Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszaköltözhet otthonába Károly bácsi, az önkormányzat által hajléktalanná tett idős budafoki férfi

Úgy tűnik, a végéhez érkezett az idős budafoki férfi, Károly története: az őt segítő AVM, azaz A Város Mindenkiért civilszervezet a mai napon egy Facebook posztban osztotta meg, hogy Károly levelet kapott a polgármestertől, miszerint

visszaköltözhet otthonába.

Hónapok óta küzdöttünk azért, hogy az önkormányzat visszaengedje az idős budafoki úrat a 21 négyzetméteres otthonába, és ott biztosítsa számára mindazt a segítséget, amire a korára és egészségi állapotára tekintettel akár az egészsége megőrzéséhez, akár az otthona rendben tartásához szüksége van.

-írják.

Károly ügyét mi is végigkövettük a Mércén: a 79 éves férfit 2019 januárjában értesítette az önkormányzat, hogy a fennálló 35 ezer forintos tartozása miatt februári határidővel ki fogják lakoltatni. Végül júliusban fosztották meg lakhatásától, úgy, hogy az önkormányzat nem tett eleget azon törvényi kötelezettségének, hogy mindent megtesz annak érdekében, polgárai ne váljanak hajléktalanná. Az AVM szerint az önkormányzat az ügyben a lakásmaffia módszereit használta az idős ember megtévesztésére, és a családsegítő, amelynek egy tagja a soroksári hajléktalanszálóra vitte el a férfit, nem a szociális munkások etikai kódexének megfelelően járt el.

Az AVM információi szerint az önkormányzat lakáshasználati szerződést kötött a férfival, ami egy rövid időre elfogadható megoldás lehet,

de részükről az ügyet csak akkor tekintik lezártnak, ha Károly lakhatásának biztonságát egy határozatlan idejű bérleti szerződés is garantálja.

A szervezet köszönetét fejezi ki mindazoknak a hajléktalanellátó szervezeteknek, akiknek volt bátorságuk felszólalni, illetve azoknak az újságíróknak, akik az önkormányzat perrel fenyegetőzése ellenére is hajlandóak voltak megírni az igazságot.

„Reméljük, hogy a budafok-tétényi önkormányzat – és az immáron ellenzéki töbségű képviselő-testület – mindazokkal a súlyos problémákkal is foglalkozni fog, amelyeket ez az ügy a lakásgadálkodás és a családsegítő szolgálat helyi működésével kapcsolatban a felszínre hozott.”