Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vizsgálat indul a Budafokon otthontalanná tett 79 éves Károly bácsi ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy korábban a Mérce is beszámolt róla, egy 79 éves, egyedülálló férfit, Károlyt tette hajléktalanná Budafok-Tétény önkormányzata, ez derült ki az A Város Mindenkié közleményéből július végén.

Az idős férfi egy kicsi, önkormányzati tulajdonú lakás bérlője volt. Az AVM értesülései szerint a férfit a kerületi családsegítő központ egyik munkatársa (valószínűleg ökormányzati utasításra) vette rá, hogy adja le a kulcsát az önkormányzat vagyongazdálkodási irodáján, ezek után pedig „elhelyezte” őt egy soroksári hajléktalanszállón.

A közlemény szerint az idős férfi segítségre szorult az önálló életvitelhez, ám azt meg is kapta és bár érkezett rá panasz korábban a lakás rendetlensége miatt, amikor az AVM aktivistái nála jártak, „példamutató rendet és tisztaságot” találtak.

A férfi többször is elmondta nekik: nem szeretné elhagyni az otthonát és nem szeretne hajléktalanszállóra költözni sem.

A férfinek egy – kórházi kezeléssel összefüggésben- 2018-2019 telén kevesebb, mint 40 ezer forintnyi tartozása keletkezett, ami miatt az önkormányzat január 25-én felmondta a bérleti szerződését. Az AVM szerint innentől az önkormányzat már csak azon dolgozott, hogyan tudná az idős férfit kilakoltatni – az önkormányzat és az őt segítők ugyanis elhallgatták előle, hogy a kilakoltatás törvényi feltételei nem állnak fenn: öregségi nyugdíja, valamint az általa megtakarított 200 ezer forint egyértelmű fedezetet nyújt a lakbér és a közüzemi díjak megfizetéséhez.

hatályos törvényi szabályozás szerint az önkormányzatok kötelező feladata biztosítani a hajléktalanná válás megelőzését – ám ennek pont az ellentétét cselekedte most Budafok-Tétény önkormányzata.


Az ügyben most vizsgálatot indított a Szociális Szakmai Szövetség, hogy feltárják az eset körülményeit. A Város Mindenkié csoport már jelezte, hogy a Szövetség által felállított ad hoc bizottság minden megkeresésének eleget fognak tenni a maguk részéről.

Budafok-Tétény Önkormányzata a hír megjelenése után több pontban cáfolta, és „álhírnek” minősítette az AVM és a sajtó értesüléseit arról, hogy ne tettek volna meg mindent a maguk részéről, a Város Mindenkié csoport viszont részletesen cáfolta az önkormányzat állításait.

A szervezet most azt kéri az önkormányzattól, azonnal tegye lehetővé Károly számára a visszaköltözést otthonába, illetve etikai eljárást fog kezdeményezni a Családsegítő Szolgálat érintett munkatársainak és annak vezetőjének az ügyben játszott szerepével kapcsolatban, továbbá megvizsgálja az esetleges büntetőjogi felelősség kérdését is (amennyiben akár a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja is felmerülhet).

Az AVM arra kér mindenkit, csatlakozzon levélküldő kampányához, hogy Karsay Ferenc polgármester jobb belátásra térjen, és visszaengedje otthonába Károlyt.