Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Borsodi kényszersterilizálás: akkor nyomoznak a meddővé tett nő ügyében, ha újra kés alá fekszik

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról beszámoltunk, nemrég levélben próbálták felhívni Kásler Miklós EMMI-miniszter figyelmét a Borsod Megyei Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának dolgozói, hogy roma nőkön jogtalanul elvégzett, meddőséget okozó szülészeti beavatkozásokról szereztek tudomást.

A levél szerint egy nő méhét ikerszülés után indokolatlanul távolították el, a beavatkozásnak megváltozatták a szövettani eredményeit, egy fiatal roma nőnek pedig konkrét egészségügyi indok nélkül távolították el a petevezetékeit. A levél írói fegyelmi vizsgálat indítását is kérvényezték Kásler Miklós minisztertől gazdasági bűncselekmények miatt, illetve számvevőszéki és ügyészségi eljárást is javasolnak, ugyanis állításuk szerint a kórházban nagyjából kétmilliárd forint közpénzt költöttek el szükségtelen, vagy fikítv beruházásokra. A levelet Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő személyesen vitte el a Legfőbb Ügyészségre.

Bangóné az üggyel kapcsolatban ma sajtótájékoztatót tarott. Mint elmondta, szerinte nagyon nem mindegy, milyen magasra csapnak a borsodi kórházbotrány hullámai: ha kiderül, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumáig és Kásler Miklósig, az azt jelenti, hogy nem a magyar emberek, hanem egy egészségügyi maffia érdekeli szerint mennek a dolgok a magyar betegellátásban.

Bangóné legutóbb azt mondta, ha a Káslernek elküldött levélből akár csak egy szó is igaz, itt a világvége.

„Nagyon rossz, mondhatni borzasztó hírem van: minden igaz”

– mondta.

Annak ellenére azonban, hogy 4 ügyben is zajlik nyomozás a borsodi kórházzal kapcsolatban (többek közt pl. emberi test tiltott felhasználása és maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt), a képviselő szerint az érintettek továbbra is meghatározó pozícióban vannak az ország egyik legnagyobb betegellátó intézményében.

Bár a levelet Kásler Miklós, Polt Péter legfőbb ügyész, Pintér Sándor belügyminiszter és a hatóságok is megkapták már tavaly ősszel, Bangóné szerint az ügy nem halad úgy, ahogy kellene.

A politikus úgy véli, Káslernek be kell avatkoznia, mert a kórház vezetői részéről megfélemlítés történhet az ügy bejelentőivel szemben, illetve az üggyel kapcsolatos dokumentumok tűnhetnek el a kórházban.

Bangóné felvette a kapcsolatot az egyik áldozattal, az ő ügyével kapcsolatban az egyik legsúlyosabb állítása az volt, hogy bár a bizonyíték a hatóságok rendelkezésére áll, nem halad a nyomozás, addig ugyanis nem hallgatnak meg senkit, amíg igazságügyi orvosszakértő nem vizsgálja meg az ügyet.

Ez azonban azzal jár, hogy a nőnek, akinek műtét közben tudta nélkül távolították el a petevezetékeit – és így megfosztották attól, hogy gyereke születhessen -, újra műtőasztalra kell feküdnie.

„Hol fogják ezt a műtétet elvégezni? A Borsod Megyei Kórházban? Miért kell ennek a hölgynek megint műtőasztalra feküdnie azért, hogy az igazát bebizonyítsa? Miért kell egy nőnek, akit megcsonkítottak (és bizonyítékok vannak rá), újra kés alá feküdnie?”

– kérdezte Bangóné.

A szocialista politikus úgy tudja, mindeközben „Kásler kegyeltje”, a kórház főigazgatója a fizetése mellett a saját és barátja zsebét is megtömi a rábízott kórházi pénzekkel: a főigazgató a saját cégét bízta meg az onkológia vezetésével, illetve annak ellenére fogadott betegeket, hogy 3 évig nem volt engedélye önálló praktizálásra.

Bangóné mindezek fényében úgy döntött, a Magyar Orvosi Kamarához, Pintér Sándor belügyminiszterhez, Polt Péterhez legfőbb ügyészhez és Kásler Miklóshoz is írásbeli kérdésekkel fog fordulni, illetve személyes találkozókat is kér.

Káslertől azt szeretné megtudni: lefolytatták-e azt a vizsgálatot, amit hivatalból el kellett volna indítania az ügyben, és ha igen, mi lett az eredménye.

„Azt látjuk, hogy semmi. Ezek az emberek még mindig a helyükön vannak. Felszólítom Kásler miniszter urat, hogy azonnal avatkozzon be, ezeknek az ügyeknek következménye kell hogy legyen”

– mondta Bangóné.

A roma nők kényszersterilizálása ellen január 17-ére tüntetés is szerveződik. A szervezők azt követelik, hogy az ügy kerüljön kivizsgálásra, mielőbb büntessék meg az elkövetőket, vessenek véget a szülészeti faji alapú elkülönítésnek és tartsák tiszteletben a roma nők emberi méltóságát.

Élő közvetítésünk a mai sajtótájékoztatóról: