Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elmarad a tüntetés, megállapodtak a postai dolgozók béréről

Ez a cikk több mint 5 éves.

Noha néhány napja még úgy látszott, zsákutcába jutottak a két számjegyű béremelését küzdő postásszakszakszervezetek, pénteken végül mégis megszületett a megállapodás a tíz százalékos emelésről– számolt be az MTI.

Mint a Mérce is megírta, egy héttel ezelőtt hozták nyilvánosságra a kézbesítők érdekvédői azt a levelet, amelyben Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztertől kérték a feszült bérhelyzet feloldását. Akkor azonban ezt az igényt visszautasította a miniszter, mondván az állam, mint tulajdonos a hároméves bérmegállapodás betartását várja el az aláíró felektől. Bártfai-Mager emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós jogszabályok sem engednék az állami segítséggel történő keresetfejlesztést, hiszen postai piac liberalizációja óta a társaság „teljes körűen versenypiaci szereplőnek minősül”, ennek állami támogatása pedig sértenék az uniós versenyjogi szabályokat.

Miután a miniszternek írt levelükre sokáig nem érkezett válasz, pattanásig feszült volt a helyzet a postásszakszervezetek körében, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) és Kézbesítők Szakszervezete már egy közös demonstrációt is kilátásba helyezett a fejlesztési minisztérium előtt, amellyel a dolgozók túlterheltségére akarták felhívni a miniszter figyelmét.

A postai dolgozók egy 2017-ben megkötött hároméves 32 százalékos bérmegállapodás keretében 2019-re mindössze 6 százalékos emelést kaptak volna, amit a Posta vezetése megtoldott plusz két százalékkal, de az érdekvédők nagyobb mértékű emelést akartak elérni, mert a cég régi alkalmazottai is jó esetben bruttó 250-270 ezer forintot keresnek, ami nem elég a megtartásukhoz.

A végső megállapodás szerint a mintegy 30 ezer dolgozóból több mint 23 ezer részesül 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékű bérfejlesztésben idén.

A legnagyobb mértékű béremelésben a végrehajtásban dolgozó munkavállalók részesülnek. A megállapodás szerint magasabb emelésben részesül az, aki kiemelt munkakörben dolgozik, és aki hosszabb ideje alkalmazott a társaságnál.

„2017 óta átlagosan 40,4 százalékos bérfejlesztést hajtottunk végre”-fogalmazott Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója.  Szavai szerint az emelés forrása részben az erre elkülönített pénz, illetve forrás-átcsoportosítás segítségével oldják meg. A dolgozóknak a béremelésről küldött levélből – amelyet többen kiposztoltak a Postások nevű, nyilvános Facebook-csoportban – kiderül, hogy utóbbi részben azt jelenti majd, a Magyar Posta értékesíti veszteséggel működő üdülőit.

Címlapkép: Fotó: MTI / Varga György