Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Az Orbán-kormány ellopja a gyerekek jövőjét” – ellenzéki pártok reagáltak az új NAT-ra

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pénteken jelent meg az idén ősztől életbe lépő új Nemzeti Alaptanterv, azonban a dokumentum szakmai és társadalmi körökben is nagy ellenállást váltott ki: a pedagógusok közösségi oldalaikon fényképekkel tiltakoznak,  közleményt adott ki a Magyartanárok Egyesülete és a Pedagógusok Szakszervezete, de a tervezetet például Dragomán György író is élesen bírálta. Csütörtökön napközben ellenzéki pártok, a Párbeszéd, a DK és az LMP sorban reagáltak az új alaptanterv problémáira, a dokumentum azonnali visszavonását követelik.

Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért szóvivője a párt délelőtt 11-kor tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Párbeszéd szerint az új NAT nem alkalmas a közoktatás tartalmi irányainak meghatározására,

„a Fidesz szélsőjobboldali ideológiáit tükrözi, alattvalókat akar nevelni a gyermekekből és láthatólag a szakmai hozzáértés teljes hiányát mutatja.”

A Párbeszéd a többi ellenzéki párttal együtt felszólítják a kormánypártot az új NAT visszavonására, illetve Tordai felidézte a 2018-ban kilenc ellenzéki párt és szakmai szervezetek bevonásával elfogadott „közös oktatási minimumot”. Ez meghatározza, hogy merre kell elindulni.

Olyan új Nemzeti alaptantervet kell létrehozni, ami a gyermekek érdekeit szolgálja és támogatja a pedagógusokat abban, hogy szakmai autonómiájukkal élve a lehető legjobb tudást adják át a diákoknak – mondta el Tordai Bence.

Tordai röviden a gyöngyöspatai szegregációs ügyre is kitért, elmondta, hogy ha már Orbán Viktor nem fogadta el a meghívást, ő éppen ezután megy Gyöngyöspatára felmérni az ottani helyzetet. A Párbeszéd egyelőre úgy látja azonban, hogy

„az Orbán-kormány ellopja a gyerekek jövőjét és különösen azokat a gyerekeket lopja meg, akik a legnehezebb helyzetben vannak”.

Az ezen változtatáshoz azonban új NAT kell és újfajta hozzáállás a NAT ügyéhez, ami bevonja a társadalmat és a különböző szakmai szervezeteket is. Tordai szerint különösen az irodalom és történelemoktatás területén mutatkozik meg az, hogy a Fidesz „a saját radikális jobboldali ókonzervatív ideológiáját próbálja átnyomni”.

A PM sajtótájékoztatóját élőben közvetítette a Mérce Facebookon, ezt itt lehet visszanézni:

A Demokratikus Koalíció képviseletében Barkóczi Balázs, a DK szóvivője, és Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese ismertette pártjuk álláspontját. Arató elmondta, hogy már két héttel ezelőtt világossá tették a NAT-tal kapcsolatos álláspontjukat, és már akkor is látszott, hogy a Nemzeti alaptanterv bevezetése túl gyorsan történik, illetve elkészítésének folyamata sem elfogadható szakmailag.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy egy korszerűtlen, az iskolák számára használhatatlan, továbbra is a diákokat felesleges ismeretekkel túlterhelő, konzervatív, tartalmában pedig elsősorban a kormányzati ideológia átadására szolgáló alaptanterv készült.”

– mondta Arató. Szerinte ez nem jó az iskoláknak, nem jó a diákoknak és nem jó az országnak sem.

Azonban a NAT körüli szakmai vita szintet lépett, amikor Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Soros-ügynöközve és „Niedermüller-átképzőről” beszélve nekitámadott a szakmai szervezeteknek.

Arató szerint az államtitkár nem történelemtanár, így „semmi joga” szakmai témában kioktatni a pedagógusokat.

„Még aggasztóbb, hogy államtitkár úr többek között Soros-ügynöknek állította be azokat a történelemtanárokat és szakértőket, akik véleményt mertek nyilvánítani a NAT-ról.

Arató a DK képviseletében elmondta, hogy felháborítónak és elfogadhatatlannak tartják, hogy ez a kormányzat hozzáállása azokhoz a szakmai szervezetekhez, amelyek évtizedek óta küzdenek azért, hogy a diákok jó minőségű oktatást kapjanak.

A DK sajtótájékoztatója itt nézhető:

Az LMP képviseletében Hohn Krisztina beszélt az oktatás és a NAT más pártok által nem említett problémáiról: részletesen beszélt az iskolán belüli erőszakról, a lemorzsolódásról és arról, hogy bár a NAT-ot kiadták, az átdolgozott tankönyvekről nincs hír, pedig – szerinte – februárban lenne aktuális a tankönyvrendelés. (Valójában a NAT 2020. szeptembertől az 1., 5. és 9. évfolyamon lép életbe felmenő rendszerben, februárban a leendő 1. és 9. osztályosok még be sem iratkoznak az általános és középiskolákba. A tankönyvrendelés így az ő esetükben nyáron történik, amikor már megvan, hogy melyik intézményben folytatják tanulmányaikat.)

„Felkészülési idő hiányában a tanítás csak nyers ismeretátadás lesz, nem átgondolt kompetenciafejlesztés.”

Ezt szerinte a jobb képességű tanulók meg tudják ugrani, viszont a gyengébbek véglegesen lemaradnának. Az LMP szerint továbbá a tankötelezettség 18 éves korra való visszahelyezése sokat segítene a magyar oktatáson, illetve fontos lenne szakmai véleményezésre bocsátani az új alaptantervet. Az LMP emiatt csatlakozik a Párbeszéd által benyújtott NAT-tal kapcsolatos indítványhoz.

Elvárt lenne továbbá, hogy a pedagógusok az alaptantervben elegendő szabad teret kapjanak arra, hogy munkájuk során figyelembe vegyék az iskolai, tanulói, közösségi sajátosságokat.

Az LMP sajtótájékoztatója itt tekinthető meg:

A Fidesz sajtóközleményben reagált az ellenzéki pártok bírálatára, szerintük a módosított NAT „vállaltan hazafias, gyermekközpontú és 21. századi”, illetve szerintük

„A balliberális ellenzék kritikájában nincsen semmi új, a balliberálisok gyűlölnek és elleneznek mindent, ami a nemzeti identitást erősíti, hiszen ők nem a nemzetek Európáját akarják megőrizni, hanem egy bevándorlókkal teli, identitását vesztett Európát akarnak létrehozni, gyenge nemzetállamokkal, gender-iskolákkal, amelyekben a diákok se nemzeti, se nemi identitást nem kapnak. Mi nem ilyet akarunk.”

Címlapkép: MTI/Mónus Márton