Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP-s politikus fia szerint kipécézte őt magának az ügyészség, plakátlopással gyanúsítják

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem szabálysértés, hanem lopás bűncselekménye miatt indult eljárás Krántiz László soproni szocialista politikus fia, a 20 éves ifj. Kránitz László ellen, aki a tavaly őszi önkormányzati választási kampány során piros festékkel lefújt néhány politikai plakátot, három fideszes hirdetést pedig magával vitt, miután leszedte őket –írja az Index.

A fiú összesen 4650 forintnyi kárt okozott tettével. Elmondása, illetve a rendőrségi jegyzőkönyv szerint miután őrizetbe vették, a kihallgatáson elmondta: nem a táblák eltulajdonítása, megszerzése volt a célja, hanem „idegesítette a fideszes plakáttúlsúly”.  Azt is kifejtette a rendőröknek: elismeri a rongálást, vállalja a felelősséget, kifizeti a plakátokat, sőt az azokat rögzítő gyorskötözőket is, amiket elvágott.

A fiú az Indexnek elmondta: biztos volt benne, hogy nem bűncselekményt, legfeljebb szabálysértést követett el, és kihallgatása során nem is figyelmeztették arra, hogy éppen egy bűncselekményt vallana be. Állítása szerint erre utalást sem tettek, holott a büntetőeljárási törvény értelmében „haladéktalanul figyelmeztetni” kellett volna például arra, hogy védőre jogosult.

Vallomása és a jegyzőkönyben rögzített tények ellenére ifjabb Kránitz ellen jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban pedig az ügyészség saját dokumentációja szerint is a szabálysértési összeghatár alatt maradt az okozott kár értéke, ráadásul a szocialista politikus fiának nem a „jogtalan eltulajdonítás” volt a szándéka.

A fiú és ügyvédje szerint ezzel nem a rendőrök, hanem az ügyészség többszörösen bizonyította elfogultságát. A védő úgy véli: még ha el is akarta volna tulajdonítani a plakátokat, nem lehet bűncselekmény az eljárás alapja, ha a rongálást, vagy akár a lopást, illetve a jogtalan elsajátítást ötvenezer forintot meg nem haladó értékre követik el.

Mindezeken túl a soproni ügyészség indoklás nélkül elutasította az ügyvéd panaszát az eljárással kapcsolatban.

Ez azért különösen érdekes, mert a Győri Járási Ügyészség tavaly nyáron parlamenti kampány után éppen azzal az indokkal szüntetett meg egy hasonló büntetőeljárást, hogy az elkövetők szándéka nem lopás volt, hanem „szelektív hulladkékgyűjtőbe akarták vinni” az általuk letépett hirdetéseket. Ennek az esetnek az előzményeiről mi is beszámoltunk: akkor egy fehér furgonnal közlekedő társaságot kaptak rajta azon, hogy Győrben sorban szedik le és tüntetik el az ellenzéki plakátokat. A szocialisták szerint a 36 MSZP-s hirdetést begyűjtő különítmény fideszes megrendelésre cselekedett, végül pedig összesen 44 ezer 784 forintnyi kárt okoztak, esetükben az ügyészség nem látott törvényes indokot a büntetőeljárásra.

Az Index megkérdezte az ügyészséget, hogy nem áll-e fent kettős mérce a két eltérő kimenetlű ügyben (vagyis ifjabb Kránitz, illetve a győri rongálók esetében). A Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyészség válaszában azt írta, a meghozott határozatokat felül fogja vizsgálni, és „megteszi a szükséges, jogszabályban meghatározott lépéseket”.

Az üggyel kapcsolatban az MSZP közleményben reagált: szerintük az ügyészség koncepciós eljárást folytat egy szocialista politikus fiával szemben.

„Az ügyészek ugyanis úgy gondolják, hogy az MSZP 36 választási plakátjának a letépése és ellopása esetén nincs ok az eljárásra, ugyanakkor a Fidesz 3 darab plakátjának az eltávolítása miatt már bűntetőeljárást folytatnak egy soproni egyetemistával szemben”

-írják.

(Index.hu)

Címlapkép: Idősebb Kránitz László. Fotó: Marjai János / MTI