Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miniszteri biztos: nem fogják visszavonni a Nemzeti alaptantervet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hajnal Gabriella, a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos volt a csütörtök esti Egyenes beszéd  vendége az ATV-n – írja a 444. Hajnal az adásban az alaptanterveket ért kritikákra reagált.

A miniszteri biztos a műsorban elmondta, volt társadalmi egyeztetés az új NAT közzététele előtt, sok szülőt és pedagógust is bevontak, ráadásul nem csak miniszter által felkért csoportokat. Hozzátette, figyelembe vették azokat a véleményeket is, amelyek még a 2018-as, Csépe Valéria által kidolgozott munkaanyagra érkeztek, és arra építették az új alaptantervet is.

Amikor Rónai Egon műsorvezető megkérdezte, hogy lehetséges, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar az állítólagos egyeztetések ellenére is elítéli az új alaptanterv bevezetését, Hajnal csak annyit mondott, ő nem azt hallotta, hogy elégedetlenek vele.

Arra a kérdésre, hogy a magyartanárok és a történelemtanárok szervezeteivel, vagy a szakszervezetekkel miért nem egyeztetett a NAT-ot kidolgozó munkacsoport, Hajnal szintén kitérő választ adott:

„ha folyamatosan egyeztetünk, azt kell mondjam, sosem lesz semmiféle anyag, mert ellenvéleménye mindig mindenkinek lesz”.

Elmondta, hogy bár a NAT-ból tényleg kimaradt, de a kerettantervben, ami a NAT-ra épülve jobban konkretizálja a tanítandó tantárgyak követelményeit, benne lesz Kertész Imre, Illyés Gyula, Ottlik Géza és Németh László is, így a pedagógusoknak lesz lehetőségük róluk tanítani.

Rónai Egon a műsor végén megkérdezte, visszavonnák-e az új NAT-ot társadalmi nyomásra, de a miniszteri biztos azt felelte: nem, és nem is tartaná azt jogosnak, ha az elégedetlenségek miatt visszavonásra kerülne.

Pedig az új Nat az elmúlt egy hétben hatalmas felháborodási hullámot idézett elő. A Magyartanárok Egyesülete egyenesen gyerekellenesnek és elfogultnak értékelte (erről itt írtunk bővebben), a Történelemtanárok Egylete is hosszú állásfoglalásban sorolja a problémákat, kiemelve többek közt, hogy torzított történelemképet ír elő, és túlzottan előtérbe tolja a honvédelmi ismereteket. Eközben irodalmárok is megszólaltak a rendkívül ideologikus és elavult alaptanterv miatt, a tanárok pedig Facebookon indítottak kampányt: szelfikkel tiltakoznak az új NAT ellen.

Kép: PDSZ Facebook

Pécsen a Janus Pannonius Gimnázium tanárai nyílt levélben keltek ki, és elmarasztalták az alaptantervet a kompetenciafejlesztés hiánya miatt, valamint azért, mert nem igazodik az olvasási szokásokhoz és a munkapiaci elvárásokhoz. Nem sokkal utánuk pedig közel 50 egyetemi oktató is nyílt levelet tett közzé, amelyben ezt írják:

„az alaptanterv bevezetése óriási visszalépést jelentene az irodalomtanításban egy olyan korábbi oktatási szerkezet felé, amelytől 1990 után mindenképpen el kellett mozdulni, sőt a 21. században egészen magunk mögött kellene hagyni”.