Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már a Fidesz is azt kéri a kormánytól, hétfőtől zárja be az iskolákat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 18:35:

A Fidesz országgyűlési frakciója nevében Kocsis Máté bejelentette, hogy azt javasolják a kormánynak, hétfőtől függesszék fel az iskolai oktatást.

Eddig az ellenzéki pártok, szakmai szervezetek, diákszervezetek és szülők kérték csak ezt a kormánytól és az operatív törzstől, azonban a kormány eddig határozottan megtiltotta a közoktatás felfüggesztését, mondván a diákok nincsenek a veszélyeztetett korosztályban – megfeledkezve ugyanakkor arról, hogy az iskolákban idősebbek is dolgoznak, illetve attól, hogy kisebb eséllyel halnak bele, a gyerekek kiváló vírushordozók.

Az MTI közleménye szerint

„Valamennyi parlamenti párt egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a pénteki hétpárti megbeszélésen – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírókkal. Mint mondta: ezt fogja a kormány felé tolmácsolni, és várhatóan 24 órán belül döntést hoznak.”

A hétpárti egyeztetés utáni, Kossuth téri sajtótájékoztatót itt tudjátok visszanézni:

Frissítés, 17:15:

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy napirenden volt az iskolák bezárása, ugyanakkor jelenleg nem tartják indokoltnak. Mint elhangzott, az esetszám is meghatározó lehet a döntés meghozatalában, ahogy a területi kiterjedtség is indokolhat egy esetleges ilyen lépést.

Korábban írtuk:

A 444 számolt be arról, hogy egy budai gimnáziumban az egyik tanuló angolórán tudta meg, hogy édesanyja elkapta a koronavírust, így – mivel egy háztartásban élnek, huzamosabb időt együtt töltve – valószínűleg ő is fertőzött, így csütörtökön ő, valamint az egész osztály még a tanítás vége előtt hazament az iskolából.

Ahelyett azonban, hogy a fenntartó Klebelsberg Központ, vagy bármely más hatóság elrendelte volna azok vizsgálatát, akikkel a tanuló érintkezett, a diákok szerint felülről megfenyegették a tanárokat, hogy ne lépjenek semmit, sőt, kötelezték őket, hogy tartsák meg a pénteki órákat, és nem adhatnak igazolást hiányzásról.

Mindezt annak ellenére, hogy az érintett diák élte az életét, járt órákra az iskola különböző termeiben, evett a menzán, miegymás. Az ügyben felkerestük a Klebelsberg Központot, ahonnan a következő választ kaptuk:

„A Toldy Ferenc Gimnázium helye szerint illetékes tisztifőorvos tegnap már intézkedett, a szoros kapcsolatnak számító gyermek esetében a szükséges eljárást megtette, a gyermek 14 napos járványügyi megfigyelése a Dél-Pesti Centrumkórházban elkezdődött, a gyermek egyébként tünetmentes.

A gimnázium egyéb látogatói (pl. diákok, tanárok) tekintetében semmilyen járványügyi intézkedés nem vált szükségessé.

A kerületi tisztifőorvos a tegnapi napon tájékoztatta a tankerületi igazgatót és a gimnázium igazgatóját is, megnyugtatta őket, hogy teendőjük nincs.”

Magyarán véleményük szerint nincs szükség arra, hogy a diák osztálytársait, tanárait leteszteljék vagy elkülönítsék, holott rengeteg alkalmuk volt elkapni a fertőzést, amennyiben a jelenleg karanténban lévő tanulóról bebizonyosodik, hogy vírushordozó. Ahogy azt is leírják levelükben, hogy az oktatás beszüntetéséről a döntést a kormány hozhatja meg, valamint kiemelték, hogy biztosítják az iskolák ellátottságát a fertőtlenítő szerekből a WHO és a tisztifőorvos ajánlása szerint.

Ennek némiképp ellentmond az, a Szabad Egyetem Facebook oldalára kikerült poszt, melyben a Kréta elektronikus kapcsolattartó rendszerben megjelent üzenetet idézik:

Ennek tanulsága szerint a szülőknek kellene a gyerekkel beküldeniük egy flakon (előzékenyen meg is határozták, hogy fél liter, elkerülve ezzel a receptekben felmerülő 1 ek. típusú problémát) kézfertőtlenítőt, amit aztán az iskola különböző pontjain helyeznek majd ki.

Az üzenetben leírják azt is, próbálták központilag beszerezni a szert, ez azonban nem sikerült, így miközben országos hiánycikk a kézfertőtlenítő, az oktatási intézmények kénytelenek abban bízni, hogy a kisboltokban még kapható, esetleg egy-egy szemfüles szülő tudott szerezni, és megosztja az iskolával.

A diákok sem mindenhol gondolják úgy, hogy megfelelő intézkedéseket hoznak a járvány elkerülése érdekében, volt, ahol védőruhában tiltakoztak a szerintük veszélyes hozzáállással szemben.

Miközben a fenntartó szerint minden a legnagyobb rendben, a szakszervezetek, a Pedagógusok, Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az iskolák bezárását követeli.

A PSZ közleményében kifejti, nem csak diákok vannak az iskolában, de tanárok is, akik életkoruk miatt veszélyeztetettek. Mint írják,

„Az intézmények bezárása azért fontos, mert bár a fiatalok megbetegedési rátája alacsony, nagy veszélyt jelentenek vírushordozóként. Ráadásul a pedagógusok és oktatásban dolgozók átlagos életkora magas, 48-50 év, az ő védelmük érdekében is szükséges az intézmények mielőbbi bezárása.”

Emellett kitérnek arra is, hogy a rászoruló diákoknak ez idő alatt is biztosítani kell a meleg élelmet, valamint azt, hogy a miniszterelnök azt mondta, tanítási szünet idején a pedagógusok nem kapnának fizetést elfogadhatatlannak tartják – ráadásul véleményük szerint van lehetőség a tanítás folytatására rendkívüli szünet után is.

A PDSZ is felhívja a figyelmet a tanárok veszélyeztetettségére:

„Nagyon fontos lenne minden fronton a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak, hiszen sok helyen még mindig nincs kézfertőtlenítő, de van, ahol a szappan és a kéztörlő is hiányzik. Azt a tényt sem szabad figyelmen kívül, hagyni, hogy a pedagógusok átlagéletkora már igen magas, és sok intézményben a nyugdíjas kollégák alkalmazásával tudják csak enyhíteni a tanárhiányt.”

A szakszervezet szintén emlékeztet arra, hogy számtalan módja van a tananyag pótlásának, akár hatnapos tanítási hetekkel, akár távoktatással.

A távoktatási lehetőségekre egyébként egy témában jártas olvasónk hívta fel figyelmünket. Mint írja,

„történelemhez, irodalomhoz, stb. kiváló oktatási anyagokat lehet készíteni a Redmenta programmal, tankockák közt válogatva lehet különböző tantárgyakhoz feladatokat keresni, vagy sajátot készíteni a Learningapps oldalon, kurzusok, feladatok rendszerezése, összehangolása lehetséges a classroom.google.com felületen, időszalag földrajzhoz, földtörténeti korokhoz itt található, valamint ott a Storybird, ami online tanterem, kreatív íráshoz, irodalomhoz jó. Képeket kell válogatni, és hozzá írni történetet. Az elkészült könyvet ki is lehett nyomtattatni, postán elküldik”.

A tájékoztatásról a Szülői Hang közösséget is kérdeztük. Mint írták,

„Nincs tudomásunk kifejezetten a szülők felé irányuló hivatalos tájékoztatásról. Az iskolák helyi szinten jellemzően adnak tájékoztatást a szülőknek, kifejezetten kérik, hogy a beteg gyerekek ne menjen iskolába, és kérik azt is, hogy az betegségekkel kapcsolatos infókat osszák meg az iskolákkal. Vannak iskolák, ahol viszonylag könnyen kérhető, hogy a szülő kérésére a gyermek ne menjen iskolába, de ez nem általános.”

Mindazonáltal, a kifejezett kormányzati tiltás ellenére van már olyan iskola az országban, ahol az igazgató saját hatáskörben elrendelte a tanítási szünetet – Tapolcán, a Széchenyi István Baptista Középiskolában csütörtökön és pénteken szünetel a tanítás.