igen érintettek, annak megállításban leginkább csak látszatmegoldásokat eszközöltek, ez a lépésük kétségtelenül hatalmas segítséget jelent a túlterhelt egészségügyeknek. 

Norvégia a legszegényebb fejlődő országok küzdelmét segítő ENSZ-alap létrehozását kezdeményezte

A járvány a fejlettnek számító, globális Nyugathoz tartozó országok számára is hatalmas kihívást jelent, sok fejlődő, elsősorban afrikai országba azonban még meg sem érkezett. Norvégia ezért kezdeményezte az ENSZ-nél egy szolidaritási alap létrehozását, amiből az egészségügyileg törékeny országok várható fokozott megpróbáltatásaiban segítenének. A világszervezet helyettes főtitkára üdvözölte az ötletet. Antonio Guterres korábban arra figyelmeztetett: több millió élet múlhat a nemzetközi közösség együttérzésén. A világbank adatai alapján Csádban, Sierra Leonéban és Kenyában is csak 3 orvos jut 100 000 emberre. Hasonló kezdeményezésre volt már példa a 2014-es ebolajárvány idején. 

Míg a világ más országaiban egyre szigorodnak a korlátozások, Vuhanban két hónap után lazítottak azokon

A vírus kitörésének helyszínén, a kínai Vuhan tartományban január 23-án vezették be a teljes kijárási tilalmat, amin ma, pontosan két hónappal később, enyhítettek valamelyest, miután drasztikusan csökkent az országban a regisztrált megbetegedések száma. A könnyítések értelmében az, akinek nincs láza, illetve a vírus-mentességet jelentő „zöld egészségügyi kóddal” rendelkezik, visszaállhat a munkába, elmehet vásárolni. Az utcákon hosszú hetek után kis csoportokban járnak a helyi lakosok, de mindenki továbbra is nagyon elővigyázatos. Kínából a mai napon mindössze 39 új esetről számoltak be, amelyek közül mindegyik az országba külföldről érkező volt.

A szaglás elvesztése kulcsfontosságú lehet az egyébként tünetek nélküli hordozók felismerésében

Bár még kevés adat áll rendelkezésre, több orvos is úgy találta az ízlés és a szaglás elvesztése (anozmia) a vírus okozta megbetegedés egyik jele lehet. Egy olaszországi kórházban a megkérdezett, igazoltan megbetegedett páciensek több mint kétharmada is a felső légúti szervek érzékelésének elvesztéséről számolt be, míg korában Dél-Koreában anozmiára letesztelt 200­0 beteg 30 százaléka jelentett hasonló tüneteket. A bizonyítékok egyelőre nem perdöntőek, de több egészségügyi szakember is egy hetes önkéntes karanténra kéri azokat, akik súlyos szaglás és ízlelés vesztést tapasztalnak. (Példának okáért egy anya arról számolt be, hogy nem érezte gyermeke pelenkájának, egy brit lakos pedig a macskája almának erős szagát.)

Negatív lett Angela Merkel első koronavírustesztje

A német kancellár tegnap jelentette be, hogy mivel egyik orvosánál is megállapították a koronavírus-fertőzöttséget, önkéntes karanténba vonul. A veszélyeztetett életkorú vezetőn a mai napon elvégezték az első tesztet, ami negatív eredményt mutatott, azaz a kancellár az orvossal történt rövid találkozó során minden bizonnyal nem kapta el a betegséget, azonban egyetlen teszt nem nyújt teljes bizonyosságot, ezért azt pár napon belül megismétlik. Angela Merkel (65) szóvivője szerint jól van, otthonában dolgozik, a kormánnyal folyamatos kapcsolatban áll.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán