Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb OLAF-leleplezés: felülről irányították azokat a pályázatokat, amiket az Elios nyert meg

Ez a cikk több mint 6 éves.

Kikérte az Átlátszó az OLAF-leveleket az összes olyan önkormányzattól, ami érintett az Elios Zrt. miatti vizsgálatban.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala Tiborcz István cégének 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból finanszírozott közvilágítási projektjeinek vizsgálatakor súlyos szabálytalanságokat talált – az ügy csak január közepén derült ki, bár az OLAF már tavaly ősszel tájékoztatta az önkormányzatokat a vizsgálat eredményéről.

Két ilyen levelet kapott meg közérdekű adatigénylés után az Átlátszó Mórahalomtól.

Az elsőben (ami tavaly október 24-én érkezett Brüsszelből) az OLAF arról tájékoztatta Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármestert, hogy szerintük felülről irányították az Elios által elnyert pályázatokat.

A pályázati határidő lejárta előtt úgy módosították az egyik feltételt, ahogy a projekt jogosult legyen az EU-s támogatásra.  Úgy, hogy a pályázati kiírás előkészítésében részt vett az a Sistrade Kft., amelynek tulajdonosa, Hamar Endre az Elios résztulajdonosa is egyben.

„Ha az irányító hatóság nem módosította volna a pályázati határidő előtt felhívást, lehetővé téve, hogy 100.000 órányi élettartamot vegyenek figyelembe, egyik projekt sem minősült volna támogathatónak a megadott kivitelezési szerződés becsült értékek mellett” – írta az OLAF.

És itt még nincs vége: az önkormányzat hirdetmény nélküli közbeszerzésen keresett kivitelezőt, három cégnek küldték el az ajánlattételi felhívást, ebből egy nem adott be ajánlatot, egy másikat érvénytelennek nyilvánítottak (ez volt a Simo Kft.), a harmadik meg az Elios volt. És nyert.

Tiborcz István és az Elios ügyeiről korábban írt cikkeink itt olvashatóak.

Az OLAF helyszíni ellenőrzést is tartott a Simo Kft.-nél, a cég ügyvezetője pedig azt mondta nekik, hogy soha nem is adtak be ajánlatot, mert nincs pénzük ilyen megrendeléseket teljesíteni.

Mórahalom 88 millió forint támogatást kapott, ennek 85 százaléka, 74,9 millió forint volt EU-s támogatás.

A második levélben az OLAF már csak annyit írt Mórahalomnak, hogy lezárták a vizsgálatot.

Lényegében tehát úgy tűnik, hogy a pályázatot kiíró kormányzati szerv utolsó pillanatos változtatásai az Eliost hozták helyzetbe, az önkormányzat pedig úgy keresett magának fű alatt ajánlattevőket, hogy azok végül az Elios kivételével nem is pályáztak – ami szintén Tiborczéknak kedvezett.

Így azért nem olyan nehéz nyerni…

Az Átlátszó bízik abban, hogy a többi érintett önkormányzat is elküldi az OLAF-tól kapott leveleit, amelyekből kiderülhet, hogy az Eliossal kapcsolatban milyen további visszásságokat tárt fel a csalás elleni hivatal.

(Átlátszó)