Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tóth Bertalan: az MVM vásárlási kötelezettséget vállalt a Mátrai Erőműre, de nem tudja, mennyiért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tóth Bertalan szerint egyre nagyobb a köd a Mátrai Erőmű megvásárlása körül. Tavaly év végén derült ki, hogy az állami Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vásárolja meg Mészáros Lőrinc cégétől az erőmű többségi tulajdonát, azt azonban még nem tudni, mennyiért.

A Mészáros-féle Opus-Global Nyrt. december 23-án arról adott ki közleményt, hogy végleges szerződést kötött az MVM -mel, ami a szocialista politikus szerint – tekintettel arra, hogy a polgári jog értelmében a felek megnevezése, a tárgy és az ellenszolgáltatás megjelölése hiányában nem jöhet létre érvényes szerződés – azt jelenti, hogy a felek már meg is egyeztek a vételárban. Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján ezzel szemben viszont arról beszélt, az ügyletet egy nemzetközi vagyonbecslő cég méri fel, vagyis az ár még nincs tisztázva.

Bár Fónagy János államtitkár az állami vagyon értékének növelésével, észszerű és gazdaságos hasznosításával indokolta az ügyletet, Tóth Bertalan szerint erről szó sincs. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltsége nem tudta nyereségesen üzemeltetni az erőművet, felélte, illetve hazavitte az erőmű tartalékait, ugyanakkor nem volt kedve tovább finanszírozni a veszteséget, ezért be akarta zárni az erőművet.

De ez egyrészt pénzbe került volna, másrészt 10 ezer ember megélhetését tette volna bizonytalanná, ezért felajánlotta megvásárlásra az erőművet az államnak, „hiszen az adófizetők pénze erre is elég lehet, bajlódjon a veszteség finanszírozásával és az erőmű átalakításával az állam” – írja Facebook-posztjában a politikus, aki további intézkedéseket ígért, néhány órával később pedig máris újabb poszttal jelentkezett az üggyel kapcsolatban.

Az MVM ugyanis levelet írt neki, amiben közölték: nem adják ki a Mátrai Erőművel kapcsolatos adásvételi szerződést, de annyit elárultak, hogy a szerződésben nem állapítottak meg konkrét árat, az erőművet egy „független, nemzetközileg elismert cégértékelő szakértő által megállapított értéken” fogják megvásárolni. Ez már egybecseng Orbán Viktor szavaival, de egyúttal azt is jelenti, hogy ha meg is köthették úgy a szerződést, hogy nem állapodtak meg az árról,

az állami cég úgy vállalt vásárlási kötelezettséget, hogy még nem tudja, mennyit kell majd fizetnie az erőműért.

„Belementek egy pénzfizetéssel járó alkudozási folyamatba, amelyben az eladó már azzal nyer, ha megszabadul a veszteségesen működő cégtől, bravó! Nagyvonalúan bánik az adófizetői pénzekkel a kormány, ha azzal segítheti Orbán kedvenc oligarcháját.”

– kommentálja a levelet Tóth.

A politikus szerint versenyjogi szempontból kifejezetten érdekes lesz az ügy, aminek éppen úgy próbál utána járni, hogy pert indít az adásvételi szerződés kiadásáért.

A Mátrai Erőművet 2017-ben vette meg az Opus Global, a széntüzelésű erőmű  2015-ben 13,6 milliárdos, 2016-ban pedig 6,5 milliárd forintos nyereséget termelt, viszont a tulajdonoscsere utáni években – 2017-ben és 2018-ban – 10,7, majd 4,3 forintos veszteséget hozott a szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt. A 444 szerint az előző évben 11 milliárdos osztalékot vettek ki belőle a szabad eredménytartalék terhére, a két év alatti 15 milliárdos veszteség mellett. Az üzem tavaly 7 milliárdos állami támogatást is kapott.