Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miniszteri iroda elé mennek tüntetni a postások, a sztrájkot sem zárják ki

Ez a cikk több mint 5 éves.

Közös demonstrációt szervez a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége(POFÉSZ) Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Vám utcai irodája elé – nyilatkozta az érdekvédők vezetője a Népszavának.

Ádám István szerint nincs más választásuk, mint a demonstráció, miután a szakszervezeti lobbi nem járt sikerrel a postások bérének emelése érdekében. Bár közös szakszervezeti levélben keresték meg Bártfai-Máger Andreát 2019. február 4-én Ádám szerint – aki a miniszternek írt levelet egy nyilvános Facebook-csoportban is közzétette – a mai napig nem kaptak rá választ.

Noha jelenleg érvényes, három évre szóló bérmegállapodás szabályozza a postások bérének növelését, amit a szakszervezetek még tavaly februárban is sikeresnek ítéltek, az érdekvédők szerint ennek ellenére is elengedhetetlen az azonnali emelés.

A munkavállalók elvárása a minimum két számjegyű béremelés, ennek alapvető
indoka pedig az, hogy több mint 12 ezer munkatársuk a garantált bérminimumom keres, ez pedig óriási bértorlódást okoz.

A Magyar Posta Zrt. 2017-ben kötött 3 éves megállapodást, amit maradéktalanul betartott, sőt az akkor rögzített 6 százalékot meg is fejelte két százalékkal.
Ám a POFÉSZ szszerint az elosztási elvek és a sok területen a munkavállalók rendszeres túlterhelése miatt új megállapodásra van szükség.

 

Mint arra Bártfai-Magernek miniszter figyelmét is felhívták, a Magyar Postánál bekövetkezett változások, az üzleti élet és a magyar gazdaság fejlődésének alakulása, véleményünk szerint felülírta a harmadik év bérfejlesztésének tervezett mértékét. Az időközben megvalósult technológiai fejlesztések, a versenypiaci helyzet és a munkaszervezési változások, valamint a beszűkült és forráshiányos munkaerőpiaci helyzet kezelése miatt szükséges belenyúlni a jelenleg érvényes megállapodásba.

Arra is fel akarják hívni az állami vállalatok működéséért felelős vezető figyelmét, hogy a 30, sőt egyes területeken 40 százalékos elvándorlás miatt a stabil dolgozók helyzetet tarthatatlan, van olyan postahivatal, ahol 30 kézbesítő 50 körzetet visz, de nagy a létszámhiány a logisztikai területen és a hivatali felvételi ablakoknál is.

A tüntetés pontos időpontját később fogják meghatározni.

(via Népszava)

Címlapkép: MTI / Balogh Zoltán