Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogszerűen tartózkodtak a képviselők az MTVA székházában a rabszolgatörvény ellenes tüntetésekkor

Ez a cikk több mint 4 éves.

Helyben hagyta a fővárosi törvényszék az II. és III. kerületi bíróság elsőfokú ítéletét, amely szerint az országgyűlési képviselők 2018. december 16-án és 17-én jogszerűen voltak jelen az MTVA épületében. Így a döntés második fokon is jogerőssé vált.

A per nyertesei, Kunhalmi Ágnes, Varju László, Dr. Vadai Ágnes, Gréczy Zsolt és Dr. Oláh Lajos jogszerűen tartózkodtak az épületben és nem követtek el birtokháborítást. Ez az a per, amit a III. kerületi jegyző indított, aki igyekezett a birtokháborítás tényét bizonyítani, sikertelenül.

Varjú László a DK irodájában tartott sajtótájékoztatón hozzátette, abban bízik, hogy ebből némileg következik az, hogy a vele szemben folytatott eljárás is ugyanúgy jogszerűtlen.

Az országgyűlési képviselők azután hatoltak be tavalyelőtt az MTVA székházba, hogy az országgyűlés december 12-én elfogadta a rabszolgatörvényt. Ekkor több napos tüntetés sorozat kezdődött országszerte, ami során december 16-án a Hősök teréről a Kossuth térre, majd onnan az MTVA Kunigunda utcai székházához vonultak a demonstrálók. Ott, a hatályos jogszabályoknak megfelelő módon a képviselők be akartak menni a közmédia székházába és be szerették volna olvasni a tüntetők 5 pontos követeléseit.

Az épületbe ugyan bejutottak akkor, de a stúdiókba nem engedték be őket. Az éjszakát a közmédia folyosóin töltötték a képviselők, másnap Hadházy Ákost és Szél Bernadettet reggel fegyveres őrök dobták ki az épületből, Varju Lászlót pedig megrángatták és a földre teperték.

Papp Dániel, a bíróság által is hírhamisítónak kimondott igazgató birtokvédelmet kért az MTVA épületére, amit rövid határidőn belül meg is adott a kerületi jegyző, ennek ellenére a mostani döntés szerint, a képviselők a jogköreikben foglaltaknak megfelelően a székházban, mint középületben jogszerűen tartózkodtak.

Varju László bántalmazása ügyében az Ügyészség többször is elutasította az országgyűlés tagjainak feljelentését, és inkább ismeretlen tettes, majd Varju ellen(!) indítottak eljárást súlyos testi sértés ügyében.