Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Koronavírus: egyre fiatalabb betegek, eddig 41 halott és 56 millió ember karanténban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ez a cikk januárban frissült utoljára, a benne foglalt számadatok – a halálozási arány kivételével – azóta elavultak, a betegség már megjelent Magyarországon is. A koronavírusról szóló további cikkeink itt olvashatók. A járvány alakulását, terjedését és visszaszorulását, a legfrissebb számokat ide kattintva lehet állandóan frissülő térképen követni.

A 26 fős előző ismert halálozási számhoz képest hatvan százalékos emelkedéssel immáron 41 ember vesztette életét a Vuhanban kitört koronavírus-járványban. A megerősített kínai esetek száma ezzel elérte a közel 1300-at, azonban a valós megbetegedések száma ennél jóval több, hatezer körüli lehet. Kínán kívüli halálos áldozat egyelőre nincsen, Közép-Kínában eddig 18 várost zártak le, ennek ellenére a Kínán kívüli esetek száma egyre nő: szombat reggelre Amerika után Európából is jelentettek megbetegedést. Szerdán számoltunk be arról, hogy a mostani vírus könnyen globális járvánnyá fajulhat.

Huszonkét kínai tartományban első szintű közegészségügyi riasztást rendeltek el, ez összesen 1,1 milliárd emberre vonatkozik. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szombat reggel nyilatkozatot adott ki arról, hogy ellenőrzőállomások felállításával tervezik kiszűrni a tüdőgyulladás-gyanús utasokat a buszokról, vonatokról és repülőkről országszerte. A kiszűrt koronavírus-gyanús embereket azonnal kórházba fogják szállítani, az érintett közlekedési eszközöket és pályaudvarokat pedig azonnal fertőtlenítik. Vuhanban megkezdték egy ezerágyas kórház építését kifejezetten a koronavírusban szenvedők számára, a tervek szerint ez február 3-ára készül el.

Ezzel párhuzamosan egyre több megbetegedést regisztrálnak világszerte, a korábbról ismert délkelet-ázsiai országokon (Dél-Korea, Japán, Tajvan, Vietnám, Thaiföld, Nepál, India, Malajzia, Szingapúr)  kívül most már az érintettek között van Ausztrália, Franciaország és az Egyesült Államok is.

Pénteken jelentették az Egyesült Államokból a második megbetegedést, mindkét beteg nemrég járt Vuhanban. További 63 embert a betegség gyanújával megfigyelés alatt tartanak: a vuhani koronavírus súlyosabb tünetei közé tartoznak a légzőszervi tünetek, láz, köhögés, légszomj és légzési nehézségek, a tüdőgyulladás, a súlyos akut légúti szindróma és a veseelégtelenség.

A betegség megfékezésében további nehézséget jelent, hogy sokaknál csak lappangási idő után jelentkeznek az influenzaszerű tünetek, így már azelőtt is terjeszthetik cseppfertőzéssel a vírust, hogy tudnák, hogy betegek.

Egyre fiatalabbak a halálos áldozatok is: míg a legelső koronavírusban elhunyt betegek jellemzően idősek, 70-80 év felettiek voltak, egyre fiatalabb elhunytakról szólnak a hírek. Legutóbb egy vuhani orvos halálhíre járta körbe a világsajtót, így az áldozatok életkora már 55-től 87 évesig terjed. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a megbetegedők között is ugyanez az életkor lenne kizárólagosan jellemző –  egy pénteken publikált kutatásban például egy hétfős család koronavírussal való érintkezését vizsgálták, a családban lévő gyerekek is megbetegedtek, valamint a család azon fele is, akik nem jártak Vuhanban.

„Az új koronavírus emberről emberre is tud terjedni, például kórházban, otthon családtagok vagy épp városok között. Éppen ez teszi a vírust nehezen kontrollálhatóvá.”

– nyilatkozta Yuen Kwok-yung, a pénteken megjelent tanulmány szerzője. A kutatóorvos egyúttal „tünetmentes járkáló tüdőgyulladás”-nak írta le a betegséget.

A járvány terjedését tovább segíti, hogy Vuhan Közép-Kína legnépesebb városa, a Hupej tartomány székhelye, egyúttal fontos közlekedési csomópont, valamint az, hogy éppen most tart a kínai holdújév, amihez a világ legnagyobb éves vándorlása köthető. Ilyenkor hagyományosan több százmillió ember utazik Kínán belül a családjához, hogy együtt töltsék az időszakot – emellett tavaly csaknem hétmillióan külföldre mentek vakációzni. Vuhan a január 10-február 18 közötti időszakban általában 3,5 millió légi, és 24,4 millió vasúti utast fogad, és bár sokan az utazási korlátozások miatt mégse látogatnak haza vagy hagyhatják el a várost, még a karantén bevezetése előtt sokan menekültek el más kínai nagyvárosokba.

via The New York Times, The Guardian
Címlapkép: Twitter / @magkinju