Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiperelné a TASZ az Európai Bizottságból az Eliosról szóló jelentést

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Eleven Gyál civil szervezet nevében beperelte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Európai Bizottságot, miután a felügyelete alatt álló OLAF Európai Csalás Elleni Hivatal nem hajlandó kiadni a Tiborcz István-féle Elios kandeláberes cégről készült jelentését – írja a 168 óra.

Az OLAF ugyanis beszüntette a vizsgálatot, miután a kormány letett arról, hogy EU-s forrásokból finanszírozzák a közvilágítási projekteket.

Orbán Viktor miniszterelnök vejének a cége gyanús körülmények között nyert el több, közvilágítási rendszerek felújítására szóló tendert, azonban miután az OLAF vizsgálódni kezdett, a kormány úgy döntött, hogy inkább mégse szeretne EU-s támogatást a lámpákra, így azok teljes egészében a magyar költségvetés pénzéből újulnak meg.

Az Eleven Gyál szerint

„Ezzel a magyar kormány azt érte el, hogy az EU ne foglalkozzon többé az Elios-üggyel”.

A civil szervezet szerint Gyálon, ahol sok más településhez hasonlóan az Eliostól rendelték meg a közvilágítás felújítását, az új, LED-technológiás lámpák üzembe helyezése óta jelentősen romlott a közvilágítás minősége – ahogy arra szinte minden érintett településről beszámoltak.

Miután meg szerették volna ismerni a hivatal jelentését, azzal voltak kénytelenek szembesülni, hogy az OLAF csak az érintett ország hatóságai számára adja át, majd az adott állami hatóságok döntenek annak nyilvánosságra hozataláról.

A TASZ szerint azonban ez az eljárás sérti az adott ország lakosainak érdekeit, melynek körébe beletartozik a költségvetési pénzek elköltésének célja és menete, ahogy sérti az Eleven Gyál információhoz való jogát, melyet az Európai Unió Alapjogi Chartája biztosít.

Emellett a szervezet szerint ezen példa alapján az Unió más korrupt államai is cselekedhetnek a későbbiekben, hisz mint láthatjuk, amennyiben nem vonják le végül a forrásokat, a korrupciós esetek vizsgálatainak eredménye sem kerül napvilágra, és a retorzió is elmarad – ez pedig szembemegy az uniós intézmények és polgárok érdekeivel.

„Az Elios-os közvilágítás-fejlesztések sok várost érintenek Magyarországon. Bár Gyálon a helyi önkormányzatnál elértük, hogy felülvizsgálják és reményeink szerint javítják a közvilágítás minőségét, de úgy gondoljuk, hogy az összes ilyen beruházás vizsgálatának anyagát joga van megismerniük a magyar adófizetőknek”

– nyilatkozta Homoki Andrea az Eleven Gyál részéről.

Mindazonáltal az ügyben eljáró luxemburgi bíróság szerint a jelentés kiadása veszélyeztetné az OLAF jövőbeni vizsgálódásait.

Ugyanakkor további kérdésként az is felmerül – az európai integrációs tervek és a különböző, mélyebb vagy lazább uniós integrációt sürgető politikai irányzatok szemléletének tekintetében – hogy az uniós intézményeknek mekkora beleszólási joguk kellene hogy legyen egy adott ország ügyeibe, amennyiben azok nem érintik az EU költségvetését, és mennyire kellene tiszteletben tartaniuk a magyar hatóságok megállapításait. Jelen esetben, hogy a nyomozást bizonyíték hiányában megszüntették az ügyben.

Az Elios-ügyről szóló korábbi cikkeinket ezen a linken találjátok.

Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook