Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem csak a pénz, hanem a fény is eltűnt a Tiborcz-féle Elios közvilágítási tendereiben

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Átlátszó stábja elment 23 olyan városba ahol az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios újította fel a közvilágítást. Az oknyomozó portál drón videókkal, és fényerősség méréssel bizonyította be, komoly hiányosságok vannak az Elios által elvégzett munkákban.

Még februárban robbant a bomba az európai csalásellenes hivatal az OLAF szervezett csalás gyanúját állapította meg az Elios zrt nevű cég több közbeszerzési győzelme kapcsán. A szálak mindenhol ugyanazt a Tiborcz Istvánhoz köthető kört hozták ki. Volt, hogy ők írták ki a közbeszerzést, amelyet utána megnyertek, a saját ismerőseik által irányított cégek kamuajánlatai előtt.

Az Átlátszó most nem a korrupciógyanút vizsgálta meg, hanem azt, mennyire volt sikeres a felújítási munka. Az általuk készített drótfelvételekből egyértelműen kiderül az Elios által felszerelt LED-es világítás gyengesége:  a főutak jellemzően fényárban úsznak, de a mellékutcákban sötét van, csak a lámpaoszlopok körül van értékelhető világítás – a legtöbb helyen utcák sora borul sötétbe a közvilágítás-korszerűsítés nyomán.

De nem csak drónnal vizsgálták a felújított világítási rendszereket. Fényerősséget is mértek amiből az jött ki, hogy bár a lámpák közvetlen közelében erősebb a világítás, mint korábban volt, pár méterre onnan már nem segít az éjszakai közlekedésben a Tiborczék által felújított lámpasor. Sőt, mivel a világítás hatóköre elég gyér, ha elromlik egy-egy lámpa, vagy túl messze tervezték őket egymástól, akkor a közlekedők koromsötétében kell, hogy tájékozódjanak.

A legkritikusabb pont pedig egyértelműen a gyalogátkelőhelyek helyzete az átlátszó cikke szerint, mivel ezeket a szakaszokat, a járdán elhelyezett lámpák alig világítják meg. „Nem véletlen, hogy több városban is a helyi szóbeszéd egyes közúti baleseteket, illetve a gyalogos balesetek számának növekedését az elrontott közvilágításnak tulajdonítja.” – jegyzi meg az Átlátszó cikke amit itt olvashatnak el.

A videót pedig itt lehet megnézni: