Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyomozás indul a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő még februárban tett feljelentést a Mátrai Erőmű adásvétele kapcsán, jelentős hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

Mint az ismert, a Mátrai Erőművet 2017-ben vette meg a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. A széntüzelésű erőmű 2015-ben 13,6 milliárdos, 2016-ban pedig 6,5 milliárd forintos nyereséget termelt, viszont a tulajdonoscsere utáni években – 2017-ben és 2018-ban – 10,7, majd 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott a szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt.

Az előző évben 11 milliárdos osztalékot vettek ki belőle (amiből több mint 8 milliárd Mészárosnál landolt), a két év alatti 15 milliárdos veszteség mellett. Az üzem tavaly 7 milliárd forintos állami támogatást is kapott, hogy aztán az év végén bejelentsék: az állami Magyar Villamos Művek (MVM) fogja megvásárolni. Hogy mennyiért, arról egyelőre senkinek sincs információja. Az adásvételt Orbán Viktor leginkább azzal indokolta, hogy meg kell menteni az erőműben dolgozók és családjaik megélhetését, ennél azonban valószínűbb, hogy Mészáros Lőrincet igyekeznek megmenteni egy veszteséges üzlettől. Ráadásul mivel a kormány döntött a szénalapú energiatermelés leépítéséről, előbb-utóbb a Magyarország legnagyobb szén-dioxid kibocsátójának számító erőművet és a hozzá tartozó bányákat is be kell zárni – de már az állam kontójára.

Ezzel kapcsolatban Szél Bernadett nemrég úgy fogalmazott: a kormány „egy pénzügyileg kivéreztetett, veszteséges, azonnali tőkepótlásra szorult, jelentős környezetvédelmi kötelezettségekkel terhelt erőmű-roncsot vett meg ismeretlen áron”, méghozzá Magyarország második leggazdagabb nagyvállalkozójától, Mészáros Lőrinctől.

A képviselő szerint a kormány fölöslegesen költött a veszteséges erőműre, mivel egyrészt nincs komoly szükség rá az energiaellátásban, ráadásul ennél olcsóbban is lehet belföldön áramhoz jutni például az alacsony kihasználtsággal működő gázerőművekből, másrészt nincs valódi munkahelyvédelmi célzata sem, mert a vállalat már az idén is jelentős, középtávon pedig drasztikus leépítésekre kényszerül, függetlenül attól, hogy ki a tulajdonos.

Mint az Szél friss Facebook-posztjából kiderül, a mai napon levélben értesítették arról, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a feljelentése nyomán elrendelte a nyomozást a Mátrai Erőmű adásvétele kapcsán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett kísérletének gyanúja miatt.

„Ne felejtsük el: Mészárosék először alaposan kirabolták a cég eredménytartalékát, majd eladták nekünk a veszteséges céget, így lett egy lebontandó erőművünk meg egy durva kötelezettségünk (bányabezárás, rekultiváció, salak- és pernyehányók, zagyterek, stb.) Mészárosék jól járnak, mi meg rosszul. De ezt most végig fogjuk csinálni”

– írja a képviselő.