Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kényszersterilizálással vádolt kórház tagadja, hogy rasszista gyakorlatot folytatnának

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője vasárnap sajtótájékoztatót tartott a borsodi kórházi kényszersterilizálás ügyében. A politikus elmondta, Kásler Miklós emberminisztert hónapok óta bombázza kérdéseivel, azonban a

„miniszter hónapok óta hallgat, ezért joggal feltételezzük, hogy Magyarország legnagyobb egészségügyi botrányával állunk szemben.”

Bangóné elmondta, a hatóságoknak átadott bizonyítékok vannak arról, hogy az akkor 23 éves áldozatot rasszista okokból meddővé tettek, majd három évvel később, véletlenül tudta meg, mi történt vele, mikor egy orvosi vizsgálat során kiderült, hogy elvágták a petevezetékeit.

Az áldozat elmondása szerint az elmúlt három évben nem értette, miért nem fogant meg a babája, hisz mikor eltávozott a kórházból, azzal búcsúztatták, hogy „amint lehet, várják vissza kismamaként”.

Miután a média nyilvánosságába jutott az eset, a legnehezebb neki az volt, hogy miközben folyamatosan arról beszélnek, hogy Magyarországon kevés a gyerek – többek között ez ömlik a kormánypropagandából – tőle elvették ennek a lehetőségét.

Bangóné többször felszólította Káslert, hogy tegyen az ügyben, de az MSZP-s politikus véleménye szerint csak hallgat ahelyett, hogy tenné a feladatát, és aki hallgat, Bangóné szerint bűnös.

Emiatt a politikus hétfőn Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul a nála lévő bizonyítékokkal.

„Nem állunk le, és a többi esetet is ilyen részletesen fel fogjuk tárni, ami a borsod megyei kórházat érinti.”

A terhelő anyagok között a kényszersterilizálás mellett Bangóné állítása szerint szerepel

  • műhiba,
  • illegális mesterséges megtermékenyítés,
  • gazdasági bűncselekmény,
  • európai források nem megfelelő felhasználása.

Bangóné szerint a Fidesz tíz év kormányzása után, mikor az embereket megkérdezik, hogy mit tekintenek a legnagyobb problémának, és erre a válasz egyértelműen az egészségügy helyzete, a kormány igazán tehetne valamit a helyzet javításáért.

A politikus hangsúlyozta, a sterilizálási ügyben nála vannak a leletek, és bár nem orvos és nem ért hozzá, ezek alapján ő is látja, hogy az érintett nő meddő – és ebben több orvos is megerősítette, akikkel konzultált. Ezt az is bizonyítja, hogy noha gyerekét nem volt képes kihordani, a műtét előtt ötször volt terhes, azóta azonban egyszer sem, mégis arra köteleznék, hogy ennek bizonyítása érdekében ismét feküdjön kés alá.

A sajtótájékoztatót itt tudjátok megnézni:

Pénteken Miskolcon tartottak tüntetést, miután a kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának dolgozói levélben fordultak Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez, ebben többek között arról írnak, hogy

„egy nő méhét ikerszülés után indokolatlanul távolították el, a beavatkozásnak megváltoztatták a szövettani eredményeit, egy fiatal roma nőnek pedig konkrét egészségügyi indok nélkül távolították el a petevezetékeit.”

A kényszersterilizálások ellen péntek délelőtt 11-re a miskolci kórház elé szervezett tüntetésen a szervezők, a Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesülete és a nyíregyházi XXI. Századi Roma Nők Egyesülete valamint a demonstráción résztvevők azt követelték, hogy

  • az ügy kerüljön kivizsgálásra,
  • mielőbb büntessék meg az elkövetőket,
  • vessenek véget a szülészeti faji alapú elkülönítésnek,
  • és tartsák tiszteletben a roma nők emberi méltóságát.

Az ügy kipattanása után Bangóné megpróbálta eljuttatni a kórházi dolgozók levelét Polt Péter legfőbb ügyészhez is, azonban ahogy Kásler miniszter esetében, nála sem járt sikerrel.

Az ügyben a kórház is megszólalt: a Révész János főigazgató állítása szerint leült beszélgetni a megyei vajdával akivel arra a megállapításra jutottak, hogy

„a romák egészségügyi ellátásában két terület van, melyben jól tudnának együttműködni. – Az egyik a kommunikáció, a másik pedig a viselkedéskultúra. Ezek azok a területek, ahol közelíteni kell az ellátó személyzet és a betegek elvárását. Éppen ezért egy olyan program elindítását tervezzük, ahová roma származású – elsősorban – hölgyeket vennénk fel, akik ilyen konfliktushelyzetek moderálásában a segítségünkre lesznek”

A kórház pedig közleményt adott ki, miszerint náluk márpedig minden rendben van, és állnak a vizsgálat, elébe, egyébként is az előző vezetés alatt történt:

„Az intézmény elutasítja a feltételezéseken alapuló megállapításokat, azt a módszert, amely egészségügyi intézményeket, illetve az ellátórendszert használja politikai csatatérül, valamint a sajtóközlemények által közvetített morális értékrendet.

Hazánk valamennyi egészségügyi intézménye nevében visszautasítjuk azt a feltételezést, miszerint etnikai, vagy bármely más hovatartozás alapján megkülönböztető bánásmódban részesítenénk pácienseket. Az ellátórendszer célja változatlanul az, hogy a betegeket a lehető legmagasabb színvonalon lássa el.

Maximálisan együttműködünk a hatóságokkal a kórházat érintő vizsgálatok körültekintő és minél előbbi lezárása érdekében, továbbra is ragaszkodunk a vizsgálatok lefolytatása során a jogállamiság kereteihez. A feltételezett cselekmények mindegyike a jelenlegi kórházvezetés előtti időkkel kapcsolatosak.”

Címlapkép: Mérce