Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lényegében elismerte a budafoki önkormányzat, hogy nem volt minden rendben a 79 éves férfi kilakoltatása körül

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hetek óta figyelemmel kísérjük annak az idős, beteg férfinak a sorsát, akit Budafok-Tétény önkormányzata kilakoltatott önkormányzati lakásából, a „megfelelő” elhelyezéséről pedig egy hajléktalanszállón gondoskodott.

A 79 éves Károlyt 2019 januárjában értesítette az önkormányzat, hogy a fennálló 35 ezer forintos tartozása miatt februári határidővel ki fogják lakoltatni. Végül júliusban fosztották meg lakhatásától. Érdemes megjegyezni: az önkormányzatnak törvényi kötelezettsége a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása, aminek ebben az esetben épp az ellenkezőjét tette.

Ahogy arról tegnap írtunk, újabb fordulatot vett Károly történtete: a férfit segítő A Város Mindenkié (AVM) aktivista csoport fontos bizonyítékkal állt elő, miszerint a férfinak 47 ezer forintot túlfizetés miatt (egy 2017-től kezdődő számlázási időszakra vonatkozóan) visszautalt az önkormányzat még májusban.

Ez pedig azt jelenti, valójában a férfinak túlfizetése volt, nem hátraléka. Így az AVM szerint a budafoki önkormányzat tartozás jogcímének, amely alapján a 79 éves férfit kilakoltatták, nem volt valós alapja.

Bodrog Zoltán független képviselő ma sürgősségi indítványt terjeszett az önkormányzat képviselő-testülete elé, melynek célja, hogy vizsgálat induljon Károly ügyében napvilágra került súlyos jogsértések és visszaélések miatt.

Az ülés az eddig tapasztaltakhoz képest meglepő eredményt hozott, a javaslatot ugyanis 13 igen szavazattal és 4 tartózkodással elfogadták.

Az ülésen az AVM aktivistái is részt vettek:

Misetics Bálint, az AVM aktivistája lapunknak elmondta, mindez azt jelenti, hogy az önkormányzatnak ki kell vizsgálnia, hogy valóban törvénysértő módon mondták-e fel az idős úr bérleti szerződését, és ha ez megállapítást nyer, akkor azonnal vissza kell engedniük Károlyt az otthonába, visszaállítva bérlői jogviszonyát.

Ezen kívül a képviselő-testület felkérte a polgármestert, hogy vizsgálja ki, Károly megkapott-e minden szükséges segítséget a Családsegítő Szolgálattól, a jogszabályoknak és a szakmai szabályoknak megfelelően jártak-e el, tájékoztatták-e arról, mielőtt elhelyezték a hajléktalanszállón, hogy ő erre egyébként nem kényszeríthető.

Mivel az ügy számos problémát felvet a budafoki lakásgazdálkodás működésével kapcsolatban, mindemellett azt is ki kell vizsgálniuk, milyen gyakran fordul elő, hogy jogosulatlanul követelnek a bérlőkön olyan hátralékokat, amik nem is léteznek (az AVM értesülései szerint ez nem ritka).

Az AVM alapvetően sikernek tartja, hogy az önkormányzat elfogadta az  előterjesztést, ugyanakkor azt gondolják, továbbra is ébernek kell maradniuk. Bíznak benne, hogy az önkormányzat tisztességesen fogja levezényelni a vizsgálatot, de ha mégsem így történne, vélhetően akkor sem bújhat ki a felelősség alól, mivel tőle függetlenül is folynak az ügyben vizsgálatok a Kormányhivatalnál, a Szociális Szakmai Szövetségénél, illetve egy ombudsmani vizsgálat is folyamatban van.

„Az önkormányzatnak most lehetősége van arra, hogy rendezett körülmények között beismerje, hogy hibázott, és rendezett körülmények között helyrehozza ezeket a hibákat.”

– mondta a Mércének Misetics Bálint.

Károly mellett kezdettől fogva kiálltak az AVM aktivistái, aminek az önkormányzat érezhetően nem örült: először többek közt azt állította, álhír, hogy hajléktalanná tették a férfit, akinek „szemét” és „bűz” volt a lakásában, amire a szomszédok panaszkodtak, de megfelelő elhelyzetést biztosítottak a férfinak. Az AVM ezután pontról pontra cáfolta az önkormányzat állításait, majd elindította levélküldő kampányát azért, hogy Károly visszakaphassa lakását.

Bár az önkormányzat többek közt a szomszédok panaszaira hivatkozva lakoltatta ki Károlyt, a kampányhoz 5 szomszédja is csatlakozott, emellett már több mint 1500 együttérző állapolgár és helyi lakos kéri, hogy engedje vissza az önkormányzat a férfit a lakásba,

tegye lehetővé a bérleti szerződése helyreállítását, és az otthonában biztosítsa számára mindazokat az ellátásokat, amelyekre a korára és egészségi állapotára tekintettel akár az egészsége megőrzéséhez, akár az otthona rendben tartásához szüksége van.

A mai javaslatot előterjesztő Bodrog Zoltán független képviselő egyébként augusztus végén egyszer megpróbálta már felvetni Károly ügyét az önkormányzat szociális bizottságának ülésén, ám a bizottság elnöke, a fideszes Csiszár Zsuzsanna megakadályozta ezt, majd megpróbálta kitépni a helyszínen élőben közvetítő kollégánk kezéből a telefont.

Élő közvetítésünk az indítvány megszavazásáról: