Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győrt is uniós pénzekkel „szabadítaná fel” az ellenzék

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közvetlen európai uniós forrásokat akarnak hozni a győri önkormányzathoz is az ellenzéki pártok – az októberi önkormányzati választás után kialakult Szabad Városok Szövetsége névre hallgató szisztéma Győrbe „ültetéséről” az MSZP-s közös ellenzéki polgármesterjelölt, Pollreisz Balázs, és az ellenzéki pártok egy-egy európai parlamenti képviselője tartott sajtótájékoztatót pénteken délután a Borkai-botrány után időközi polgármester-választásra készülő városban.


Az eseményen megjelent Ujhelyi István MSZP-s, Rónai Sándor DK-s, és Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő, és mint elmondták, a képviselők pénteki esti közös fórumjára csatlakozni fog a momentumos Donáth Anna is, aki nem tudott megjelenni a sajtótájékoztatón.

Pollreisz Balázs szerint a sok ingázó, Ausztriában dolgozó lakos miatt Győr igazán tudja, hogy milyenek azok az „európai körülmények”, amelyeket idehaza is meg kellene valósítani. A polgármesterjelölt beszélt arról, hogy Ujhelyi István MSZP -s EP-képviselő meghívására többször tárgyalt Brüsszelben a célzott EU-s támogatásokról. Mint mondta, az ellenzéki EU-s parlamenti képviselők sgetítségére lesznek abban, hogy Győr is részesüljön ezekből a támogatásokból.

Ujhelyi István először külön megköszönte az ellenzéki pártoknak, hogy az időközi választáson is beálltak a közös jelölt mögé. Kiemelte: korábban politikai vetélytársak voltak a megjelent EP-képviselőkkel és pártjaikkal, de most a közös cél érdekében újra összefogtak. „Gyöngyösi Mártonnal korábban nem sok közös sajtótájékoztatóm volt” – tette hozzá némi iróniával.

EP-képviselőként „szövetséget kötni” jött a győri önkormányzat leendő vezetőjével – mondta Ujhelyi. Ennek az együttműködésnek szerinte két konkrét témája van:

  • Az EP közlekedési szakbizottságának alelnökeként Ujhelyi szeretné partnerségét nyújtani Győrnek a város tömegközlekedésének megújításához
  • Az európai egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos program kezdeményezőjeként Győr társulását és támogatását várja

Az Európai Egészségügyi Minimum Szolgáltatás (EEMSZ) támogatási programba Ujhelyi elképzelései szerint önkormányzatok is pályázhatnának.

A győri választási kampány egyik legfontosabb témája a közösségi közlekedés: mi is beszámoltunk arról, hogy tömeges járatkimaradások sújtották a buszforgalmat, elsősorban a sofőrhiány, és a járművek elöregedése miatt.

Gyöngyösi Márton szerint most már egyáltalán nem rendkívüli, hogy az ellenzéki pártok együtt odaállnak egy közös jelölt mögé. Az önkormányzatiság helyreállítása szerinte pont olyan ügy, amelyben az ellenzéki pártok között nem lehetnek különbségek.

Az ellenzéki EP-képviselőknek feladatuk, hogy kézzelfogható kérdésekben érjenek el eredményeket, ilyen a közvetlen források eljuttatása az önkormányzatokhoz, hogy a korrupcióban érdekelt NER-lovag ne tehessék rá a kezüket – hangsúlyozta a jobbikos politikus. De ugyanilyen fontos ügyek az Európai Ügyészség, a bérfelzárkóztatáshoz is az európai források jobb és tisztább felhasználása szükséges – tette hozzá

Rónai Sándor felidézte, október 12-én ugyanezekkel a pártokkal már tüntettek a Városháza előtt éppen Borkai Zsolt ellen, és azért, hogy büszke és tisztességes vezetése legyen Győrnek. Az EP-ben dolgozni fognak azért, hogy közvetlen támogatások jussanak Győrbe is, és ezeket a győriek érdekében használják fel, és ne „borkaizzák” a fideszesek – mondta.

Éppen pénteken számoltunk be a jelenlegi győri politikai helyzetet kialakító Borkai-ügy fejleményeiről: az ORFK közlése szerint négy vizsgálat is folyik, ebből egy  Borkaiék esetleges megzsarolására vonatkozik, három pedig a volt politikus és üzleti-baráti körét érinti. Ez utóbbi három nyomozás még felderítési szakaszban van, gyanúsított nincs. Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés és más bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozásokat. Borkai Zsoltról az október 13-i önkormányzati választások kampányában láttak napvilágot az adriai jachtozós orgiájáról, ezzel párhuzamosan pedig korrupciós vádak is megfogalmazódtak vele, illetve a felvételeken ugyancsak látható Rákosfalvy Zoltánnal szemben