Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az önkormányzati választások után több száz kispostát zárathatnak be

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több száz településen zárhatnak be kispostákat az önkormányzati választások után, arra hivatkozva, hogy kihasználatlanok a kapacitások és racionalizálni kell, értesült róla több szakszervezeti forrásból a Napi.hu.

Azt írják: információik szerint, miután lementek az önkormányzati választások – és minden rezsiutalvány kiküldésre került – mintegy 300 falu postája zárhat be. A lap pontos listát nem tett közzé, viszont a Békés megyei Kisdombegyháza postájának egyi dolgozójával sikerült beszélniük, aki azt nyilatkozta: október 17-én délig vannak nyitva, másnap pedig már ki sem nyitnak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2018 végén 2437 volt a postai szolgáltatóhelyek száma, alvállalkozók további 245 hivatalt üzemeltettek, míg mobilpostai szolgáltatással 1136 település rendelkezett. Összehasonlításképp:  2010-ben csak 2031 darab saját üzemeltetésű postai szolgáltatóhelye volt a Magyar Postának, de 714 alvállalkozó üzemeltetett fiókot. Az eredeti kormányzati terv szerint újabb piaci szereplők bevonásával fedezték volna az állami vállalat működését, ám ez a csökkenő vállalkozói kedv mellett nem tud megvalósulni.

A tömeges postabezárást természetesen nem csak a falvak, hanem a dolgozók is megsínylik majd: így is van olyan település, ahol már nem szállítják ki a leveleket, hanem a lakosok maguk mennek el érte. Pedig az állami cég hatalmas létszámhiánnyal küzd: legalább 300 embert azonnal fel tudnának venni kézbesítő, postai ügyintéző vagy gépkocsivezető pozícióba, tehát lenne munkalehetőség – csak nem a kisebb falvakban. Ezzel párhuzamosan egy kirúgási hullám is folyik: többszáz fővel csökkentették az irányítási-adminisztratív területen az állomány létszámát.

Címlapkép: Kép: Pixabay