Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyszerre mondott fel az összes postás Battonyán, van, ahol már a hivatalos dokumentumok is késnek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egyszerre mondott fel az összes posta kézbesítő a Békés megyei Battonyán az RTL Klub értesülései szerint. A híradónak az egyik felmondott postás azt nyilatkozta: a túlterhelést, többletfeladatokat nem bírták, ezért álltak fel mind az öten. Az elmúlt időszakban a nyilatkozó férfi feladatai jelentősen bővültek, a fizetése ellenben változatlan maradt: havi 130 ezer forintot vihetett haza.

A Magyar Posta az RTL Klub kérdéseire azt válaszolta: folyamatos a munkaerő-toborzás, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy időben kézbesítsék a küldeményeket országszerte.

Munkaerő-toborzás valóban van: Battonyán is felragasztottak egy cetlit a posta ajtajára, amelyen kézbesítőket keresnek. Az időben kézbesítéssel viszont akadnak problémák: a Pest megyei Tápiószele polgármestere polgármestere jelezte, hogy náluk már a hivatalos dokumentumok is késnek. Itt is keresnek postásokat, a levelekért ugyanis már az ügyfelek járnak be a postára, és volt olyan is, aki kapott egy kupacnyi borítékot, és neki kellett azokat szétosztani a címzetteknek.

A Magyar Posta legutóbb tavaly novemberben (vagyis kevesebb mint két hónapja) jelentett be csoportos létszámcsökkentést, akkor a budapesti telephelyekről küldtek el 110 embert.

A leépítés indoklása szerint bürokráciacsökkentő lépésről volt szó ” Magyar Posta működési hatékonyságának javítása érdekében”.

Amellett, hogy az elmúlt hónapokban több olyan hír is érkezett, hogy egyes helyeken a Posta munkaerőhiány miatt nem kézbesíti időben a leveleket (például Újlipótvárosban vagy éppen Érden), a nyáron állítólag csak 1 százalék volt a betöltetlen állások száma. A Népszavának azonban a régi dolgozók már akkor arról panaszkodtak, hogy sok a képzetlen munkatárs, mivel az állam megszüntette a postaforgalmi szakközépiskolákat és a főiskolai postatiszti képzéseket.

A hét elején pedig az Index írta meg, hogy öngyilkos lett a kelebiai posta vezetője, a hozzájuk eljuttatott levélből az derült ki, hogy a férfi 46 évig dolgozott a postánál, ám mostanra úgy érzi, kilátástalanná vált a helyzet, „sértő, bántó, megalázó” munkakörülményekről számolt be, alacsony fizetésről, és kevés munkavállalóról.

A Magyar Postán belüli munkaerőhiányról régóta hallani, a szakszervezetek október elején arra figyelmeztettek, hogy jelentős bérfejlesztések nélkül a munkaerőhiány csak fokozódni fog, amely kihatással lesz a szolgáltatások minőségére is. Az októberi közlés szerint legalább 300 embert azonnal fel tudnának venni kézbesítő, postai ügyintéző vagy gépkocsivezető pozícióba, ezzel párhuzamosan viszont kirúgási hullám is zajlik az irányítási-adminisztratív területeken.

A Magyar Posta alkalmazottainak egy jelentős hányada tavasszal kisebb (10 százalékos) béremelést harcolt ki idén magának, amelynek fedezetére a vállalat nyaralói kiárusítása mellett döntött.

Ám szintén október elején került a hírekbe, hogy 300 kistelepülés postája zárhat be az önkormányzati választások után, ami tovább csökkenti a szolgáltatás országos lefedettségét, miközben a meglévő állomány fenntartására forrásokat szabadít fel.

Arról, hogy hogyan veszélyezteti a munkaerőhiány a közszolgáltatás biztonságát (például a MÁV, a Volán, a víziközmű vagy éppen a posta esetében), és miért lenne szükség a bértárgyalások sürgős megkezdésére, itt írtunk bővebben.

via RTL Klub/Mérce
Címlapkép: Fotó: MTI / Varga György