Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pénz helyett képzési lehetőségekkel kárpótolná az önkormányzat a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai fiatalokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Készpénzben nem tud fizetni a gyöngyöspatai önkormányzat, ezért pénteken egyeztetést kezdeményeznek arról, hogy inkább oktatási és képzési lehetőségben kárpótolja a szegregációs perben érintett családokat, és arra kérik a felperest, ne indítson végrehajtást – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Horváth László, Heves megye 2. egyéni választókerületének fideszes parlamenti képviselője.

A képviselő – aki korábban a gyöngyöspatai kártérítési pert a „Soros-hálózat” pénzszerző akciójának titulálta – javaslata szerint a jogerősen megítélt összegnek megfelelő értékben kínálnának az érintett gyerekeknek idegen nyelvi és informatikai, továbbá szakképesítést biztosító képzéseket. A „csomagban” beilleszkedést, illetve és traumafeldolgozást segítő foglalkozások is szerepelnek. Ezeket a foglalkozásokat Gyöngyösön tartanák meg, mert oda könnyű eljutni tömegközlekedéssel.

Az alperesek egyébként az ügy során már többször beadták a nem készpénzes kártérítésre vonatkozó indítványukat.

Mint ismert, a jogerős bírósági ítéletben a Debreceni Ítélőtábla 100 millió forintos kártérítés megfizetésére kötelezte az iskola egykori és jelenleg fenntartóit, amiért 2004 és 2017 között szegregáltan oktattak roma diákokat a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolában. Ez nagyobb részt a az önkormányzatot, kisebb részt a hatvani tankerületet terheli.

Horváth László szerint a kártérítésre vonatkozó jogerős ítélet végrehajtási kötelezettsége január 2-ával „élesedett”, hiszen a jogerős ítéletet követően  a Kúria a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmet elutasította, ezt az elutasító végzést pedig január 2-án kapta kézhez az önkormányzat. Az önkéntes folyósítás határideje pedig január 17-én, vagyis holnap van.

A fideszes politikus azzal érvelt, hogy a kártérítésre kötelezettek nem tudják teljesíteni a pénz kifizetését a holnapi határidővel, mert az összeg kifizetésének teljesítése csődközeli helyzetet teremt. Horváth hosszas felsorolásban részletezte sajtótájékoztatón, hogy a beruházásoktól pályázatokon és a kifizetéseken át a dologi kiadásokig számos területen megállna az élet, ha kifizetné holnapig Gyöngyöspata a kártérítést.

Horváth László korábbi véleményével egybehangzóan ismét elmondta: igazságtalan, egyoldalú, túlzó a bírósági ítélet.

Hozzátette: szerinte „megalapozottnak tűnik az az álláspont, hogy a bírósági eljárásban több olyan hiba volt, amely végül érdemben befolyásolta a bíróság elmarasztaló döntését.

A gyöngyöspatai családok érdekeit képviselő Esélyt A Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) petíciót indított a Kúria mellett, miután Orbán Viktor miniszterelnök is bírálta a független bírósági döntést év eleji sajtótájékoztatóján. A szervezet ügyvédje, Farkas Lilla a 444-nek nyilatkozva elmondta, egyelőre senki sem kereste meg azért, hogy egyeztessenek a „természetbeni” kártérítésről.

A CFCF munkatársai szombaton utaznak Gyöngyöspatára, hogy egyszerre találkozzanak mind a 60 érintettel, és megbeszéljék, ki az, aki mindenképp készpénzt szeretne kapni, és ki az, aki a természetbeni kártérítést is elfogadná.

Farkas Lilla szerint ez mindenkinek az egyéni döntésén múlik, valószínűleg tényleg vannak, akik szívesen mennének képzésre, másokról viszont tudja, hogy házat, vagy éppen használt autót szeretnének venni.

Délelőtt a gyöngyöspatai Roma Nemzetiség Önkormányzat elnöke, Csemer Géza arról posztolt a Facebookon, hogy szeretett volna bemenni a sajtótájékoztatóra, de a polgármester azt mondta neki, nem fogják beengedni.

(via 444, ATV.hu)

Címlapkép: Pexeles.com