Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leállnak a kilakoltatások, hosszabbodik a GYES – Orbán Viktor bejelentette a gazdaságvédelmi terv bővítését

Ez a cikk több mint 4 éves.

A koronavírus-járvány kezelésére felállított Operatív Törzs mai tájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett, hogy általános helyzetjelentést adjon az egészségügy és a rendvédelem helyzetéről, felkészültségéről, illetve az előző heti gazdaságvédelmi akciótervet kibővítse.

Az új intézkedésekkel kapcsolatban ma egy hosszabb rendelet is megjelenik, ám a főbb pontok a következők:

  • július 30-ig körülbelül 80 ezer ember mentesül a kata (kisvállalkozói adó) fizetése alól,
  • haladékot kap az, akinek március elseje előtt keletkezett katás adóhátraléka,
  • felfüggesztik a kilakoltatásokat és végrehajtásokat, az adótartozásokat később is be lehet fizetni,
  • a most lejáró GYES és GYED jogosultság meghosszabbodik a vészhelyzet végéig.

A miniszterelnök emellett arról beszélt: nyilvánvalóan magasabb a fertőzöttek száma, mint a hivatalos, hiszen a regisztráltak között 108 ún. hordozó van – ez azt jelenti, hogy tüneteket ugyan nem mutatnak, de bennük van a vírus. Az egészségügy állapotát tekintve elmondta, hogy orvosi maszkból 1 millió 500 ezer áll jelenleg rendelkezésünkre, illetve mindennap igyekeznek egyre többet és többet gyártani. Lélegeztetőgépből 2560 darab van az országban, kórházi ágyból 66 ezer, ezen felül 255 tábori kórházi ágyat tudnak bevetni.

Hozzátette: nyugaton mindenből hiány van, így keletről kell intézni a szükséges felszerelések beszerzését. Tájékoztatáskor csak a már megérkezett felszerelések számát említi, ugyanis a többi „bizonytalan, mint a kutya vacsorája”.

Fontos, mától életbe lépő egészségügyi rendelkezés, hogy minden, intenzív ágy mellett dolgozó ápoló és orvos speciális maszkot kap, a többiek sebészi maszkban dolgoznak. Akit koronavírus gyanújával szállítanak be, szintén sebészi maszkot kap.

Rendvédelem tekintetében jelenleg 139 ezer emberrel számol a kormány, ezek között vannak katonák, önkéntesek és rendőrök: ha szigorúbb szabályokat, például kijárási tilalmat rendel el a kormány, ők fogják ellenőrizni és betartatni azt.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda