Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Partizán: A Károly bácsit is kilakoltató budafoki családsegítő vezetőjének nincs tudományos fokozata, de különösen kezelte az adományokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Helyreigazítás (2020. 02. 11.)

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület önkormányzata a szerkesztőségünkhöz helyreigazítási kérelmet juttatott el. A kérelem értelmében a következőket közöljük:

1. Az Önkormányzat a Daróczi Csillával kötött lakásbérleti szerződés megkötésekor az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás célú helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 24/2013 (XI.5.) rendelet előírásainak megfelelően járt el.

2. A 2019. novemberében végzett leltár szerint a Családok Átmeneti Otthonába vásárolt ingóságok mindegyike az intézményben van. Ennek okán eltulajdonított ingóságokról szóló nyilatkozatok nem alátámasztottak.

3. Az intézményi gépkocsikat – erre vonatkozó intézményi szabályzat alapján – mindenki használja, akinek a szabályzat szerint munkaköréhez szükséges; magánhasználatra nincs intézményi gépkocsi.

A cikkünk a Partizán által 2020. február 4-én, a Youtube videómegosztó csatornán megjelentetett videóriport alapján készült. A helyreigazítási kérelemnek megfelelően a videó beágyazását a cikkből eltávolítottuk.

Budafok-Tétény Önkormányzatától ezúton elnézést kérünk!

A Partizán legújabb dokumentumfilmjében a XXII. kerület, azaz Budafok-Tétény család- és gyermekjóléti központjával foglalkozik, amely tavaly nyáron egy idős férfi, Károly kilakoltatásával került be a hírekbe. A 79 éves Károly ügyének alakulását mi is végigkövettük a Mércénél, a történet első pontjától (az augusztusi kilakoltatás) egészen az utolsóig (visszaköltözés); és az A Város Mindenkié történetéből már akkor felsejlett, hogy a kerületben a szociális ügyeket nem mindig a megfelelő módon intézik. Károlyt például maga a családsegítő egyik munkatársa vette rá, hogy adja le a kulcsát, így sikerült őt otthonától megfosztani.

A Partizán videójában a központ egykori munkatársai beszélnek tapasztalataikról a szerv működéséről, illetve annak vezetőjéről, Daróczi Csilláról.

Az ügy vizsgálata közben például az derült ki, hogy Daróczi életvitelszerűen, lakhatásra használja az önkormányzat egyik bérleményét, miközben rendelkezik saját lakástulajdonnal, tehát nem szorulna rá. A volt kollégák emellett azt is állítják: a központhoz beérkező adományokat minden reggel szétválogatták, „a legjobbat, legszebbet” pedig az intézmény autójával kellett elszállítani a lakóhelyére. A cipőadományokra hasonló sors várt: némi szortírozás után, a családsegítő pénzén kellett feladniuk Daróczi rokonainak őket csomagban, vidékre.

Az ex-munkatársak azt is állítják: az intézmény két autója közül a jobb állapotban lévőt szinte csak az intézményvezető Daróczi használhatta; bár azt lepapírozták, hogy a kollégák kocsival járnak környezettanulmányra és családot látogatni, a valóságban csak ritkán használhattak járművet. Daróczi egyéb kiadásait is az önkormányzat finanszírozta: a lakásában található, általa vásárolt bútorokat a családok átmeneti otthonának nevére számlázta.

„Élelmiszerre nem nagyon költ, lakására nem nagyon költ, benzinre nem költ, telefonra nem költ, a laptopjára sem költ… tehát igazán spórolós életet él”-kommentálta az egyik volt dolgozó.

A családsegítő forrásaival visszaélés mellett azt is állítják a megszólalók: Daróczi nem rendelkezik érvényes doktori címmel, pedig a Pázmány Péter Bölcsészet és Társadalomtudományi Karának honlapja szerint 2005-ben PhD fokozatot szerzett. A volt dolgozók semmilyen publikációt nem találtak, Daróczi vélhetően az életrajzában említett ösztöndíjakat sem kaphatta meg, egy, a Partizán tulajdonában lévő felvétel tanulsága szerint pedig az intézményvezető doktori disszertációját sem találták meg annál az egyetemnél, ahol írta. A doktori fokozat birtoklásával egyébként Daróczi magasabb fizetési kategóriába esik.

Takács Imre, a Magyar Családsegítő és Gyermekvédelmi Szolgálatok Országos Egyesületének elnöke 2016-ban értékelte Daróczi Csilla szakmai pályázatát a vezetői pozícióra. A Partizán videójában azt mondta, hogy a pályázó által leírt anyagról mondott véleményt, a benyújtott dokumentumok hitelességét nem kell vizsgálnia. Takács elmondta: Daróczi Csillának nem kell tudományos fokozattal rendelkeznie az intézmény vezetőjének, ő pedig a tudományos fokozatát igazoló dokumentumot nem látta, és fel sem tételezte, hogy esetleg az nem létezik, ha a pályázó azt állította, hogy igen.

Az elhangzott állítások kapcsán a Partizán többször is kereste Daróczi Csillát, de megkeresésükre egyszer sem reagált.

A Partizán korábban azt is feltárta, hogy Budafok-Tétény (azóta újraválasztott) fideszes polgármestere, Karsay Ferenc is egy, a felesége által áron alul bérelt önkormányzati lakásban él, bár vagyonnyilatkozatában egyébként az szerepel, hogy egy 22. kerületi és egy 13. kerületi társasházi lakás teljes jogú tulajdonosa, emellett felerészben birtokosa egy 1000 négyzetméteres telken felépített lakóháznak is.