Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A roma nők kényszersterilizálása ellen tüntettek Miskolcon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nemrég robbant a botrány, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház És Egyetemi Oktatókórházban állítólag olyan beavatkozásokat hajtottak végre roma nőkön, amik súlyosan sértették azok reproduktív jogait. A kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának dolgozói levélben fordultak Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez, ebben többek között arról írnak, hogy

„egy nő méhét ikerszülés után indokolatlanul távolították el, a beavatkozásnak megváltoztatták a szövettani eredményeit, egy fiatal roma nőnek pedig konkrét egészségügyi indok nélkül távolították el a petevezetékeit.”

A kényszersterilizálások ellen péntek délelőtt 11-re a miskolci kórház elé szervezett tüntetést a Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesülete és a nyíregyházi XXI. Századi Roma Nők Egyesülete. A szervezők és a demonstráción résztvevők azt követelik, hogy

  • az ügy kerüljön kivizsgálásra,
  • mielőbb büntessék meg az elkövetőket,
  • vessenek véget a szülészeti faji alapú elkülönítésnek,
  • és tartsák tiszteletben a roma nők emberi méltóságát.

Elsőként Dánielné Tóth Beáta, a Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesületének vezetője szólalt fel. Elmondta, hogy petíciót indítottak, amelyben követelik a kormánytól, hogy soron kívül vizsgálják ki az ügyet és vonják felelősségre az elkövetőket. Az Alaptörvény második cikkelyét is felidézte, ami szerint védelem illeti meg az emberi életet – a kényszersterilizálás ezt az alapjogot és a roma nők emberi méltóságát sérti meg. Bár a roma kultúrában tabutéma a szülés, a nőiség és a testi érintkezés, Dánielné kérte az érintetteket, hogy merjenek előlépni az ügyben, és álljanak ki a jogaikért.

„Nem Auschwitz-lágerben vagyunk, hanem a 21. századi Magyarországon!”

– mondta beszédében Makula Réka, a nyíregyházi XXI. Századi Roma Nők Egyesületének vezetője, majd a romák iránti empátiát és becsületet hiányolta a magyar kórházakból.

A továbbiakban Pém Mihályné Gabriella magzatvédő, Orsós Anikó, az Európai Roma Jogok Központjának nőjogi vezetője és Nótár Ilona író, volt szülésznő szólalt fel. Az eseményen részt vett Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő is, ő a héten sajtótájékoztatót tartott az ügyről, illetve szerdán személyesen próbálta meg átadni a miskolci kórház szülész-nőgyógyász osztályának nyílt levelét Polt Péter legfőbb ügyésznek.

„Az embert sem a tudása, sem a hatalma sem hatalmazza fel arra, hogy Isten legyen”

– mondta el Pém Mihályné.

Orsós Anikó külön köszöntötte a demonstráción részt vevő férfiakat is, és kérte őket, hogy támogassák lányaikat, feleségüket és barátnőjüket a jogaik érvényesítésében. Az Európai Roma Jogok Központja több országban is képvisel nőket, és most, a miskolci kényszersterilizálások ügyében is

harcolni fognak azért, hogy azok a nők, akiknek jogaik sérültek, kompenzációt kapjanak, és érvényesüljenek a továbbiakban az érdekeik.

Nótár Ilona író, volt szülésznő és jelenlegi pedagógus a kényszersterilizálás faji aspektusát emelte ki leginkább, és azt a paradoxont, hogy miközben a kormányzat az abortusz ellen beszél, és igyekszik szigorítani a vonatkozó szabályozásokon, addig roma nőket kényszersterilizálnak.

„Mi a fontosabb, hogy több legyen a magyar, vagy a tiszta vérvonal, az árják? Minket a második világháborúban származásunk miatt gyilkoltak halomra, és most minket, roma nőket szintén csak a származásunk miatt sterilizálnak.”

– emlékezett meg beszédében a roma holokausztról, és vont párhuzamot a jelenlegi eseményekkel.

„Ez ugyanúgy népirtás, mintha lelőnének, csak ezeknek a gyerekeknek hangjuk se lesz!”

Nótár a szülésznőként szerzett tapasztalatairól is beszélt – egyszer egy abortusz során, miközben a roma nő kiabált és kapálózott, annyira fájt neki a művelet, az aneszteziológust a következő szavakkal beszélte le a segítségnyújtásról a szülészorvos:

„Hadd fájjon, legalább megtanulja!”

Ilyen hozzáállással szerinte egyáltalán nem meglepő az, hogy kényszersterilizálásokat is végrehajtanak a roma nőkön. Nótár elmondta, hogy a roma nők nem azért szülnek, mert szegények, hanem mert tudják, hogy a gyermek Isten áldása.

„Méltósággal követeljük, hogy az orvosok legyenek hűek a hippokratészi esküjükhöz, és védjék az emberi életet!”

Az eseményen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is képviseltette magát, elmondták, hogy a roma nők hátrányos megkülönböztetése mindennapos Magyarországon, és hogy ezen belül is a kényszersterilizálás a legsúlyosabb jogsértés. A TASZ szerint az állam feladata az, hogy gyorsan és hatékonyan kivizsgálja, mi történt a miskolci kórházban – ha az esetek a vizsgálat alapján megtörténtek, akkor az elkövetőket felelősségre kell vonni, az érintetteknek pedig kártérítés jár.

Azok a nők, akiket diszkrimináció, embertelen bánásmód vagy más jogsértés ér, ingyenes jogsegélyt kaphatnak a TASZ-tól, várják az érintettek jelentkezését.

A demonstrációt és az elhangzott beszédeket élőben közvetítette a Mérce, az eseményt itt lehet visszanézni:

Címlapkép: Závaczki Eszter, Mérce