Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Horváth László: a gyöngyöspatai iskola az erőltetett és álszent integráció kudarca

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktor után ma megszólalt Gyöngyöspata országgyűlési képviselője, Horváth László is a Kossuth Rádióban. Ahogy arról beszámoltunk, a miniszterelnök többek közt arról beszélt pénteken, hogy „az elmúlt években áldatlan állapotok jöttek létre” Gyöngyöspatán, sok család nem küldte be a gyerekeket az iskolába, akit pedig beküldtek, az nem tartotta be a házirendet, fenyegette a tanárokat, így „az az érzés alakult ki a romákban, hogy ők vannak többségben”, a nem roma magyarok pedig szép lassan elkezdték kivenni a gyerekeiket az iskolából, és beitatták őket egy másikba.

Horváth ezt a narratívát erősítve elmondta, sérti az emberek igazságérzetét, hogy egy jogerős bírósági döntés eredményeképpen több milliós kártérítést kaphatnának olyan családok, amelyek éveken keresztül nem járatták rendesen a gyermekeiket iskolába.

Az országgyűlési képviselő természetesen azt is megemlítette, hogy az érintett cigány családok nem maguktól fordultak bírósághoz, hanem „egy Soros György által támogatott alapítvány vette rá őket a pereskedésre”, amit 2010 óta „iparszerűen” űznek.

„Sajnos a bíróság zöld utat adott a pénzszerző akciónak”

– fogalmazott.

Horváth szerint a gyöngyöspatai iskola az erőltetett és álszent integráció kudarca. Az ilyen integrációban a gyengébb nem lesz jobb képességű, a jó képességű pedig nem tud előre haladni. Nem a gyengébb igazodik a jobbhoz, hanem fordítva, így mindenki rosszul jár – fejtette ki.

„Ha ez az akció most sikeres, valóban megtörténik a kifizetés, akkor azt a békétlenséget és igazságtalanságot, amit Gyöngyöspatán keltettek, exportálni lehet sok településre”

– fogalmazott.

Mint ismert, a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004 és 2017 között szegregáltan, több esetben alacsonyabb színvonalon oktattak roma diákokat. A „roma osztályba” terelt, és sok iskolai létesítményhez így hozzá sem férő gyöngyöspatai romák ügyében indított kártérítési perben született ítélet azután vált a kormánymédia fő témájává és a fideszes politikusok támadási felületévé, hogy Orbán Viktor miniszterelnök január 9-i sajtótájékoztatóján kifejezetten drasztikus szavakkal ítélte azt el, hangsúlyozva, hogy szerinte „a Soros-hálózat” a 100 milliós kártérítési igénnyel okoz etnikai feszültséget Gyöngyöspatán, hozzátéve hogy tudomása szerint „nem faji szegregáció” történt az említett esetben.

Orbán szavai miatt később Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke, polgárjogi aktivista feljelentést is tett a Központi Nyomozó Főügyészségen a miniszterelnök ellen, „hivatali visszaélés”, illetve „közösség elleni uszítás” gyanújával.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által indított perben megítélt  mintegy 100 millió forintnyi kártérítést hatvan gyerek kapná meg, a legmagasabb egy főre jutó összeg három és fél millió forint, a legalacsonyabb pedig 350 ezer forint. A kártérítés azonban nem érkezett meg határidőre, ugyanis a kormánypártok azzal hozakodtak elő, hogy az államnak inkább természetben kellene kárpótolnia őket, és oktatást biztosítanának nekik.

Érdemes megjegyezni: a kormány a perben azzal érvelt, hogy ezek a gyerek saját maguk és családjaik életkörülményeinek köszönhetik, hogy nem sikeresek az életben és a munkaerőpiacon.

Egy gyerek azonban semmiképp sem tehet arról, milyen körülmények közé születik, és nyilvánvalóan az sem segít a helyzeten, ha az iskolában nem a korának megfelelő könyvekből (bizonyos tárgyakból pedig egyáltalán nem) oktatják, nem kap házi feladatot, nem feleltetik és fizikailag elkülönítik nem roma társaitól.

A gyerekeket védő ügyvéd szerint a szegregáció nemcsak hosszú távú lelki sérüléseket okozott a gyerekeknek, de az óriási tudáshiányuk miatt szinte egyikük sem tudta elvégezni a középiskolát, szakma és érettségi nélkül pedig kilátástalan a jövőjük. Nem könnyű tehát úgy helytállni az iskolában, majd a munkaerőpiacon, hogy a rendszer nemhogy nem előzi meg, de még rá is segít a lemorzsolódásra.

(MTI)
Címlapkép: Horváth László / Facebook