Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétmilliárd forintból fizetjük ki a Mátrai Erőmű bányakárait

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tavaly év végén derült ki, hogy az állami Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vásárolja meg Mészáros Lőrinc cégétől a Mátrai Erőmű többségi tulajdonát, azt azonban még nem tudni, mennyiért. Tóth Bertalan nemrég kutakodni kezdett az eladással kapcsolatban, szerinte ugyanis egyre nagyobb a köd az ügy körül. Ahogy arról nemrég írtunk, az MSZP elnöke szerint az MVM úgy vállalt vásárlási kötelezettséget, hogy még nem is tudja, mennyit kell majd fizetnie az erőműért.

Bár az adásvétellel kapcsolatos adatokat még mindig nem adták ki neki (a szerződésért pert indít), most új információkat tett közzé a politikus. Mai Facebook-posztjában arról ír, hogy mivel a kormány döntött a szénalapú energiatermelés leépítéséről, az erőműhöz tartozó bányák bezárásra kerülnek majd.

Mint azt megtudta, a bányák  tájrendezésének, a bányakárok megtérítésének fedezetéül szolgáló biztosítékként a bányafelügyelet a jogszabályi maximumot írta elő a Mátrai Erőmű számára, azaz kétmilliárd forintot.

Tóth szerint a tényleges bányabezárás ennél több pénzbe kerül, de ennek részleteit még nem ismerjük.

„Ezt a 2 milliárd forintos biztosítékot tehát mindenképpen bukjuk, túl azon, hogy – egyelőre ismeretlen mennyiségű – közpénzt fizetünk Mészáros Lőrinc érdekeltségének egy, a kormány által bezárásra szánt, jelenleg veszteséges erőműért”

– írja a politkus.

A Mátrai Erőművet 2017-ben vette meg az Opus Global, a széntüzelésű erőmű  2015-ben 13,6 milliárdos, 2016-ban pedig 6,5 milliárd forintos nyereséget termelt, viszont a tulajdonoscsere utáni években – 2017-ben és 2018-ban – 10,7, majd 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott a szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt. A 444 szerint az előző évben 11 milliárdos osztalékot vettek ki belőle a szabad eredménytartalék terhére, a két év alatti 15 milliárdos veszteség mellett. Mészáros érdekeltségének ebből több mint 8 milliárd forint jutott. Az üzem tavaly 7 milliárd forintos állami támogatást is kapott.

Tóth szerint az erőmű adásvétele jól megmutatja a kormány rablópolitikáját: vagyis hogy hogyan csapolják meg a közpénzt és zúdítják az általuk kiválasztottakhoz, hogyan rabolják le meglévő értékeinket, és hogyan veszik semmibe a közösség érdekeit.

„Márpedig a nagy fideszes lépés- és lopássorozat után ott marad több ezer ember, akiknek az erőmű és a bányák bezárása után is megélhetést, munkalehetőséget kell biztosítani”

– írja a politikus.

Az adásvétel szépsége egyébként, hogy a kormány nem tulajdonosi szerepkörben is hozhat egyes gazdasági szektorokat érintő döntéseket, így meghatározhat célszámokat a szénerőművek bezárásáról is.

Vagyis korábban kisebbségi tulajdonosként, sőt akár tulajdonrész nélkül is megszabhatta volna a szénerőmű bezárásának határidejét – csak az nem az adófizetők, hanem Mészáros Lőrinc pénztárcájának fájt volna.

A Greenpeace egyébként kampányol a Magyarország legnagyobb szén-dioxid kibocsátójának számító erőmű bezárása mellett, ezzel ugyanis felére csökkenhetne a hazai villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása. A bezárásig gondoskodni kellene a megújuló kapacitások felépítéséről és rendszerbe integrálásáról, amivel pótolni lehet a kieső villamos energiát. A szervezet szerint így az erőmű dolgozói sem maradnának magukra: mindez munkát adna nekik, a bezárásig hátralévő idő alatt pedig át lehet képezni őket.